Hürriyet’ten haciz açıklaması! “Haciz normal, tüm mülklere yapılması anormal”
SGK tarafından tüm mülklerine haciz konulan İzmit Belediyesi’nin Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, haciz kararının anormal bir durum olmadığını, anormal olanının borcun çok üstünde mal varlığına haciz kararı konulması olduğunu ifade etti
EYT düzenlemesi sonrası emeklilere ödeme yapan Sosyal Güvenlik Kurumu, girdi ihtiyacı nedeni ile borcu olan belediyelere haciz kararı aldı. SGK alacaklarını garanti altına alabilmek için 81 ilde borcu olan belediyelerin taşınmazlarına haciz kararı koydu.
ANKARA DÖNÜŞÜ AÇIKLAMA
İlimizde SGK’ya en çok borcu olan İzmit Belediyesi de haciz kararı alınan belediyelerden biri oldu. Yaklaşık 300 milyon TL SGK borcu olduğu ifade edilen İzmit Belediyesi’nin tapu işlemleri de durduruldu. Karar sonrası İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, dün soluğu Ankara’da aldı. Ankara dönüşü Başkan Hürriyet, bugün Leyla Atakan Şehir Kütüphanesinde basın toplantısı düzenledi.
“ANORMAL BİR DURUM DEĞİL”
Belediyemizin SKG kurumuna geçmişten gelen borçlardan kaynaklı haciz kararı ile yapılan görüşmelerle ilgili bilgilendirme yapacağız. Sanki ilk defa gayrimenkul haczi yapılıyormuş, ilk defa borcu olan belediyeymiş gibi bir algı yapılıyor. Yıllardır birçok belediye SGK borcunu ödemekte zorlanıyor. Kocaeli’de de birçok belediye SGK ve Vergi borçlarını ödeyemediği için borçlu durumdadır. Bu anormal bir durum değil, ilk defa olan bir şey de değildi.
“ŞİRKETLERİN BORÇLARI DA DAHİL”
Kimi zaman da takas olarak ödeme yapılır. Kurumlar arası takas sonucu oluşur. Belediyeler kullanmadığı yerleri takas yaparlar. Bizim de geçmişten gelen borçlarımızın büyük bir kısmı yapılandırmadaydı. Talep edilmesine rağmen yapılandırma gerçekleşmedi. Saraybahçe Belediyesi’nden beri var olan borç. O dönem Belediye çalışanlarının SGK borçları var. Taşeron işçiler 2018’de belediye şirketlerine geçti. O dönem 2 borç söz konusu oldu. Hem belediye borcu hem de şirket borçları eklendi. Dünden beri bahsedilen borçlar şirketlerin de borçları ekleniyor.
“AKP DÖNEMİNDE 6 MİLYON BİZİM DÖNEMİMİZDE 30 MİLYON”
1994 yılından itibaren kurum karşılıkları ödenmiyor ve yapılandırılıyor. 2014-2015 dönemi AK Parti dönemi 2016’ya kadar hiç ödeme yapmamışlar. O dönem takas yapılıyor. Bunlardan bir tanesi Belsa B Blok ve hizmet binaları. Borcun bir kısmı kapatılıyor. Bizim göreve geldiğimiz güne kadar da yine takastan itibaren borç ödenmiyor. 1994 ve 2014 arasında yapılandırılmış borçların 6 milyonu AK Parti döneminde ödeniyor. 30 milyonluk kısmı bizim dönemimizde ödeniyor. Borçlar bizim değil sizin diyecekler büyük bir ihtimal. Borcun en büyük kısmı bizim tarafımızdan iller bankası kesintisi ile ödeniyor.
“TAŞKIN HACİZ KARARI ALINDI”
SGK zaman zaman ihtar eder. Yaklaşık 435 adet mülü mal varlığı olarak gösterilmişti. Belediyeleri kilitlememek adına işlemler yapılır. Mesele Haciz değil, aynı gün 2 yazı yazılıyor. 435 gayrimenkulümüze haciz koyuyorlar. Aynı gün tüm gayrimenkullere haciz kararı alınıyor. Buna hukuk dilinde “Taşkın Haciz” denir. Borcun çok çok üstünde bir haciz. İzmit Belediyesinin 3 binin üzerinde mülkiyetine haciz kararı alıyorlar. bu uygulama ile ilk defa karşılaşıyoruz. Hiçbir belediyeye böyle bir uygulama yapılmamış.
“BİZİM ÖNERDİĞİMİZ DAİRELER ALINMIYOR”
Bütün Gayrimenkullere haciz kararı İzmit Belediyesine alınıyor. İl Müdürümüze gittik. Diğer Belediyelere de yapıyoruz dedi. Diğer Belediyelere sorduk yok denildi. Vadi İzmit Evlerini takas teklifi olarak sunduk. Şimdi Vadi İzmit dahil olmak için tüm dairelerimize haciz konuldu. AKP’li Belediyelere gelinde rahatlıkla takas yapılıyor. Bizim de önerdiğimiz rahat satılacak daireler alınmıyor.
“DAVA AÇSAK KAZANIRIZ”
Bu haciz öyle bir zamanda yapılıyor ki. Üzerinde satış kararı olan bir konut projesi çalışmıştık. Kat Karşılığı devam eden inşaat. bunlar gelir olması için yapılan binalar. Dün satılacaktı. Onlar da dahil olmak üzere tüm dairelere haciz konuldu. Vadi İzmit’te satışı yapılan ve devredilecek daireler vardı. Parası alınan daireler. Şimdi devirleri yapılamayacak. Hisse devirlerini yapamayacak duruma geldik. Arazi satmak istiyoruz, satamıyoruz, kredi çekemiyoruz. Sistematik bir engelleme var. AK Parti döneminde alınan işgaliye paralarına bile el konuluyor. Borcun çok çok üstünde haciz kararı alınıyor. Elimizde kıymetli araziler var. Diğer Belediyelerden alıyorsunuz, bunları da takas edelim dedik. Üzerine 15 aracımıza da haciz konuldu. Dava açsak kazanırız. Dava uzun sürüyor” dedi.
“ANKARA’YA GİTTİM”
Sıkıştırma politikaları ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Hürriyet, “Bu sıkıştırma politikaları ile karşı karşıyayız. SKG İl Müdürlüğüne 2 teklifte bulunduk. Vadi İzmit ve Kain İnşaat tarafından yapılan satışların gelirlerine ihtiyacımız var. Kasamıza kazandırmak zorundayız dedik. Eder değeri daha yüksek arsalara haciz kararı koyalım bunları satalım dedik. İkinci teklifimiz ise tam borcu karşılayacak araziler var onları verelim dedik. SGK Başkanı ile bizzat görüşmek için Ankara’ya gittim. Uzlaşma kültürü ile çözelim dedik” dedi.
“KÖTÜ BİR UYGULAMA”
AK Parti borçlara karşılık SGK’ya devredilen yerleri sıralayan Hürriyet, “ Sayın Başkan ile görüşmelerimiz olumlu geçti. Sağ olsun uzun uzun dinledi. Kendisi görevde yeni. Elimden geldiğince yardımcı olacağım dedi. Alternatif çözümler üzerinde çalışıyoruz. Bazı yerler üzerindeki hacizleri kaldırabilir miyiz? Onu araştırıyoruz. Taşkın haciz var. Bütün mülke yapılması sıkıntı. 435 mülkü göstermişiz. Tümüne yapılması anormal. Bir çok insanın mağduriyetine sebep olabilecek kötü bir uygulama. Bir belediyenin bir de şirketin borcu var. Takibe geçen borç BEKAŞ’ın borcu. Bir de takibe girmeyen borçlarımız var” dedi.