Ispanak Yemeğinin Acı Olmaması İçin Nasıl Yapılmalı? Tarifi, Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Ispanak, sahip olduğu vitamin ve mineraller ile insan sağlığına olumlu faydalar sunar. Ispanak yemeği sıklıkla tercih edildiği gibi bu yararlı sebzenin kavurması da birçok kişi tarafından sevilerek tüketilmektedir. Kavrulan ıspanaklar sade olarak tüketilebileceği gibi üzerine yumurta kırılarak da tüketilebilir. Bunların yanı sıra özellikle börek ve poğaça tariflerinde de ıspanak oldukça sık kullanılmaktadır.

Ispanak yemeği özellikle taze yoğurtla birlikte afiyetle tüketilmektedir. Ancak bazı kişiler ıspanak yemeği yaptığında acı bir tadın kendilerini rahatsız ettiğini belirtmektedir. Ispanak yaparken acı bir tadın meydana gelmesinin en büyük nedeni, doğru ıspanakların seçilmemesidir. Aynı zamanda güzel bir şekilde temizlenmeyen ıspanaklar yine acı bir tadın alınmasına neden olacaktır.

Ispanak Yemeğinin Acı Olmaması İçin Nasıl Yapılmalı? Tarifi, Püf Noktası - Resim : 1

ISPANAK YEMEĞİNİN ACI OLMAMASI İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ispanak yemeğinin faydaları herkes tarafından biliniyor. Küçük yaşlardan itibaren annelerimiz tarafından sürekli dile getirilen bu faydalar, malum çizgi film karakteri ile de pekiştirilmiştir. Ispanağın lezzetli bir tada sahip olması ve acılığın hissedilmemesi için dikkat edilmesi gereken püf noktalar şu şekilde sıralanabilir;

  • İlk olarak ıspanak seçerken yeşil ve canlı renklere sahip olanların seçilmesi gerekir. Solmuş, sararmış ya da lekeli yapraklara sahip olan ıspanaklar kullanılmamalıdır.
  • Ispanak yemeğinin acı olmaması için yapraklarının güzel bir şekilde yıkanması gerekir. Yaprakların tek tek kontrol edilmesi ve üzerlerinde herhangi bir toprak kalıntısı ya da kirin kalmadığından emin olunmalıdır.
  • Ispanaklar pişirilmeden önce kaynar suya atılmalı ve iki ila üç dakika haşlandıktan sonra buzlu suya aktarılmalıdır. Bu işlem ile ıspanakların renginin ve dokusunun korunması sağlanır, acı bir tadın meydana gelmesi ise engellenir.
  • Ispanak yemeğinin acı olmaması için soğan, sarımsak, limon suyu ve bir miktar şeker ilavesi yapılmalıdır
  • Ispanak yemeğinin gereğinden fazla pişirilmesi, tadının acı olmasına neden olacaktır. Ispanaklar orta ateşte ve ortalama olarak on ila on beş dakika pişirilmelidir.
  • Kekik, nane, pul biber ya da damak tadınıza göre farklı baharatlar yemeğe ilave edilerek acı tat oluşumunun önüne geçilebilir.
  • Ispanakların yapraklarında oksalik asit denilen bir madde yer alır. Bu madde yemeğin acı olmasına neden olmaktadır. Ancak yukarıda yer alan püf noktaları ile yemeğin acı olmasının önüne geçilebilir.

ISPANAK YEMEĞİ HAZIRLAMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Lezzetli bir ıspanak yemeği hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde listelenmektedir;

  • 1 kg ıspanak
  • 1 adet kuru soğan
  • 1/2 çay bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber

ISPANAK YEMEĞİ NASIL HAZIRLANIR?

Ispanak yemeği hazırlamak için ilk olarak yukarıda belirttiğimiz gibi yaprakların temizlenmesi ve sıcak suda haşlanıp ardından buzlu suya aktarılması gerekir. Daha sonra yemeklik olarak doğranan soğanlar sıvıyağın içerisine alınmalı ve rengi değişene kadar kavrulmalıdır. Soğanlar pembeleşince domates salçası ilave edilir ve ardından temizlenip doğranan ıspanaklar tencereye eklenir. Ispanaklar küçülünceye kadar tahta kaşık kullanımı ile karıştırılacak kavrulur. Bu aşamada kullanılacak olan pirinçler güzelce yıkanır ve süzülür. Ispanaklar küçüldüğünde pirinçler tencereye ilave edilir ve son olarak baharatlar eklenir. Bir, iki tur karıştırıldıktan sonra üzerine bir su bardağı kaynar su ilave edilir. Yukarıda belirtilen sürede pişirilen ıspanaklar, yoğurt eşliğinde servis edilebilir.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız