İsrail saldırılara yine başladı

24 Kasım’da başlayan ve iki defa uzatılan ateşkes bu sabah itibarıyla resmen sona erdi. İsrail ordusu ateşkes biter bitmez saldırılarına yeniden başladı.

İsrail saldırılara yine başladı

Ateşkes bu sabah TSİ 08.00’de bitti. Ateşkes bittiğinden beri bölgedeki muhabirler, İsrail savaş uçakları ve SİHA’ların saldırılara başladığını belirtti. İsrail bombardımanında Refah ve Han Yunus hedef alındı. Yıkılan binalarda enkaz altında kalanları kurtarmak yüzlerce Filistinli çaba gösterdi. Hamas’ın Sağlık Bakanlığı, şu ana kadar en az 14 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın ateşkes şartlarını ihlal ettiğini ve daha fazla rehineyi serbest bırakmayı kabul etmediğini söyledi. Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamaya göre Hamas’ın anlaşmaya varıldığı üzere tüm kadın esirleri serbest bırakmadığı ve İsrail’e roket fırlattığı belirtildi: “Çatışmaların yeniden başlamasıyla birlikte İsrail hükümetinin savaşın hedeflerine ulaşma konusunda kararlı olduğunu vurguluyoruz: Rehinelerimizi kurtarmak, Hamas’ı ortadan kaldırmak ve Gazze’nin İsrail sakinleri için asla bir tehdit oluşturmamasını sağlamak.”

SON ESİR TAKASLARI YAPILDI

Yedi günlük ateşkes boyunca yapılan esir takasları dün gece de devam etti. İsrail 30 Filistinli mahkumu, Hamas 8 rehineyi serbest bıraktı. Hamas’ın ateşkes anlaşması uyarınca 10 İsrailli rehineyi bırakması gerekiyordu. Hamas, çarşamba gecesi serbest bırakılan iki Rus kadınla bu sayıya ulaştıklarını iddia etti. 1 haftalık ateşkes boyunca Hamas, 7 Ekim’de kaçırdığı 80 rehineyi İsrail’e teslim etmiş oldu. İsrail ise hapishanelerindeki 240 Filistinli mahkumu tahliye etti. İsrailli olmayan 20’den fazla rehine de Hamas tarafından serbest bırakıldı bu süreçte. İsrail’in serbest bıraktığı son 30 Filistinli mahkumun 23’ü çocuk, yedisi kadın.

Kaynak: HABER MERKEZİ