İlk cemre ne zaman düşecek? Cemre havaya, suya, toprağa hangi tarihte, kaç gün arayla düşüyor?

İlk cemre ne zaman düşecek? Cemre havaya, suya, toprağa hangi tarihte, kaç gün arayla düşüyor?

Kış mevsiminin ardından baharın müjdecisi olarak kabul edilen cemrelerin düşme tarihleri 2024 yılında da büyük bir merakla bekleniyor. Cemrelerin havaya, suya ve toprağa düşmesiyle birlikte ısınan havaların ve baharın gelmesiyle ilgili beklentiler artıyor. İşte, 2024 cemre düşme tarihleri ve detaylar...

Halk takvimine göre, kasım günlerinin 100. gününden itibaren sayılan 5 gün sonra cemreler düşmeye başlıyor. Cemrelerin sırasıyla havaya, suya ve toprağa düştüğü inancıyla, kıştan bahara geçişin simgesi olan bu olay her yıl ilgiyle takip ediliyor.

  • 1. Cemre (Havaya Düşen Cemre): 19-20 Şubat
  • 2. Cemre (Suya Düşen Cemre): 26-27 Şubat
  • 3. Cemre (Toprağa Düşen Cemre): 5-6 Mart

"Cemre düşmesi", halk arasında baharın habercisi olarak kabul ediliyor. Havaya düşen ilk cemre ile birlikte ısınan havalar, suya düşen cemreyle sulama mevsiminin geldiği, toprağa düşen cemreyle de tarım işlerinin başlayacağına inanılıyor.

Cemrelerin düşmesi aynı zamanda nevruz bayramının yaklaştığını simgeliyor. Hayvancılıkla uğraşanlar için otlaklara kavuşma, tarımla uğraşanlar için toprağın işlenme zamanının geldiği anlamına geliyor. Cemre takvimi, geleneksel inançların ve doğanın döngüsünün bir yansıması olarak her yıl ilgiyle izlenmeye devam ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ