Hollanda Başbakan adayı Dilan Yeşilgöz–Zegerius kimdir? Dilan Yeşilgöz–Zegerius nereli?

Hollanda Başbakan adayı Dilan Yeşilgöz–Zegerius kimdir? Dilan Yeşilgöz–Zegerius nereli?

Hollanda'da geçen seçimlerle adını geniş kitlelere duyuran Dilan Yeşilgöz-Zegerius, Google arama motorlarında yoğun ilgi görmeye başladı. Peki, Dilan Yeşilgöz kimdir ve nerelidir?

Ankara'da 18 Haziran 1977'de doğan Yeşilgöz, çocukluk yıllarını ailesiyle birlikte Hollanda'ya göç ederek geçirdi. Tunceli kökenli olan Dilan Yeşilgöz'ün annesi, Hollanda Mülteci Örgütü'nün direktörü Fatma Özgümüş'tür. Babası Yücel Yeşilgöz ise 12 Eylül Darbesi sonrasında Hollanda'ya gitmiştir. Aile, Dilan Yeşilgöz'ün öncü bir politik kariyere sahip olacağı bir süreci başlatan 1984 yılında Yunanistan'ın İstanköy adasına geçiş yaparak Hollanda'ya yerleşti.

Dilan Yeşilgöz, eğitim hayatına Amersfoort'ta başladı ve 1997 yılında orta öğrenimini tamamladı. Daha sonra Vrije Universiteit Amsterdam'da sosyal ve kültürel bilimler üzerine eğitim aldı ve 2003 yılında Kültür, Organizasyon ve Yönetim alanında yüksek lisans derecesi elde etti.

Siyasi kariyerine Sosyalist Parti'de başlayan Yeşilgöz-Zegerius, zamanla İşçi Partisi'nde gençlik delegasyonu için yazılar yazmaya başladı ve GroenLinks'te staj yaparak siyasi deneyim kazandı. 2014-2017 yılları arasında Amsterdam belediye meclisinde yer alarak siyaset sahnesine adım attı. Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nin listesinde dördüncü sıradan seçildiği 2014 belediye seçimlerinin ardından, 2017 genel seçimlerinde Temsilciler Meclisi'ne girmeyi başardı.

Siyasi kariyerinde adalet ve güvenlik, ardından iklim ve enerji politikası alanlarında görev alan Yeşilgöz-Zegerius, 25 Mayıs 2021'de üçüncü Rutte kabinesinde Ekonomik İşler ve İklim Politikasından Sorumlu Devlet Bakanı olarak atanmıştı. Daha sonra, 10 Ocak 2022'de dördüncü Rutte kabinesinde Adalet ve Güvenlik Bakanı olarak göreve getirildi.

Hollanda'da uzun yıllar iktidarda olan VVD lideri Mark Rutte'nin siyaseti bırakma kararı sonrasında, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, 14 Ağustos'ta resmen VVD'nin lideri oldu. Dilan Yeşilgöz, 2014 yılında René Zegerius ile evlenmiş olup, siyasi kariyerine hızla yükselerek Hollanda'nın geleceğinde önemli bir rol oynamaya aday görünüyor.