Islak Kekin Kuru Olmaması İçin Nasıl Yapılmalı? Tarifi, Püf Noktası
Islak kek, yumuşat tadı ve akışkan çikolatası ile hemen hemen herkesin favori lezzetleri arasında yer alır. Özellikle kahve ya da çayı yanında afiyetle tüketilen ıslak kek, akşam yemeklerinden sonra tatlı niyetine de tüketilmektedir. Gelen misafirlere ikram etmek için özenle hazırlanan ıslak keklerin kuru olması ise en büyük sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.
Islak kek yapmak için harcanan zaman ve emekler, kekin kuru olması ile boşa gidiyor. Birçok kişinin yaptığı basit hatalar, ıslak keklerin kupkuru olmasına neden oluyor. Islak kek yaparken dikkat edilecek basit püf noktalarından sonra artık keklerinizin tam istediğiniz kıvamda olduğunu göreceksiniz.
ISLAK KEK YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Islak kek hazırlarken yapılan hatalar genel olarak sos aşamasında meydana geliyor. Bu aşamada dikkat edilecek küçük ayrıntılar ile keklerinizin tam kıvamında ıslaklığa sahip olmasını sağlayabilirsiniz. İşte ıslak kek yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları;
- Kekin yeterince kabarmaması, kuru olmasına neden olacaktır. Bu aşamada tarifte yer alan malzemelerin tam ölçüsünde kullanılmadığı anlaşılabilir.
- Hazırlanan sosun, kek dökülmesi sırasında sıcak olması gerekir. Kekin ya da sosun soğuk olması, kekin kuru olmasına neden olacaktır.
- Kek soğuduktan sonra sos ilave edilir ise kek sosu çekmeyecektir. Bu da kekte sos birikintisinin olmasına neden olacaktır.
- Kekin üzerine sos dökülmeden önce kekin dilimlenmesi gerekir. Bu sayede sos kekin her yerine eşit miktarda ulaşacaktır.
ISLAK KEK YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Yukarıda belirttiğimiz püf noktalarını dikkate alarak hazırlayacağınız ıslak kekiniz için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;
- 3 yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı kakao
- 1 – 1,5 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
Islak kekin sosu için gerekli olan malzemeler;
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı şeker
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
- Bir tutam tuz
ISLAK KEK NASIL HAZIRLANIR?
Islak kek yapmak için ilk olarak tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekir. Aynı zamanda kek için kullanılacak olan borcamın ya da kek kalıbının yağlanarak hazırlanması gerekir. Nitekim kek hamuru hazır olduğunda bekletilmeden kalıba aktarılmalıdır. Ayrıca kullanılacak olan fırının da önceden 180 dereceye ayarlanarak fansız olarak ısıtılması gerekir. Bu ön hazırlıklardan sonra yumurta ve şeker bir kap içerisine alınır ve güzelce köpürene kadar çırpılır. Ardından bu karışıma süt ve sıvıyağ eklenerek bir kez daha çırpılır. Vanilya ve kakao karışıma eklenip çırpıldıktan sonra son olarak kabartma tozu ve un karışıma eklenir. Çırpma işlemine devam ederken bu kekin diğer kek harçlarından daha sulu olması gerektiği de göz önünde bulundurulmalıdır. Hazırlanan karışım önceden yağlanan borcama dökülür ve fırında otuz ila kırk dakika boyunca pişirilir.
Kekin pişmesine yakın sos hazırlanmaya başlanmalıdır. Bunun için uygun bir sos tenceresine tüm malzemeler eklenir ve kaynayana kadar karıştırılır. Kek fırından çıkartıldıktan sonra beş dakika boyunca ilk sıcaklığının gitmesi için beklenir. Ardından kek istenilen şekilde dilimlenir ve sıcak sos kekin üzerine eşit miktarda dökülür.