Heyet Raporu Nasıl Alınır? Tam Teşekküllü Sağlık Raporu

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Sağlık kuruluşları ve hastanelerden alınan birçok farklı sağlık raporu bulunuyor. Heyet raporu da bu raporlar arasında önemli bir yere sahiptir. Heyet raporu birçok farklı nedene bağlı olarak talep edilebilir. Heyet raporu, hastanelerde farklı bölüme gidilerek muayene olunmasının ardından alınan raporları ifade etmektedir.

Bazı kişi ve kurumlar tarafından tam teşekküllü hastaneden alınmış bir heyet raporu istenebilmektedir. Çeşitli sosyal haklardan yararlanmak isteyen kişilerin de bu raporları almaları gerekecektir.

HEYET RAPORU NEDİR?

Heyet raporu, tam teşekküllü sağlık raporu olarak da bilinmektedir. Belirli durumlarda bazı kurumlar ve kuruluşlar tarafından özel olarak bu rapor istenebilir. Heyet raporu alabilmek için çeşitli belgelere ihtiyaç duyulmaktadır.

Hastanelerde pek çok farklı bölüme muayene olunması sonucunda bu rapor alınır. Genelde 6 – 7 farklı bölümden alınan raporlar toplanarak tek bir rapor haline getirilir ve heyet raporu bu şekilde oluşturulur.

HEYET RAPORU ŞARTLARI NELERDİR?

Heyet raporu alabilmek için hastanelerde birden fazla birime muayene olunması ve bu muayene sonuçlarının uzmanlar tarafından değerlendirilerek raporun verilmesi gerekmektedir. Çeşitli birçok kişi için bu raporların alınması gerekebilir. Raporun geçerli olması için temel şart ise hastanenin tam teşekküllü olması ve sağlık kuruluna sahip olmasıdır.

Genel cerrahi, iç hastalıkları, KBB, göz, nöroloji, ruh sağlığı gibi birimlerin ve bu birimlerde hizmet veren doktorların bulunması tam teşekküllü hastane sıfatı kazandırmaktadır. Söz konusu şartları sağlayan tüm hastalar için kurul tarafından onaylı heyet raporu verilmektedir.

HEYET RAPORU NE İÇİN VERİLİR?

Heyet Raporu Nasıl Alınır? Tam Teşekküllü Sağlık Raporu - Resim : 1

Heyet raporu genelde engellilerin bu durumlarını kesin olarak gösteren ve belgeleyen bir rapor olarak değerlendirilir. Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş heyetler tarafından düzenlenen bir belgedir. Engelli haklarından yararlanmak (ÖTV indirimi, ücretsiz ulaşım vb.), malulen emeklilik ve diğer birçok işlem için bu raporun verilmesi gerekecektir.

Heyet raporu birçok farklı durum için gereklilik arz edebilir. Tam teşekküllü hastanelerden alınacak heyet raporu ile kişilerin mevcut rahatsızlıklarının ve engellerinin hangi derecede ve ne boyutlarda olduğu tespit edilir.

TAM TEŞEKKÜLLÜ HASTANEDEN HEYET RAPORU NASIL ALINIR?

Tam teşekküllü bir hastaneden heyet raporu almak için öncelikle hastaneden randevu almak gerekecektir. Dilekçede kişinin adı, soyadı, adres ve iletişim bilgilerine yer verilerek kişinin neden heyet raporu almak istediğine dair talep ilgili birimlere iletilmelidir.

Heyet raporu almak için üniversite veya devlet hastanelerinin ‘’sağlık kurulu’’ birimlerine başvuru yapılması gerekecektir. Ayrıca bu kişiler doktor yönlendirmesiyle de başvuru yapabilmektedir. Sonrasında ise birden fazla bölüm ve uzman tarafından yapılacak muayene sonuçlarına göre kişiler hakkında tam teşekküllü hastanede heyet raporu düzenlenmektedir.

TAM TEŞEKKÜLLÜ HEYET RAPORU KAÇ GÜNDE ÇIKAR?

Tam teşekkülü bir sağlık kuruluşundan heyet raporu almak için yapılan işlemlerin süreleri farklılık gösterebilir. Genelde hastane yoğunluğuna göre farklılık gösterse de 7 iş günü içinde sağlık raporu çıkmaktadır. Ortalama 3 – 4 iş günü içinde sonuçlanmaktadır.

Hazırlanan heyet raporunun geçerlilik süresi ise 90 gündür. Ancak bu durum hastaların durumuna göre değişiklik gösterir. İmzadan sonra heyet raporu hazır hale gelecektir. Sağlık kurulu biriminden hastalar heyet raporlarını teslim almaları mümkündür. Engelli raporları için maksimum teslim süresi ise 15 gün olarak belirlenmiştir. Diğer raporlar ise genelde 3 iş günü içinde alınabilir.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız