Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İNGİLTERE BAŞKANI KİMDİR? ASYA KÖKENLİ RİSHİ SUNAK KİMDİR? SUNAK NERELİ? SUNAK KAÇ YAŞINDA?

Haziran 2024 itibarıyla Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak’tır. İNGİLTERE BAŞKANI KİMDİR? SUNAK KİMDİR? SUNAK NERELİ? SUNAK KAÇ YAŞINDA?

Haziran 2024 itibarıyla Birleşik

Haziran 2024 itibarıyla Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak’tır. Sunak, Ekim 2022’den bu yana bu görevi yürütmekte olup, İngiltere’nin ilk Britanyalı Asyalı başbakanı ve 19. yüzyılın başlarından bu yana en genç başbakanıdır.

Erken Yaşamı ve Eğitimi

Rishi Sunak, 12 Mayıs 1980’de İngiltere’nin Southampton şehrinde, Doğu Afrika’dan Birleşik Krallık’a göç eden Hint kökenli ebeveynlerin çocuğu olarak dünyaya geldi. Winchester College adlı prestijli özel okulda eğitim aldı ve daha sonra Oxford Üniversitesi’nde Felsefe, Politika ve Ekonomi (PPE) okudu. Fulbright Bursiyeri olarak Stanford Üniversitesi’nde MBA derecesi aldı.

Siyaset Öncesi Kariyeri

Siyasete girmeden önce Sunak, Goldman Sachs’ta yatırım bankacılığı yaptı ve ardından Children’s Investment Fund Management ve Theleme Partners gibi hedge fon firmalarında ortak olarak çalıştı.

Siyasi Kariyeri

Sunak, 2015 yılında Richmond, Yorkshire için Parlamento Üyesi (MP) olarak seçildi. Hızla yükseldi ve 2016 referandumunda Brexit kampanyasını destekledi. 2018’de Yerel Yönetimden Sorumlu Parlamento Müsteşarı olarak atandı ve daha sonra Hazine Baş Sekreteri olarak görev yaptı.

Maliye Bakanlığı

Şubat 2020’de Maliye Bakanı oldu ve COVID-19 pandemisine karşı Birleşik Krallık’ın ekonomik tepkisinde önemli bir rol oynadı. Koronavirüs İşçi Koruma Programı ve “Eat Out to Help Out” gibi girişimleri başlattı.

Başbakanlık

Sunak, Ekim 2022’de Liz Truss’un istifasının ardından başbakan oldu. Görev süresi boyunca yaşam maliyeti krizi, enerji arzı sorunları ve Birleşik Krallık’ın Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yanıtı gibi konularla ilgilendi​