Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İlk toplantı bitti! “Metal sektörü bizim maaşımız için mücadele ediyor”

Lastik İş Sendikası TİS görüşmelerinin ilk toplantısı tamamlandı. Brisa’da 9 madde geçerken Pirelli ve Prometaon’da 8 madde geçti. Önceki dönemler ile kıyaslanmayacak bir süreç olduğunu ifade eden Sendika Başkanı Alaaddin Sarı, MESS sözleşmelerini örnek verdi

Lastik İş Sendikası TİS

Lastik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Pirelli, Brisa, Prometeon. Goodyear İzmit ve Adapazarı fabrikalarında çalışan yaklaşık 6 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başlıyor. Sendika işçilerle yaptığı anket çalışmasından sonra hazırladığı taslağı geçtiğimiz ay işverene teslim etmişti. İşçiler için ilk altı ay yüzde 111 zam ve sonraki dönemler için enflasyon farkı kadar fark istendi.

TARAFLAR MASADA

Taslağın teklif olarak sunulması sonrası ilk Toplu Sözleşme Görüşmeleri toplantısı bugün gerçekleşti. Sendikanın Kocaeli Başiskele İlçesinde bulunan otelinde gerçekleşen toplantıya Sendika adına Genel Başkanı Alaaddin Sarı, Sendika Yöneticileri katılırken iş veren adına ise Brisa’dan İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Tuğba Gök Nam, İnsan Kaynakları Direktörü Neslihan Eroğlu, Çalışma İlişkileri Müdürü Murat Şahin. Prometeon’dan insan Kaynakları Direktörü Okan Vural, Personel Müdürü Ayça İnaltekin, Endüstriyel İlişkiler Müdürü Yakup Elbüken. Pirelli’den İnsan Kaynakları Müdürü Francesca Ballabene, Personel Şefi Zafer Ejderoğlu katıldı.

“BİR FABRİKADA 9 DİĞER İKİ FABRİKADA 8 MADDE GEÇTİ”

Bugün yapılan görüşmeler Goodyear Fabrikasını kapsamadı. Sendika önceki yıllarda olduğu gibi Goodyear Firması ile Brisa, Pirelli ve Prometeon’dan ayrı olarak masaya oturacak. Toplantı sonrası açıklama yapan Lastik İş Sendikası Genel Başkanı Alaaddin Sarı, “2 yıllık toplu sözleşme görüşmesine başladık. İşletmeler kendi durumlarını anlatan bir sunum yaptılar. Brisa’da 9 diğerler 2 fabrikada 8 madde geçti. Sözleşmemiz zor bir dönemde yapılıyor. O zorlukların karşılığı olacaktır. Karşılıklı yaklaşımlarımızı anlattı. Kendi zorluklarını anlattı. Dolayısıyla dünyadaki gelişmelerle zor bir dönemden geçiyoruz. Biz arkadaşlarımızın hakkını koruma noktasında enflasyona karşı kendimizi iyileştirmek ve haklarımızı korumak zorundayız. İş güvencemizi korumak zorundayız. Bu üç temelde sözleşmeyi bitireceğiz.

“200 TL ÖRNEĞİ”

25 ocak günün ikinci oturum yapılacak. Goodyear ile yarın oturacağız. Goodyear geçmiş dönemden beri ayrı oturum yapıyor. Bu ayrı sözleşmeler demek değil. Tüm haklar, aynı eşit şartlarda olması için mücadele edeceğiz. İşletmeler genel durumlarının portresini çizdi. Satışların ve karlarının düştüğünü ifade ettiler. 2024 yılını net olarak göremediklerini ifade ettiler. Biz de kendi gerçeğimiz ile ilgili açıklamamızı yaptık. Şu 200 lira çıkış tarihi 2009. Dolar bazında 129 dolar alıyorduk. Bugün geldiğimiz rakamlarda 6-7 dolar alabiliyoruz. 18 kat bir fark var. Yüzde 1800 artış gözüküyor. Paranın eridiği süreçte TUİK’in açıkladığı veriler ve ENAG verileri ortada. Taslağımızı bu mantık çerçevesinde anlattık. Bu para çok önemli bir örnektir. Çalışan arkadaşlar paralarının erdiğini söylüyor. Sektörlerin sorunlarını da görüyoruz.

“KIYASLANAMAYACAK BİR SÜREÇ YAŞIYORUZ”

MESS’in sözleşmeleri bu dönemde bitmesi gerekirken hala bitmedi. Bu da toplu sözleşmemizin kolay geçmeyeceğinin göstergesidir. Geçmiş dönemler ile kıyaslanamayacak şekilde bir süreçten geçiyoruz. Güven odaklı bakmak zorundayız. Üyelerimizin bize güvenini karşılığını vereceğiz. Çalışan arkadaşlarımızın geleceğini, çoluk çocuğunun geleceğini düşünüyoruz. Birbirini anlayan, kazan kazan formülü ile bitirmek istiyoruz. Şu anda işçiler brüt 31 bin TL civarında alıyor. Metal sektörü bizim şu an aldığımız para için mücadele ediyor. Biz bu para ile toplu sözleşmeye gidiyoruz” dedi.