İliç'te arama kurtarma çalışmaları durduruldu: Heyelan riski var!

Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen toprak kaymasının sonucunda facianın üzerinden 7 gün geçti. Göçük altında kalan 9 işçiyi arama ve kurtarma çalışmaları devam ederken iki bakandan açıklama geldi.

İliç'te arama kurtarma çalışmaları durduruldu: Heyelan riski var!

Anagol Madencilik'in işlettiği Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan maden ocağında yaşanan toprak kaymasının sonrasında 9 işçi göçük altında kaldı. İşçileri arama ve kurtarma çalışmaları devam ederken İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'dan açıklama geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar yaptığı açıklamada; "Heyelan riski biraz daha yoğunlaştı. Arama faaliyetleri durduruldu. Son 3-4 gündür söylediğimiz şekilde sahada çalışma şartları çok zorlu. Heyelan riski ile karşı karşıyayız. AFAD’daki kardeşlerimizi risk altına almadan ve emniyet koşullarından taviz vermeden çalışmaları sürdürmeye devam ettik" dedi.

"ENDİŞE EDİLECEK BİR OLUMSUZLUK SÖZ KONUSU DEĞİL"

Dün geceden itibaren riskin bulunduğunu ifade eden Bakan Bayraktar, "Dün geceden beri heyelan riski biraz daha yoğunlaştı. O yığının kaymamış bölgelerinde ciddi bir hareketlilik var. Bu risklerden dolayı şu anda sahada faaliyetleri durdurmuş durumdayız, arama faaliyetlerini. Bu çok ciddi boyutta gördüğümüz risklerden bir tanesi. Bugün itibarıyla Çevre Şehircilik Bakanlığımızın buradaki laboratuvarlarında ve Ankara’ya gönderdikleri numunelerde endişe edilecek bir olumsuzluk söz konusu değil" açıklamasında bulundu.

"BİR SIKINTI GÖRMÜYORUZ"

Baraj tarafındaki çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini de sözlerine ekleyen Bayraktar, "Diğer günlerde olduğu gibi bugün de bu alanda çok şükür bir sıkıntı görmüyoruz. Baraj tarafındaki çalışmalarımızı yoğun bir şekilde devam ettiriyoruz. Heyelan risklerini nasıl ortadan kaldırırız, ona gayret ediyoruz. Bu konuda belki yarın sabah ve öğlene kadar yapacağımız çalışmalarda daha net bir tablo önümüze koyacağız gibi gözüküyor" sözlerine yer verdi.

"HANGİ AY DENETİM YAPILDI BİLMİYORUM"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar; "Şu anda bu yoğun heyelan olmuş toprağın kaldırılması ve istifleneceği yeni alanla alakalı birkaç alternatif üzerinde çalışıyoruz. Birkaç lokasyon var tespit ettiğimiz. Heyelan riski ortadan kalktığı zaman bu toprağın oraya aktırılmasıyla ilgili süreci başlatacağız" derken; hangi ay denetimlerin yapıldığını ise bilmediğini söyledi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise yaptığı açıklamada; "24 saat durmadan her iki kitledeki bakiye kalan kütlenin stabil değil aktif olduğunu söyledik. Bir tarafı kesinlikle dün durdurduk. Tekrar güvenli ortam kazanılır mı kazanmaz mı endişesini taşıyoruz. Şu anda olumsuz bakıyoruz. Şu anda hocalarımızın söylediği bu. Diğer tarafın ne olacağını şu an için kestirmek mümkün değil" sözlerine yer verdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ