İsraf rezaleti!

Cengizhan Göksu

Cengizhan Göksu

Tüm Yazıları

Merhabalar sevgili dostlarım, bugün toplum olarak baş edemediğimiz israf konusuna değinmek istiyorum.
Malum dünyada ülkelerin hemen hemen hepsi ekonomik anlamda sıkıntı yaşamaktadır.En önemliside dünyada azalmakta olan gıda rezervlerinin tükenmeye başlaması.
Pandemi sonrasında ülkemizde de ciddi ekonomik sıkıntılar başgösterdi.Kime baksanız ekonomiden şikayetçi ama ekonomiden şikayetçi olan insanlarımızın çoğuda israf etmekten hala kaçınmıyor.
Özellikle hafta sonları “serpme kahvaltı veya açık büfe kahvaltı” adı altında milli servetimiz göz göre göre çöpe atılıyor ve bu duruma da dur diyen yok açıkçası.
Ben karşıyım arkadaş! serpme kahvaltıya da,açık büfe kahvaltıyada.İşletmeler para kazanmak için israf etmekten kaçınmıyor maalesef.
Eskiden bir peynir,bir zeytinle veya bir yumurtayla kahvaltı yapardık.Anacım hicbirşey bulamaz ise salça kavururdu ekmek banıp yerdik.Şimdiki zamana aklım ermiyor.Midemizmi büyüdü,yoksa gözümüzmü aç!
Hafta sonu çocukları alıp maşukiyede bir işletmeye gittik.Kahvaltı tabağı varmı dedim.,yok dedi.Menü istedim.Çocuklara bari bir tane serpme kahvaltı alalım bana da menemen yapın dedim olmaz dedi.Biz kişi başı serpme kahvaltı yazıyoruz burada dedi.Dedim ki arkadaşım ben menemen yemek istiyorum,adamlara bir türlü söz geçiremedim.Kazık atma yöntemini bulmuş kendince.
Türkiye de hergün 4.9 milyon ekmek çöpe gitmektedir.Daha çöpe atılan peyniri,zeytini vs.saymıyorum.
Bu günde 1.225.000 kg.un demek.
Unun kg fiyatını ortalama 10 tl desek.
Günlük=12.250.000 tl yapıyor.
Bunu bir yılla çarparsak ×365 =4.471.250.000(Dört milyar dörtyüzyetmişbirmilyonikiyüz ellibin)Tl yapıyor.İsrafın büyüklüğüne bir bakarmısınız bu sadece ekmek israfı topyekün bütün israfı düşünemiyorum bile.
Bakın ne diyor peygamber efendimiz.”Yiyiniz içiniz ama israf etmeyiniz.”
“Parana şefkat eyle,malına acı,telef etme ki!ayıptan ve borçtan kurtulasın.”Diyor.Ebu’l Fethi’l Büsti
“Bir ulus süslü ve gösterişli şeylere ne kadar düşmüşse,o kadar savurgandır.”Diyor,Adolf Loon
Yine peygamber efendimiz,”Tutumlu olan,muhtaç olmaz” diyor.
Bu sözler saymakla bitmez.Dünya da çoğu bilge insan israfı onaylamaz.
Devletimizin bu konuya acilen eğilmesi ve önlem alması taraftarıyım.
Zira yakında yiyecek hiçbirşey bulamayabiliriz.Tutumlu olmalıyız sevgili dostlarım,çöpe attığımız her lokma geleceğimize sıkılan kurşundur.
Son olarak israf ile ilgili benim bir sözümü yazıp.Hepinize sevgilerimi sunuyorum.Sevgiyle kalın...
“İsraf eden,geleceğini yer.” Cengiz Han Göksu..