Islak Kekin Kuru Olmaması İçin Nasıl Yapılmalı? Tarifi, Püf Noktası
Islak kek, yumuşat tadı ve akışkan çikolatası ile hemen hemen herkesin favori lezzetleri arasında yer alır. Özellikle kahve ya da çayı yanında afiyetle tüketilen ıslak kek, akşam yemeklerinden sonra tatlı niyetine de tüketilmektedir. Gelen misafirlere ikram etmek için özenle hazırlanan ıslak keklerin kuru olması ise en büyük sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.
Islak kek yapmak için harcanan zaman ve emekler, kekin kuru olması ile boşa gidiyor. Birçok kişinin yaptığı basit hatalar, ıslak keklerin kupkuru olmasına neden oluyor. Islak kek yaparken dikkat edilecek basit püf noktalarından sonra artık keklerinizin tam istediğiniz kıvamda olduğunu göreceksiniz.
ISLAK KEK YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Islak kek hazırlarken yapılan hatalar genel olarak sos aşamasında meydana geliyor. Bu aşamada dikkat edilecek küçük ayrıntılar ile keklerinizin tam kıvamında ıslaklığa sahip olmasını sağlayabilirsiniz. İşte ıslak kek yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları;
- Kekin yeterince kabarmaması, kuru olmasına neden olacaktır. Bu aşamada tarifte yer alan malzemelerin tam ölçüsünde kullanılmadığı anlaşılabilir.
- Hazırlanan sosun, kek dökülmesi sırasında sıcak olması gerekir. Kekin ya da sosun soğuk olması, kekin kuru olmasına neden olacaktır.
- Kek soğuduktan sonra sos ilave edilir ise kek sosu çekmeyecektir. Bu da kekte sos birikintisinin olmasına neden olacaktır.
- Kekin üzerine sos dökülmeden önce kekin dilimlenmesi gerekir. Bu sayede sos kekin her yerine eşit miktarda ulaşacaktır.
ISLAK KEK YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Yukarıda belirttiğimiz püf noktalarını dikkate alarak hazırlayacağınız ıslak kekiniz için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;
- 3 yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı kakao
- 1 – 1,5 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
Islak kekin sosu için gerekli olan malzemeler;
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı şeker
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
- Bir tutam tuz
ISLAK KEK NASIL HAZIRLANIR?
Islak kek yapmak için ilk olarak tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekir. Aynı zamanda kek için kullanılacak olan borcamın ya da kek kalıbının yağlanarak hazırlanması gerekir. Nitekim kek hamuru hazır olduğunda bekletilmeden kalıba aktarılmalıdır. Ayrıca kullanılacak olan fırının da önceden 180 dereceye ayarlanarak fansız olarak ısıtılması gerekir. Bu ön hazırlıklardan sonra yumurta ve şeker bir kap içerisine alınır ve güzelce köpürene kadar çırpılır. Ardından bu karışıma süt ve sıvıyağ eklenerek bir kez daha çırpılır. Vanilya ve kakao karışıma eklenip çırpıldıktan sonra son olarak kabartma tozu ve un karışıma eklenir. Çırpma işlemine devam ederken bu kekin diğer kek harçlarından daha sulu olması gerektiği de göz önünde bulundurulmalıdır. Hazırlanan karışım önceden yağlanan borcama dökülür ve fırında otuz ila kırk dakika boyunca pişirilir.
Kekin pişmesine yakın sos hazırlanmaya başlanmalıdır. Bunun için uygun bir sos tenceresine tüm malzemeler eklenir ve kaynayana kadar karıştırılır. Kek fırından çıkartıldıktan sonra beş dakika boyunca ilk sıcaklığının gitmesi için beklenir. Ardından kek istenilen şekilde dilimlenir ve sıcak sos kekin üzerine eşit miktarda dökülür.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.