İran seçim sonuçları!

Berkan Aslan

Berkan Aslan

Tüm Yazıları

Bugün yapılan İran seçimleri sonuçlandı. İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Türk asıllı Mesut Pezeşkiyan seçildi. Seçimlere katılım % 50 ile sınırlı kaldı. İlk turda ise 4 adayın hiç biri %50 yi geçemediği için, ikinci turda tekrar yarıştılar. Seçmenlerin % 40 'ının katıldığı seçim savaşın gölgesinde diken üzerinde geçti.

Bildiğiniz gibi bugün İran 9.cu Cumhurbaşkanını seçti. 19 Mayıs tarihinde geçirdiği helikopter kazasında hayatını kaybeden Reisi'nin yerine reformist aday Mesut Pezeşkiyan ikinci turda rakibi muhafazakar aday olan Said Celili'yi yenmiş oldu. Ülke genelinde toplam 30 milyon 530 bin 157 oy kullanıldı. Pezeşkiyan 16 milyon 384 bin 403 oy aldı.

Peki Mesut Pezeşkiyan kimdir, kısaca tanıyalım. Kısaca, 29 Eylül 1954 yılında Azerbaycan'da İranlı Türk bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Tıp Fakültesinden mezun oldu. Cerrahlık bölümünde uzmanlık yaptı. 2001-2005 yılları arasında İran Sağlık ve Tıp Eğitimi Bakanı olarak görev yaptı. 1993 yılında eşini ve bir çocuğunu trafik kazasında kaybetti. Halen 2 erkek ve bir kız çocuk babası olan Pezeşkiyan eşini kaybettikten sonra evlenmedi. Azerbaycan Türkçesi ile çok rahat konuşabilmekte ve şimdiden Türk vatandaşlarımız tarafından kendisine sempati ile yaklaşılmakta.

Bundan sonra İran'ın nasıl yönetileceği, mecliste bulunan üyeler ile nasıl bir çalışma içerisinde olacağı konuşulacak. İran'ın nükleer silah çalışmaları, dış güçler, İsrail ile sürekli karşı karşıya gelmesi açısından işi çok zor görünüyor. UMARIM ÇOK YAKINDA KENDİSİNİ YENİ BİR KAZADA KAYBETMEYİZ.

Kendilerine Nokta Medya Ailesi Olarak Başarılar Diliyoruz