İspanya İç Savaşını Anlatan En İyi 10 Film

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Tarihe karşı ilgi duyanlar genel olarak savaş dönemlerini konu alan yapımları izlemeyi tercih etmektedir. Savaş dönemi ve sonrasında yaşananları aktaran yapımlar genel olarak farklı bakış açılarından olaylara yaklaşarak, izleyenlerin değişik pencerelerden o döneme bakmasına imkan sunuyor. Bu tarz filmlerde bir askerin gözünden yaşananlar izleyicilere aktarılabildiği gibi bir çocuğun gözünden de savaş ortamı izleyicilere aktarılabilir.

Savaş filmlerinde aynı zamanda imkansız aşklar, kavuşamayan çiftler ve acılı aileler de ele alınan konular arasında yer alır. Bu yazımızda sizlere, İspanya iç savaşını konu alan başarılı yapımları aktaracağız. Siz de tarihe meraklıysanız ve o dönemde yaşananları daha ayrıntılı öğrenmek istiyorsanız, daha fazla geç kalmadan ekran başına geçmelisiniz.

İspanya İç Savaşını Anlatan En İyi 10 Film - Resim : 1

PAN’IN LABİRENTİ

Pan’ın Labirenti filminin konusu; 1944 yılı İspanya’sında, sivil savaş kargaşası sona ermiş görünse de Navarra’nın kuzeyindeki dağlık bölgelerde çatışmaların sürdüğü döneme dayanıyor. Kendi hayal dünyasında yaşayan on yaşındaki Ofelia, hamile annesi Carmen ile birlikte Navvara’ya üvey babası Kaptan Vidal’in yanında gider. Kaptan Vidal ise faşist yönetimin emrinde çalışan ve sınırları isyancılardan temizlemekle görevli bir memurdur. Ofelia ile herhangi bir yakınlık kuramayınca küçük çocuk bir gün arka bahçelerinden bir labirent fark eder. Labirentin içerisinde tanıştığı yarı insan yarı yaratık olan Pan ise o saatten sonra Ofelia’nın hayatını tamamen değiştirecektir.

LAND AND FREEDOM

Ülke ve Özgürlük olarak dilimize çevrilen film, 1995 yapımıdır ve bir saat kırk dokuz dakika sürmektedir. 1936 yılında İspanya’daki iç savaşı konu alan bu filmde; Liverpoollu işsiz, genç ve komünist kahraman David, İspanya’ya Franco’ya karşı direnen devrimci hareketine yardıma gider. Film, Franco’nun faşistleriyle mücadele edenlerin idealize edilmiş bir portresini sunmaktadır.

FREEDOMFIGHTERS

Özgürlük olarak dilimize çevrilen yapım, 1997 yılında izleyicisi ile buluşmuştur. İki saat beş dakika süren yapımda, İspanya’da meydana gelen iç savaşa anarşist cepheden bir bakış açısı izleyicilere aktarılıyor. Filmin IMDB puanı ise 6,9’dur.

FOR WHOM THE BELL TOLLS

Çanlar Kimin İçin Çalıyor filmi, Ernest Hemingway’in Pulitzer ve Nobel Ödüllerine sahip olmasını sağlayan romanından beyaz perdeye uyarlanmıştır. Sinemanın yıldızlarını bir araya getiren bu yapımda, sabotaj uzmanı olan Amerikalı Robert Jordan, bu yeteneğini İspanya’daki anti faşist özgürlük savaşçısı gerillalara yardım etmek için kullanır. Kararlı ve inatçı Pilar, tehlikeli ve güvenilmez Pablo, güzel ve masum Maria ise bu hikayede Robert Jordan’a eşlik eden bir grup savaşçıdır.

OH CARMELA!

Ay Carmela! olarak dilimize çevrilen yapımda; karı koçça olan Paulina ve Carmela İspanya iç savaşı sırasında kırsal bölgelerde dolaşarak gösteriler yapmaktadır. Cumhuriyetçilerin tarafında olan çifte yolculukları boyunca dilsiz asistanları Gustavete eşlik etmektedir. Ancak yanlışlıklar neticesinde yolları isyancıların yarattığı terörün ortasına düşer.

THE LAST CIRSUS

Son Sirk isimli yapım 2010 yılında vizyona girmiştir. Bir saat kırk yedi dakika süren yapım, 1937’de İspanya’nın kanlı iç savaşında geçmektedir. Mutlu bir sirk palyaçosu, gösterinin tam ortasındayken milisler tarafından orduya alınır. Kostümünü çıkartmaya fırsat bulamadan savaş meydanına getirilen palyaço, elindeki palayla büyün düşmanları öldürür.

THE DEVIL’S BACKBONE

Şeytanın Bel Kemiği, 2001 yılında vizyona girmiştir. 1939 yılında, İspanya’nın iç savaşının sona erdiği yıllarda geçen filmde General Franco’nun milliyetçi partisi Cumhuriyetçi sol partiyi yenmek üzeredir.

KELEBEKLERİN DİLİ

Kelebeklerin Dili, 1936 yılının İspanya’sında okula yeni başlayan bir çocuğun gözünden yaşanan savaşın etkileri ve Cumhuriyet’in getirileri izleyiciye aktarılmaktadır. İnsanların psikolojik değişimleri, yaşanan yıkımlar ve politik değişimler bu yapımda oldukça başarılı bir şekilde ele alınmıştır.

OLGUN KADINA ÖVGÜ

1997 yapımı olan bu film, bir saat kırk beş dakika uzunluğundadır. Film İspanya’nın iç savaş yıllarında on altı yapındaki Andres’in delikanlılık çağından erkeklik çağına geçiş dönemini anlatmaktadır.

KIRMIZI VE SİYAH

1942 yapımı olan filmde, Madrid’in Cumhuriyetçi işgali sırasındaki hali anlatılmaktadır. Filmin ismi ise anarşist cephelerin bayraklarının rengini almıştır.