Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri 15 Temmuz’da!

15 Temmuz Cumartesi günü Kartepe Sarımeşe’de müthiş bir heyecan gerçekleşecek. Geleneksel Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri heyecan yaşanacak.

15 Temmuz Cumartesi günü

34 BAŞPEHLİVAN KOL BAĞLAYACAK

İlimizin starları Tanju Gemici, Faruk Akkoyun, Nedim Gürel, Hüseyin Gümüşalan, Mustafa Arslan gibi pehlivanların yanı sıra, Ali Gürbüz, İsmail Balaban, Orhan Okulu, Cengizhan Şimşek, Mustafa Taş, Ertuğrul Dağdeviren ve Yusuf Can Zeybek’in aralarında bulunduğu toplam 34 başpehlivan, 17. Geleneksel Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri’nde altın kemer için kol bağlayacak.

ŞEHİTLERİMİZİ DE ANACAĞIZ

Sarımeşe Er Meydanı’nda güreş severlerle buluşacak olan Geleneksel Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri’nde anlamlı bir gün de hatırlanacak. 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen hain darbe girişimi sonrası hayatını kaybeden şehitlerimiz için dualar okunacak ve dev Türk bayrağı ile tğm şehitlerimiz anısına tur atılacak. 15 Temmuz Cumartesi saat 11.00’de başlayacak olan büyük heyecan akşam saatlerine sürecek. 17. Geleneksel Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri’nde 13 kategoriden 34 başpehlivan ve 600’e yakın güreşçi şampiyonluk için mücadele edecek. Geçtiğimiz yılk güreşleri finalde Orhan Okulu’yu mağlup eden ilimiz pehlivanı Tanju Gemici olmuştu. Faruk Akkoyun da güreşleri Ertuğrul Dağdeviren ile birlikte üçüncü sırada tamamlamıştı. 

BAŞKAN KOCAMAN’DAN DAVET VAR

Kartepe Belediye Başkanı Av. M.Mustafa Kocaman “Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin akabinde tüm güreş severleri ve Kartepeli hemşerilerimizi Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri’ne davet ediyorum. Ata sporumuzun iftihar ettiği pehlivanlarımızı Kartepe’mizde ağırlayacak olmanın mutluluğunu yaşıyor, tüm pehlivanlarımıza başarılar diliyorum. Pehlivanlarımızın kıyasıya sportif rekabetinde tabii ki 15 Temmuz şehitlerimizi de unutmayacağız, dualarımızı ruhlarına göndereceğiz. Bir kez daha tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet kederli ailelerine sabır diliyorum” diye konuştu.

 

HERGELECİ İBRAHİM KİMDİR?

1848 yılında Bulgaristan’ın Deliorman Bölgesi’nde yer alan Razgrad şehrinin Ezerçe köyünde doğdu. Torlaklı Deli Hafız, ustasıydı. Hergeleci İbrahim’in 1,85 m. boyunda ve 100 kilo civarında olduğu belirtilir. Özellikle yurt dışında adından söz ettiren güreşçi Adalı Halil’i yenen Hergeleci İbrahim, güreş hayatı boyunca sırtı yere gelmeyen Koca Yusuf’u en çok zorlayan güreşçi oldu.

TAKTİK DEHASI

Koca Yusuf ile iki kez güreşe tutuşan ve dev rakibi ile uzun saatler güren güreşlerde yenişemeyen Hergeleci İbrahim, 1899 yılında, Kurtdereli Mehmet ile gittiği Paris’te, Dünya şampiyonluğu kazanan Kara Ahmed’in ustasıdır. Hergeleci İbrahim, hem hafifti, hem de taktik ustasıydı.

 

2004’TEN BERİ GELENEK DEVAM EDİYOR

Tüm zamanların en mahir güreş oyunlarını bilen İbrahim’i kimse ele geçiremezdi. Kıvrak, çok zeki, yüksek tempolu, sabırlıydı. 1914 yılında Kırkpınar başpehlivanı olan Hergeleci İbrahim, 1917’de Kartepe’nin Sarımeşe köyünde vefat etti. Kartepe Sarımeşe’de Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri 2004 yılından beri yapılıyor.

 HERGELECİ NE DEMEK?

“Hergeleci” yük taşımaya alışmamış at, eşek sürüsünü terbiye eden kişi anlamındadır. İbrahim de babası ile birlikte katır sürücülüğü yaptığı için o’na Hergeleci İbrahim denildi.

 

KARTEPE BELEDİYESİ PAYLAŞTI

Tam bir spor ilçesi olan Kartepe’de gerçekleşecek olan güreşler öncesi Kartepe Belediyesi Spor Müdürlüğü de teyakkuz halinde. Tüm personel her yıl olduğu gibi bu yıl da organizasyonun kusursuz geçmesi için yoğun mesai yapacak. Kartepe Belediyesi’nin duyurusu ile şu şekilde.

Hayde bre koç yiğitler!

17. Geleneksel Kartepe Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşi başlıyor!

Yiğitliğin ve centilmenliğin sergilendiği ecdat yadigârı sporumuzu gelin hep birlikte seyredelim!

Tarih: 15 Temmuz Cumartesi

Saat: 11.00

Yer: Hergeleci İbrahim Er Meydanı / Sarımeşe