İstanbul ve Ankara'da ücretsiz! Kocaeli'ye yok mu?

HPV virüsüyle mücadelede, aşı büyük önem taşıyor. Peki İstanbul ve Ankara’da ücretsiz olan HPV aşısı Kocaeli’de de ücretiz olur mu?

İstanbul ve Ankara'da ücretsiz! Kocaeli'ye yok mu?

En sık görülen kanser türü olan rahim ağzı kanseri son 2 yıldır iyice yaygınlaşmış durumda. En yaygın nedeni HPV virüsü olan rahim ağzı kanseri, rahim ağzını kaplayan hücrelerin anormal şekilde çoğalıp büyümesi ile oluşan başlayan kanser türüdür. Her 100 kadından en az 2’sinin hayatının bir döneminde rahim ağzı kanseri yakalandığı bilinmekte.

ÜÇ DOZ 10 BİN TL

Bu kadar yaygın bir kansere ise HPV aşısı şart hale geldi. Fakat günümüzde aşının fiyatları yüzünden çoğu kadın aşı olmayı geçin, kontrole bile gitmeye ön yargılı yaklaşıyor. Bakan Koca, HPV aşısının ücretsiz aşılama takvimine girmesi için sürecin devam ettiğini söylüyor ancak aşıya erişim, gelen zamlarla beraber her geçen gün daha da zorlaşıyor. HPV aşısının üç dozunun 10 bin TL olması ise ön yargıları da haklı çıkarmaya yetiyor ne yazık ki.

ÖNCE ANKARA SONRA İSTANBUL

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı kararla HPV aşısı Ankara’da ikamet eden vatandaşlar için ücretsiz şekilde kullanıma başladı. Daha sonrasında ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Mayıs ayından itibaren ücretsiz HPV aşı uygulamasına başladı. Aşı ilk etapta sosyoekonomik yoksunluk çeken bireylere uygulanıyor.

KOCAELİ İÇİN DE BEKLENİYOR

Her 100 kadından en az 2’sinin hayatının bir döneminde rahim ağzı kanserine yakalandığı ve hatta bu verilerin son zamanlarda daha da arttığı göz önünde bulundurulurken aşıların tek dozunun 3 bin TL civarı olması önlemleri aza indirgiyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda örnek teşkil etmesiyle beraber HPV aşısının Kocaeli’ye ne zaman ücretsiz olacak sorusu ise merak ediliyor.

Kaynak: Gamze Karaaslan