Husi ne demek? Husi grubu kimdir? Yemen Husiler kim?

Husi ne demek? Husi grubu kimdir? Yemen Husiler kim?

Yemen'de faaliyet gösteren Zeydi grup olan Husiler, son günlerde gündemi meşgul eden konular arasında yer alıyor. ABD ve İngiltere ordusunun, Kızıldeniz'deki saldırılara misilleme olarak Yemen'deki Husi hedeflerini savaş uçakları ve Tomahawk füzeleriyle vurması, Husi grupları hakkında merak uyandırdı.

Husi kelimesinin ne anlama geldiği ve Husi grubunun kimlerden oluştuğu sorularına yanıt aranırken, grup resmi adıyla Ensarullah olarak biliniyor. Husiler, Yemen'de 2004 yılında silahlı ayaklanma başlatarak adını duyurdu. Grup, lideri Hüseyin Bedreddin el-Husi'nin ismini taşıyor ve 2004 yılından bu yana İran tarafından malî ve askerî destek alıyor.

2015 yılında gerçekleştirdikleri mücadele ile Yemen'in başkenti San'a ve parlamentoyu ele geçiren Husilerin, 7.000-30.000 arasında silahlı militanı ve 450.000 civarında sivil destekçisi olduğu biliniyor. Husi gruplarının sloganı, "Allah Büyüktür, İsrail'e ölüm, Amerika'ya ölüm, Siyonizm'e Lanet, İslam'a Zafer" şeklinde ifade ediliyor.

Son olarak, ABD ve İngiltere ordusunun Husi hedeflerini vurmasıyla Yemen'in başkenti Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerinde en az 12 Husi hedefinin infilak ettiği belirtiliyor. Bu gelişmelerle birlikte Husi kelimesinin anlamı, Husi lideri ve grup hakkındaki detaylar gündemdeki yerini koruyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ