İsrail’e Namibya engeli! Gemilerin girişine izin vermedi

Namibya, İsrail'e silah taşıyan bir geminin kara sularına ve Walvis Bay Limanı'na girişine izin vermedi.

İsrail’e Namibya engeli! Gemilerin girişine izin vermedi

Namibya merkezli New Era gazetesinin haberine göre, Namibya Adalet Bakanı Yvonne Dausab, İsrail'e silah taşıyan "MV Kathrin" adlı geminin ülke kara sularına girmemesi için yetkili kurumlara talimat verdi.

PATLAYICI MADDE GEREKÇESİ

Dausab, basına yaptığı açıklamada, Namibya'nın Filistin konusunda açık bir tutum sergilediğini belirterek, Namibya Polis Kuvvetleri'nin geminin İsrail'e patlayıcı madde taşıdığına dair bulgulara ulaştığını ve bu nedenle geminin Namibya sularına girmesine izin verilmediğini açıkladı. Filistin'de şiddetin sona ermesi çağrısında bulunan Dausab, "Bir geminin İsrail'e silah taşıyabileceğine dair raporlar aldıktan sonra ilgili kurumlara yazı yazarak, yalnızca Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki değil, aynı zamanda Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) yakın zamanda verdiği tavsiye görüşündeki uluslararası yükümlülüklerimizi hatırlattım ve tavsiyelerde bulundum. Bu bağlamda, MV Kathrin gemisinin Walvis Bay Limanı'na yanaşmasına izin verilmemesini talep ettim" dedi.

FİLİSTİN DESTEĞİNDE KARARLI

Dausab, tüm Afrika ülkeleri ve diğer devletlerin İsrail'e karşı net bir duruş sergilemesi gerektiğini vurguladı ve Namibya'nın Filistin halkının bağımsızlık hakkını desteklemeye kararlı olduğunu belirtti. İsrail'e silah taşıyan geminin hangi ülkeden geldiği ise açıklanmadı. Almanya'nın UAD'de "soykırım" suçlamasıyla yargılanan İsrail'e desteğini açıklamasının ardından eski Namibya Cumhurbaşkanı Hage Geingob, Almanya'nın 1904-1908 yılları arasında Namibyalılara yönelik soykırımı kınamaktan uzak olduğunu belirterek, Almanya'nın bu dönemde yüz binlerce Namibyalıyı öldürdüğünü ve zorla göç ettirdiğini hatırlatmıştı.

Kaynak: AA