Ispanak Yemeğinin Acı Olmaması İçin Nasıl Yapılmalı? Tarifi, Püf Noktası
Ispanak, sahip olduğu vitamin ve mineraller ile insan sağlığına olumlu faydalar sunar. Ispanak yemeği sıklıkla tercih edildiği gibi bu yararlı sebzenin kavurması da birçok kişi tarafından sevilerek tüketilmektedir. Kavrulan ıspanaklar sade olarak tüketilebileceği gibi üzerine yumurta kırılarak da tüketilebilir. Bunların yanı sıra özellikle börek ve poğaça tariflerinde de ıspanak oldukça sık kullanılmaktadır.
Ispanak yemeği özellikle taze yoğurtla birlikte afiyetle tüketilmektedir. Ancak bazı kişiler ıspanak yemeği yaptığında acı bir tadın kendilerini rahatsız ettiğini belirtmektedir. Ispanak yaparken acı bir tadın meydana gelmesinin en büyük nedeni, doğru ıspanakların seçilmemesidir. Aynı zamanda güzel bir şekilde temizlenmeyen ıspanaklar yine acı bir tadın alınmasına neden olacaktır.
ISPANAK YEMEĞİNİN ACI OLMAMASI İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Ispanak yemeğinin faydaları herkes tarafından biliniyor. Küçük yaşlardan itibaren annelerimiz tarafından sürekli dile getirilen bu faydalar, malum çizgi film karakteri ile de pekiştirilmiştir. Ispanağın lezzetli bir tada sahip olması ve acılığın hissedilmemesi için dikkat edilmesi gereken püf noktalar şu şekilde sıralanabilir;
- İlk olarak ıspanak seçerken yeşil ve canlı renklere sahip olanların seçilmesi gerekir. Solmuş, sararmış ya da lekeli yapraklara sahip olan ıspanaklar kullanılmamalıdır.
- Ispanak yemeğinin acı olmaması için yapraklarının güzel bir şekilde yıkanması gerekir. Yaprakların tek tek kontrol edilmesi ve üzerlerinde herhangi bir toprak kalıntısı ya da kirin kalmadığından emin olunmalıdır.
- Ispanaklar pişirilmeden önce kaynar suya atılmalı ve iki ila üç dakika haşlandıktan sonra buzlu suya aktarılmalıdır. Bu işlem ile ıspanakların renginin ve dokusunun korunması sağlanır, acı bir tadın meydana gelmesi ise engellenir.
- Ispanak yemeğinin acı olmaması için soğan, sarımsak, limon suyu ve bir miktar şeker ilavesi yapılmalıdır
- Ispanak yemeğinin gereğinden fazla pişirilmesi, tadının acı olmasına neden olacaktır. Ispanaklar orta ateşte ve ortalama olarak on ila on beş dakika pişirilmelidir.
- Kekik, nane, pul biber ya da damak tadınıza göre farklı baharatlar yemeğe ilave edilerek acı tat oluşumunun önüne geçilebilir.
- Ispanakların yapraklarında oksalik asit denilen bir madde yer alır. Bu madde yemeğin acı olmasına neden olmaktadır. Ancak yukarıda yer alan püf noktaları ile yemeğin acı olmasının önüne geçilebilir.
ISPANAK YEMEĞİ HAZIRLAMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Lezzetli bir ıspanak yemeği hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde listelenmektedir;
- 1 kg ıspanak
- 1 adet kuru soğan
- 1/2 çay bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
ISPANAK YEMEĞİ NASIL HAZIRLANIR?
Ispanak yemeği hazırlamak için ilk olarak yukarıda belirttiğimiz gibi yaprakların temizlenmesi ve sıcak suda haşlanıp ardından buzlu suya aktarılması gerekir. Daha sonra yemeklik olarak doğranan soğanlar sıvıyağın içerisine alınmalı ve rengi değişene kadar kavrulmalıdır. Soğanlar pembeleşince domates salçası ilave edilir ve ardından temizlenip doğranan ıspanaklar tencereye eklenir. Ispanaklar küçülünceye kadar tahta kaşık kullanımı ile karıştırılacak kavrulur. Bu aşamada kullanılacak olan pirinçler güzelce yıkanır ve süzülür. Ispanaklar küçüldüğünde pirinçler tencereye ilave edilir ve son olarak baharatlar eklenir. Bir, iki tur karıştırıldıktan sonra üzerine bir su bardağı kaynar su ilave edilir. Yukarıda belirtilen sürede pişirilen ıspanaklar, yoğurt eşliğinde servis edilebilir.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.