Hıdırellez Bitti Mi, Ne Zaman Bitecek? Hıdırellez 6 Mayıs'ta Dilek Dilenir Mi? 6 Mayıs Hıdırellez Günü Neler Yapılır?

Hıdırellez bitti mi, Hıdırellez ne zaman bitecek merak eden vatandaşlar araştırmalara başladı. 6 Mayıs Pazartesi gününün gelişiyle Hıdırellez ritüelleri yapılmaya başladı. Hızır ve İlyas'ın bir araya gelişinin kutlandığı Hıdırellez için yapılacaklar sıralandı. Peki, 6 Mayıs Hıdırellez günü neler yapılır? 6 Mayıs Hıdırellez nasıl dilek dilenir? İşte yanıtı..

Hıdırellez Bitti Mi, Ne Zaman Bitecek? Hıdırellez 6 Mayıs'ta Dilek Dilenir Mi? 6 Mayıs Hıdırellez Günü Neler Yapılır?

Baharın müjdeleyicisi Hıdırellez geldi çattı. 6 Mayıs Pazartesi gününün en merak edilen başlığı Hıdırellez ritüelleri oldu. Hızır ve İlyas'ın yeryüzünden buluştukları Hıdırellez gününe özel ritüeller yapılmaya başladı. Çok sayıda vatandaş arama motorlarında 6 Mayıs Hıdırellez nasıl dilek dilenir, Hıdırellez 6 Mayıs'ta dilek dilenir mi sorusuna yanıt aradı. Peki, Hıdırellez bitti mi? Hıdırellez gecesi ne zaman? 6 Mayıs Hıdırellez günü neler yapılır? İşte merak edilenler..

HIDIRELLEZ BİTTİ Mİ? NE ZAMAN BİTECEK?

Hıdırellez her yıl 6 Mayıs tarihinde kutlanıyor. Ülkenin dört bir yanında yapılan çeşitli etkinliklerle geleneksel bayram olarak kutlanıyor. 5 Mayıs Pazar akşamı başlayan Hıdırellez 6 Mayıs Pazartesi ikindi saatine kadar devam edecek. Miladi takvime göre 6 Mayıs'tan 7 Kasım'a kadar olan zaman Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini ifade ediyor.

6 MAYIS HIDIRELLEZ GÜNÜ NELER YAPILIR?

Hıdırellez günü yapılan ritüeller gün doğumu öncesi beyaz elbiseler giyip yeşil ve bol sulu kırlarda eğlenilir. Kutlamalar yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denilir. Tabiatın uyandığı Hıdırellez günü Anadolu'da halk, Hızır'ın gezdiği kabul edilen yeşil yerlerde dolaşıp çiçek toplar ve oyunlar oynar. Baharın ilk kuzusu kesilerek yenir. Toplanan çiçekler kaynatılıp içilirse hastalıklara iyi geleceği düşünülür. Bu su ile kırk gün yıkanan kişinin gençleşip güzelleşeceği inanışı vardır. Hızır Hakkı için kuzu kesmek Hızır geleneğinin yayıldığı her yerde görülür.