Hikmet Karaman: Böyle olursa takım Play-Off’u bile kaçırır!

Adana Demirspor’un İzmitli teknik direktörü Hikmet Karaman, Nokta Medya Spor Müdürü Erdem Övüç’ün hazırlayıp sunduğu Yeşil Siyah programında önemli açıklamalara imza attı. Karaman, Kocaelispor’un genel durumu ile ilgili olarak “Kavga etmemek lazım. Böyle olursa takım Play-Off’u bile kaçırır” dedi.

Hikmet Karaman: Böyle olursa takım Play-Off’u bile kaçırır!

12 FUTBOLCUSU GİTMİŞTİ

Karaman programda şu ifadelere yer verdi: İnsan teknik adamlığa başladıktan 8-10 yıl sonra geçmişteki teknik adamlığını sorguluyor, “Çok az şey biliyormuşum” diyor. Haliyle tekrar bir şeyler öğreniyor. Geçmişte kendinizi eleştirerek geliştiriyor ve daha iyisini arıyorsunuz. Adana Demirspor’a gittiğim dönemde takım değişime uğramış, 12 futbolcusu gitmiş ve birkaç oyuncu daha gitme aşamasındaydı. 1-2 yeni oyuncu geldi, bir de takvimin sıkışık olduğu dönemde antrenman yapmadan 8 günde 4 maça çıktık.

Hikmet Karaman: Böyle olursa takım Play-Off’u bile kaçırır! - Resim : 1

TAKIM DAHA İYİ OLACAK

Çalışmadan bir takımı geliştiremezsiniz. Bu nedenle takıma bir şey katmanız çok zor. Bu kadar deneyimli bir teknik direktör olarak kariyerimde ilk kez böyle bir olay yaşayarak yeni bir şey öğreniyorum, gelişiyorum. Alanya, Trabzon, Konya, Karagümrük, Konya ve Sivas maçlarında, 5 haftalık süreçte takımdaki gelişmeyi görüyorum. Daha da iyi olacak. Çalışmaya ve takımı geliştirmeye devam edeceğiz.

Hikmet Karaman: Böyle olursa takım Play-Off’u bile kaçırır! - Resim : 2

KOCAELİSPOR’U UNUTMAK MÜMKÜN MÜ

Bizler Kocaelispor alt yapısından geldik, ben Kocaelisporluyum. Biz o şehirde büyüyen, Kocaelispor’da çok büyük başkan ve futbolcularla çalışan birisiyim. Kocaelispor’u unutmak mümkün mü. Çocukken İsmetpaşa Stadı’nın arkasından tırmanarak stada girerek Kocaelispor’u seyrediyorduk. O zaman A Takıma seçilmiştik. 79’da Almanya’ya gittik ve Kocaelispor’a önce yardımcı antrenör ardından teknik direktör oldum.

Hikmet Karaman: Böyle olursa takım Play-Off’u bile kaçırır! - Resim : 3

NASİP OLMADI

Olayları yakından takip ediyorum. Sezon başında bir kontağımız oldu, o dönem fevkalade üzüldüm. Şimdi bunları gündeme getirip takımın buhranlı dönemlerinde kimseyi suçlamamak gerekiyor. Kocaelispor büyük bir camia. Amatör kümeden buralara getirmek kolay değil. Orada emeği geçen, o mücadeleyi veren herkesi şükranla anıyor, ayakta alkışlıyorum. Benim adım Kocaelispor’da geçti ve taraftar da “Hikmet Karaman memleketine geldi” diyerek Süper Lig’e çıkma umudu taşıdı. Böyle bir umutla geldiğiniz zaman takım kadrosunu da oluşturmak gerekiyordu. Olmadı, bilmiyorum, nasip kısmet diyelim.

TAVSİYEM BİRLİK BERABERLİĞİ SAĞLAMAKTIR

Bugünkü durumu çok üzülerek izliyorum, yakından takip de ediyorum. İkinci olan bir takım farklı bir konuma geldi. Bence camianın karamsar olmaması gerekiyor. Ligde her şey olabilir. Kocaeli’deki herkesin bir çatı altında toplanması lazım. Kocaelispor büyük bir camia. Bu camialar rüzgarlarla savrulmamalı, dimdik ayakta durabilmeli, savaşmalı, kalpten mücadele etmeli. Tavsiyem, takıma sahip çıkmak, oyuncuları motive etmek, onları asla karamsarlığa sokmamak, eski güveni inşa etmek ve birlik ve beraberliği sağlamaktır.

TAKIMA ODAKLANDIM

Trabzonspor – Fenerbahçe maçında yaşanan olaylara girmek istemiyorum. Yorum getirmem çok da doğru olmaz. Benim odaklandığım konu takımı ve oyuncularımı geliştirmek, takıma katkı sağlamak, iyi futbol oynamak. Adana Demirspor büyük bir camia, müthiş bir taraftarı var. Bizim Hodri Meydan gibi… Söyleyeceğim her cümlenin bize zararı olabilir. Bu ülkede cümleler cımbızla çekilip başlık haline geliyor.

TÜRK FUTBOLUNU SORU İŞARETİ

Kayserispor’da müthiş bir takım yaptık, oynanan oyunla, Türkiye Kupası finali ile iyi işlere imza attık. Ancak Kayseri’den ayrıldıktan sonra ben de 1.5 sezon bekledim. Türk futbolunun soru işareti… Sezon başında Kocaelispor’un kongresine geldim, niye, Kocaelili, Kocaelisporlu olduğum için geldim. Şehrime nasıl faydalı olabilirim? İlla ki teknik direktörlük yapmamız şart değil. Bulunduğumuz şehri nasıl harekete geçirebiliriz bunu düşündüm.

TÜRKİYE’DE KAÇ ÖRNEĞİ VAR?

Kocaelispor, Anadolu kulübü olarak iki Türkiye Kupası kazandı. Türkiye’de kaç örneği var? Moşe’yi zamanında çok büyük transfer parası vererek transfer etmiş bir takım. Geçmişteki kadrolarına bakın… Alt yapıdan gelip Kocaelispor’un formasını A takımda başarı ile giyen bir sürü arkadaşımız var ve şu an birçoğu antrenör oldu. Kısacası Kocaelispor her anlamda büyük bir potansiyel.

EN ÖNEMLİSİ DÜRÜST OLMAK

Geçirdiğim 1.5 sezonluk süreçte konuşulacak çok konu var. Şu an en önemlisi sessiz kalmak. Kocaelispor bundan sonraki süreci iyi yönetmeli, ayakta durmak gerekiyor. Doğru ve sağlıklı düşünmek daha da önemlisi dürüst olmak lazım. Şehrin büyüklerinin de konuya el atması gerekiyor. Daha 7 maç ve 21 puan var. Birisi iki maç kaybettiğinde, sen kazandığında bir anda yukarı çıkarsın.

KULÜBÜN DEĞERİ BİLİNEREK HAREKET EDİLMELİ

Kocaelispor’un geçmişi çınar, kökleri her tarafa yayılmış bir kulüp. Bu kulübün değerini bilmek, bu değere göre hareket etmek gerekiyor. Yöneticilerin de bu değer karşısında ruhen, kalben görev yapmaları lazım. Takım karakterini mutlaka ortaya koymak gerekiyor. Temennim, istişarelerin Kocaelispor’un menfaati üzerine yapılmadır.

GİDENİN YERİNİN DOLMADIĞI KONUŞULUYOR

Bazen ben de yaşıyorum. Bir futbolcuyu kulüp gönderir ve yerini doldurabiliyorsa doğrudur. Ancak Kocaelispor’da giden futbolcunun yerinin dolmadığı konuşuluyor. Dikkatli de konuşmak istiyorum. Ertuğrul hoca gitti, devam etseydi böyle olur muydu? O dönemde herkes hocayı eleştirdi. Gelen hoca puanları alamayınca “Keşke gitmeseydi” deniliyor. O zamanlarda bu düşünceyi ortaya koymak gerekiyor.

SKORLAR HOCANIN ALEYHİNDE GÖRÜLÜYOR

Bir gece vakti birkaç yönetici ile konuştum. Ertuğrul hoca neden gönderildi, takım ikinci dedim. Ancak aldığım geri dönüş takımın motivasyonunun kaybolduğu şeklindeydi. Gelen hoca da yeri doldurabilmeli. Şu an için rakamlar, skorlar hocanın aleyhinde görünüyor. Ben de Adana Demir’e geldiğimde 8 günde 4 maç oynadım, 3 yenilgi aldım. Ama takıma hiç antrenman yaptıramadım. Oyuncular gitmiş, yenileri gelmemiş. Yeniler geldikten sonra son 5 haftadır takımla çalışabiliyorum.

AKLISELİM HAREKET EDİLMELİ

Bir teknik adamın takıma katkı sağlaması süreç gerektirir. Kavga etmemek gerekiyor. Böyle olursa bu takım Play-Off’u bile kaçırır. Benim bir motivasyon resmim var, gittiğim takımlar bunu gösteririm. Birlikte hareket edersek başarıya ulaşabiliriz. Aklıselim hareket etmek gerekiyor, şehrin önde gelen büyükleri olaya ortak akıl koymaları gerekiyor. Buraya kadar gelmişken neden elinden bırakırsın.

AMATÖRDEN BURALARA KADAR ÇIKTI

Ben de mücadele ediyorum. Maç kaybettiğimde taraftar yazıyor ama nasıl, ne şekilde mücadele ettiğimi bilmiyor. Skorlar geldiğinde ise hava bir anda pozitife dönüyor. Kocaelispor’da bir kargaşa ve mutsuzluk var. Skor olmadığında, puan tablosuna baktığında moralin bozuluyor. Herkes için geçerli bir durum bu. Kocaelispor amatör kümeden savaşarak buralara kadar çıktı. Aklı selim insanlar bir araya gelmeli ve yeni diriliş hamlesi yapılmalı.

Kaynak: HABER MERKEZİ