İstanbul Kurtuluş Tarihi: İstanbul Kurtuluşu Ne Zaman? 6 Ekim İstanbul Fethi
Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren büyük gün geldi. İstanbul Kurtuluş tarihi geldi çattı. Türkiye'nin gözbebeği kentin düşman elinden kurtuluş günü araştırılmaya başladı. İşte 6 Ekim İstanbul Fethi detayları..

Megakent İstanbul'un Kurtuluşu'nun yıldönümü kutlanıyor. Çeşitli etkinliklerle kutlanan bu özel günün panoraması merak ediliyor. 4 yıl 10 ay 23 gün süren işgalin ardından düşman elinden kurtarılan İstanbul'un kurtuluş tarihi sorgulanıyor. İstanbul kurtuluşu ne zaman merak eden vatandaşlar için tüm süreci derledik.
İSTANBUL KURTULUŞ TARİHİ
1914-1918 yılları arasını kapsayan I. Dünya Savaşı'nın ardından İstanbul İtilaf Devletleri tarafından işgal edildi. 6 Ekim 1923 tarihinde düşman elinden kurtarılan İstanbul'un işgalden kurtuluşunun 100. yılı kutlama planı tamamlandı. Her yıl 6 Ekim tarihinde kutlana bu anlamlı günün bu yıl 100. yılı kutlanıyor. 4 yıl 10 ay 23 gün süren İstanbul'un kurtuluşu Türk Ordusu’nun İzmir’e girmesinden sonra gerçekleşti. Fahrettin Paşa komutasındaki 5. Süvari Kolordusu İtilaf Devletleri kontrolündeki tarafsız bölgeye doğru ilerlemeye başladı. Müttefik kuvvetlerdeki Fransız ve İtalyan birlikleri geri çekildi. Çanakkale’de bulunan İngiliz birlikleri General Harrington’un emriyle savunma pozisyonuna geçti.
İSTANBUL KURTULUŞU NE ZAMAN?
İngiltere, Ankara Hükûmeti ile anlaşma yolları aradı. Ankara Hükûmeti İstanbul ve Çanakkale boğazlarının denetimini isterken İngiltere başbakanı Lloyd George bu istekleri reddetti. Birliklere savaş pozisyonu alması emri verildi. Fakat Harrington ateş açılmasını istemedi. Türk birlikleri, İngiliz direnişi ile karşılaşmadan tarafsız bölgeye girerek Çanakkale Boğazı’na doğru ilerledi. Türklerle savaşmak istemeyen Winston Churchill’in başını çektiği bir grup bakan istifa etti. 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu’nun ardından Damat Ferit Paşa 21 Eylül 1922’de ülkeden kaçtı. Mudanya Mütarekesi gereği Trakya topraklarının teslimi sırasında Türkiye’yi temsil edecek kişi olarak Mustafa Kemal Paşa’nın isteği ile Refet Paşa seçildi. İstanbul komutanı olarak da Milli Müdafaa Umumi Katibi Selahattin Adil Paşa görevlendirildi.
6 EKİM İSTANBUL FETHİ
Refet Paşa, 19 Ekim tarihinde TBMM Muhafız Grubu’ndan 100 kişilik bir kuvvetle Gülnihal vapuru ile Mudanya’dan ayrılıp İstanbul’a geldi. İstanbul Komutanı sıfatıyla Selahattin Adil Paşa, 81. Alay ile İstanbul’a geldi. Refet ve Selahattin Adil Paşa’nın İstanbul’a gelmesine rağmen işgal sona ermedi. Çünkü mütarekeye göre işgal kuvvetleri barış antlaşması imzalanmasından hemen sonra İstanbul’u boşaltacaktı. 24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması’ndan sonra 23 Ağustos 1923’ten itibaren İtilaf kuvvetleri İstanbul’dan ayrılmaya başladı. Son İtilaf birliği 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen törenle Türk bayrağını selamlayarak şehri terk etti. 6 Ekim 1923’te Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul’a girdi ve işgal resmen sona ermiş oldu. 4 yıl 10 ay 23 gün süewn şgalin ardından her yılın 6 Ekim’i İstanbul’un kurtuluş günü olarak kutlanmaya başladı.
6 EKİM RESMİ TATİL Mİ?
Vatandaşların merak ettiği 6 Ekim resmi tatil mi sorusu için hemen belirtelim ki bugün resmi tatil takvimi içinde bulunmuyor. İstanbul'un kurtuluş tarihi olan 6 Ekim 2023 Cuma günü tüm kamu kurum ve kuruluşları normal mesai saatlerinde hizmet vermeye devam ediyor.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.