İsraili’in İHA şoku: Saldırıya karşılık vereceğiz

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Tel Aviv'i hedef alan İHA saldırısına karşı "gereken yanıtı vereceklerini" ifade etti. Ayrıca, saldırıyı gerçekleştiren İHA'nın İran yapımı olduğu belirtildi.

İsraili’in İHA şoku: Saldırıya karşılık vereceğiz

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Tel Aviv'e düzenlenen ve Yemen'deki İran destekli Husiler tarafından üstlenilen İHA saldırısına "gerekli yanıtı vereceklerini" belirtti.Gallant, sabah saatlerinde ordu yetkilileriyle yaptığı toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Her tür senaryo için hazırlıklı olmalıyız. Hem savunma hem de saldırı eylemleri için hazır olmalıyız. Savunma teşkilatımız, tüm sistemlerini güçlendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. İsrail, kendisine zarar vermek isteyen veya terör eylemlerinde bulunan herkese gereken karşılığı verecektir" dedi.Tel Aviv'in merkezindeki ABD Büyükelçiliği yakınlarında yerel saatle 03.00'te gerçekleşen İHA saldırısında şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamada bir kişi hayatını kaybetti, dört kişi ise şarapnel parçaları ve patlamanın etkileri nedeniyle yaralandı.Yemen'deki Husiler, Tel Aviv'i radar sistemlerinin tespit edemeyeceği ve hava savunma sistemlerinin engelleyemeyeceği "Yafa" adını verdikleri yeni bir İHA ile hedef aldıklarını duyurdu. Ayrıca, Husiler İsrail'in merkezini hedef almaya devam edeceklerini ve Tel Aviv'in kendileri için "güvenli bir bölge" olmadığını belirtti.

DRON İRAN’DAN

İsrail ordusu, Tel Aviv'e düzenlenen İHA saldırısında kullanılan insansız hava aracının (İHA) İran yapımı olduğunu ve Yemen'den Husiler tarafından fırlatıldığını bildirdi.İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, basın toplantısında, Yemen'deki İran destekli Husilerin gerçekleştirdiği ve Tel Aviv'de bir kişinin ölümüne yol açan saldırıda kullanılan dronun İran üretimi "Sammad-3" olduğunu açıkladı. Ancak, bu İHA'nın uzun menzil kapasitesinin artırılmış olduğu belirtildi.Hagari, İHA'nın İran destekli Husiler tarafından Yemen'den fırlatıldığını ve deniz yönünden Tel Aviv'e ulaştığını belirtti. Ayrıca, Tel Aviv'deki saldırının yanı sıra İsrail Hava Kuvvetleri'nin doğudan yaklaşan bir İHA'yı ülke sınırları dışında havada imha ettiğini ekledi. Hagari, "İHA'nın neden bir tehdit olarak algılanmadığını ve vurulmadığını araştırıyoruz" dedi. Hagari, İsrail basınında çıkan "İHA'nın dost bir ülkeye ait olduğunun düşünüldüğü ve bu nedenle vurulmadığı" yönündeki iddiaları reddetti ve olayın bir hata olduğunu belirtti. İsrail'in kuzeyindeki İHA tehdidinin çok daha ciddi ve önemli olduğunu vurgulayan Hagari, saldırının detaylı bir şekilde inceleneceğini ve buna uygun savunma ve saldırı stratejilerinin geliştirileceğini ifade etti.

Kaynak: SÖZCÜ