İş birliği hangi ilçelerde olmalı?

Cansu Kızılkaya

Cansu Kızılkaya

Tüm Yazıları

Mart ayında yerel yöneticileri belirlemek için sandık başına gideceğiz. Yerel seçim şehirlerin kaderini belirleyen önemli bir süreç.

Ülkemiz büyük bir genel seçimden çıktı. Kimi siyaset yorumcularına göre muhalefet ilk defa Erdoğan’ı devirmeye bu kadar yaklaştı. Ama sonuç hüsran oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise siyasi kariyerinde girdiği ‘en zor’ seçiminden galibiyetle ayrılmasını bildi. Şimdi tüm ülke yerel seçimlere doğru gidiyoruz.

Millet ittifakı genel seçimlerde kaybetmenin öfkesini hala sindiremedi. Muhalefet partilerinde ittifak konusunda belirsizlik hakim. İYİ Parti Lideri Meral Akşener ittifakta yer almayacağını ısrarla dile getiriyor.

CHP’nin genel başkanının değişmesi bile Akşener’in bu inadını kırmadı. İYİ Parti şu an iç karışıklıkları ile ilgileniyor. CHP, Deva, Gelecek Partisi ise ittifak için çabalıyor.

Genel seçim sürecinden sonra çok darbe alan İYİ Parti’de ortalık karışık. Akşener’in ise ittifak inadı partisine zarar verecek, çünkü seçmen bu durumdan şikayetçi. İYİ Partili bazı isimler ise CHP ile ittifak yapılmadığı için partiden istifa ediyor.

CHP’nin ‘ittifak değil ama bazı yerlerde iş birliği yapalım’ teklifi üzerine toplanan İYİ Parti Genel İdare Kurulu’nda (GİK) yapılan gizli oylamada reddedildi.

İYİ Parti’nin CHP’nin elinde olan İstanbul ve Ankara dahil tüm yerlerde kendi adayları ile seçime girmesi yerel seçimlere ittifakla girecek olan AK Parti ve MHP’yi rahatlatıyor.

Muhalefet partilerinin yerel siyasetçileri ise iş birliği yapmak istiyor. Çünkü birleşme olmadan ilçeleri ya da Büyükşehirleri alamayacaklarını düşünüyorlar.

İlçeler için adaylarını hazırlayan Deva Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi ise Kocaeli’de temkinli. Olası iş birliğine karşı adaylarını açıklamıyorlar.

Kocaeli’de 11 ilçe ve Büyükşehir’i elinde bulunduran AK Parti henüz adaylarını açıklamadı. İlimizdeki tüm ilçelerde AK Parti’nin adayları seçim yarışına girecektir. MHP’ye mecliste öncelik verilebilir.

AK Parti’nin Kocaeli’de 2 ya da 3 belediye başkanını değiştireceğini düşünüyorum. Derince’de Zeki Aygün, Karamürsel’de İsmail Yıldırım ve Dilovası’nda Hamza Şayir’in durumu değişebilir.

AK Parti İzmit adayı için ise ince eleyip sık dokuyor. Partinin 2019 yerel seçimlerinde kaybettiği İzmit için Şahin Talus’un ismi sıkça dile getiriliyor. Erdoğan Talus’tan il başkanı olarak İzmit için çalışmasını istemiş olabilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan genel seçimlerde de il başkanı Mehmet Ellibeş’i 8. sıradan vekil adayı göstermiş ve 7 olan milletvekili sayısını 8’e çıkarması için çok çalışmasını istemişti. Ancak vekil sayısı 6’ya düşmüştü. Talus için de bu taktiği uygulayabilir.

CHP’nin ise yerel seçimlerde İzmit’i kaybetmemesi için iş birliği yapması gerekiyor. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in İzmit adaylığı önümüzdeki günlerde açıklanacaktır.

İYİ Parti’nin İzmit için tek aday adayı ise iş insanı Yalçın Eldoğan. Geçtiğimiz günlerde Yalçın Eldoğan’ın aday adaylığından çekileceği iddiaları ortaya atılmıştı. Eldoğan’ı aradım ve bu durumu sordum.

Eldoğan vazgeçmediğini ifade etse bile, ben telefonda konuşurken genel merkezden onu aday göstermeyeceklerini anladım. Genel merkezin karışık olmasından da etkilenen Eldoğan’ın eski çalışma isteği kalmamış.

Muhalefet partilerinin ilimizde Derince, İzmit ve Başiskele’de iş birliği yapması ile bu ilçeler kazanılabilir. Derince’de CHP’li Sertif Gökçe’nin, Başiskele’de ise SP’li Zafer Mutlu’nun desteklenmesi muhalefetin bu ilçeleri almasını büyük katkı sağlayabilir.

Bu ayın sonunda adaylar belli olduktan sonra çalışmalar daha çok artacaktır. Ancak şu net bir şey: Muhalefetin Kocaeli’de birçok ilçede iş birliği yapması şart. Ancak iş birliği ile başarıya ulaşabilirler.