Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İşsizlik Ödeneği Başvurusu Sonucu Nasıl Öğrenilir?

İŞKUR, sigortalı işsizlere belirli durumlarda işsizlik ödeneği veriyor. İşsizlik maaşı olarak bilinen bu ödenek vatandaşlara işsiz kaldıkları dönemler için veriliyor. Peki, işsizlik ödeneği başvurusu şartları nelerdir?

İŞKUR, sigortalı işsizlere belirli

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) üzerinden, kanunda yer alan şartları sağlamaları halinde daha önce sigortalı olarak çalışan işsizlere ödemeler yapılıyor. Bu ödenekten yararlanmak isteyenlerin belirlenen şartları sağlamaları gerekecektir. İşsiz kaldıkları dönemler için ödenekten yararlanmak isteyenlerin İŞKUR’a başvuru yapmaları gerekiyor.

İşsizlik maaşı başvurusunda bulunan vatandaşlar ise basit birkaç işlem ile sonuçları öğrenebilmektedir. İŞKUR tarafından verilen işsizlik ödeneğine başvuru yapanlar e – Devlet üzerinden veya İŞKUR e – Şube üzerinden tüm detayları öğrenebilmektedir. e – Devlet’e giriş yaptıktan sonra İŞKUR üzerinden: ‘’İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı ve Kısa Çalışma Ödeneği Sorgulama’’ ekranından sorgulama yapılabilmektedir.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ NEDİR?

İşsizlik ödeneği ya da bilinen diğer adıyla işsizlik maaşı, Türkiye’de daha önce sigortalı olarak çalışan ve ilgili kanunda belirtilen şartları taşıyan kişilere yapılan ödemelerdir. Bu şartları sağlayan kişiler işsiz kaldıkları dönem için belirli süre ve miktarda para alabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken temel unsur ise iş akdinin işveren tarafından feshedilmiş olması ve sigortalı çalışanların kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmalarıdır.

e – Devlet üzerinden Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) hizmet sayfasından işsizlik ödeneği ile ilgili sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. İŞKUR şubelerinden veya doğrudan hak sahipleri belirtilen elektronik başvuru yöntemlerini kullanarak işsizlik ödeneği başvurularını gerçekleştirebilmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞI ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

İşsizlik ödeneğinden yararlanmak isteyen vatandaşların ilgili kanunda sayılan tüm şartları sağlamaları gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken temel şart ise kendi istek ve kusuru dışında sigortalı olarak çalışanların iş akdinin sona ermesidir. İstifa eden ve kusurlu şekilde işten çıkarılan kişiler bu ödenekten yararlanamıyor.

İşsizlik maaşı alma şartları ise kısaca şunlardır:

  • Kendi istek ve kusurları dışında işten çıkarılmak,
  • Hizmet akdinin sona erdiği tarihten önceki son 120 gün içinde hizmet akdine tabi olmak,
  • Hizmet akdinin feshinden önceki 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
  • Hizmet akdinin feshedilmesinin ardından 30 gün içinde başvuru yapmak.

Sigortalı işsizlere ilgili şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları süreler için belirli süre ve miktarda ödemeler İŞKUR üzerinden yapılmaktadır.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

İşsizlik ödeneği almak isteyenler belirlenen şartları sağlamaları halinde hizmet akdinin sona ermesinden itibaren 30 gün içinde kendilerine en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortam üzerinden başvuru yapmaları gerekiyor.

‘’iskur.gov’’ adresi üzerinden veya en yakın İŞKUR şubelerine şahsen giderek başvuru yapılabilmektedir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içinde başvurulması halinde, başvuruda gecikilen süreler ise toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

İşsizlik ödeneğinin verilmesi için sigortalı işsizlerin iş almaya hazır durumda olması gerekir. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılır veya güncellenir. Bu kapsamda kişinin işe yerleştirme, danışmanlık ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır. Vekaletname ile başvurular ise kabul edilmemektedir.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

İşsizlik ödeneği miktarı son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplana günlük ortalama brüt kazancın %40’ı olarak hesaplanıyor. Bu şekilde yapılan hesaplamalarda ise brüt asgari ücretin %80’ini geçemiyor.

Damga vergisi hariç işsizlik ödeneğinde herhangi bir kesinti yapılmamaktadır. Son 4 ay 2023 yılının ikinci dönemine ait asgari ücretle çalışanlara ödenecek işsizlik maaşı miktarı ise 5.325,07 TL olarak hesaplanıyor. Her yıl değişen asgari ücrete göre işsizlik ödeneği de değişmektedir.