Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hwaseung’ta taslak ortaya çıktı! Kabul edilirse bambaşka bir sözleşme olacak

Lastik İş Sendikası’nın yeni örgütlendiği ve ilk kez toplu sözleşme yapılacak olan Hwaseung fabrikasında ilk taslak ortaya çıktı. Taslağa göre işçiler için birçok hak öngörülüyor.

Lastik İş Sendikası’nın yeni

Özgür Kocaeli’den Süriye Çatak Tek’in haberine göre Arslanbey OSB’de bulunan Hwaseung Otomotiv’de örgütlenen Lastik İş Sendikası Kocaeli Şubesi toplu sözleşme görüşmelerine başladı. 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle geçerli olması planlanan sözleşmede sendika ilk 6 ay yüzde 30, ikinci 6 ay ise yüzde 50 oranında zam istedi. Toplu sözleşme ile ilk kez sosyal haklara kavuşacak işçiler için sendika her kıdem yılına 300 lira net zam istedi.

ÖNEMLİ SOSYAL HAKLAR

Sendika işçilere 120 günlük ikramiye verilmesini, yemek yardımının net 175 lira, evlenme yardımının net 5 bin lira, doğum yardımının net 2 bin 500 lira, öğrenim yardımının anaokulu ve ilkokul için net 1000 lira, lise yardımının net 1250 lira, üniversite yardımının net 1750 lira olmasını istedi. Ölüm yardımının, anne baba ve kardeş ölümünde net 2 bin 500 lira, eş ve çocuk ölümünde net 3 bin lira, işçinin kendi ölümünde net 10 bin lira, işçinin iş kazasında ölümünde ise net 20 bin liraya çıkarılması talep edildi. İşçilerin ücretli izin yardımının 2 bin 500 lira, Ramazan Bayramı harçlığının net 3 bin 500 lira, Kurban Bayramı harçlığının net 4 bin lira, yakacak yardımının ise net 4 bin lira olması talep edildi.

DOĞUM GÜNÜ BİLE DÜŞÜNÜLDÜ

Sendika sözleşmeye olası bir doğal afette işçilere 2 net maaş oranında yardım verilmesini talep etti. İşçilere üç ayda bir net 1500 liralık gıda çeki, yılbaşında net 2 bin 500 lira, işçinin doğum gününde ise net 750 lira ödeme yapılması istendi. Banka promosyonunun verilmesini talep eden sendika; devam priminin 1000 lira, başarı priminin 30 günlük ücreti olmasını, ek primin 7,5 saatlik ücret olmasını, hafta içi mesainin yüzde 100, hafta sonu ve resmi tatil ile bayramlarda ise mesainin yüzde 300 olmasını istedi. Temizlik yardımı kapsamında ise 1 havlu ve deterjan verilmesi talep edildi.

CİNSİYET EŞİTLİĞİ MADDESİ

Lastik-İş Sendikası toplu iş sözleşmesine eşit işe eşit ücret dışında toplumsal cinsiyet eşitliği kavramını da yerleştirmek için taslakta maddelere yer verdi. Sözleşmede, iş yerinde cinsiyet eşitliği noktasında tüm iş sağlığı ve güvenliği, çalışma koşulları konusunda kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olduğu, eşit işe eşit ücret alacağı maddesi geçti. Sözleşmede bu maddenin yer alması ile birlikte fabrikalara cinsiyet eşitliği kavramının yerleşmesi açısından önemli bir adım kabul ediliyor.

SÖZLEŞMEDE ANNELİK DETAYI

Sözleşmede gebelik halinde ve sonrasında geçerli olacak maddelere de yer verildi. Hamile kadınlara doktor kontrolü izni, hamile kadının hakları korunarak daha hafif işlere verilmesi ve doğum izninin 10 haftaya çıkarılması talep edildi. Ayrıca doğum yapan kadınların bir yıl boyunca süt izinlerinin 2 saat olmasını talep eden sendika, doğum izni biten kadınlara 6 ay ücretsiz izne çıkma hakkının da tanınmasını talep etti.

haber