İstanbul'da açık oy kullanıldı iddiası doğru mu?
Türkiye'de Mahalli İdareler Genel Seçimleri kapsamında 81 ilde oy verme işlemleri saat 17.00 itibariyle tamamlandı. Milyonlarca seçmen sandığa giderken bazı provakasyon paylaşımları ortaya çıktı.
Bazı X kullanıcıları, oy verme işleminin gerçekleştirildiği bir sınıfın fotoğrafını takipçileriyle paylaştı. Bu fotoğrafta bir kişinin, sandalyede oturan kadın seçmene oy pusulasını işaret ettiği görüldü. Fotoğrafı dolaşıma sokan hesaplardan biri, "İstanbul Sultanbeyli Orhangazi İmam Hatip Lisesi'nde bir vatandaşa açık oy kullandırıldı." ifadelerini kullandı. Bu içerik yaklaşık 130 bin X kullanıcısı tarafından görüntülendi.
İddiaya konu olan lisede açık oy kullandırıldığı yönündeki ifadelere, aynı fotoğrafın kullanıldığı çok sayıda içerikte yer verildi.
Bazı sosyal medya kullanıcıları, paylaşımların altına yaptıkları yorumlarda açık oy kullandırıldığı yönündeki iddialara tepki gösterdi.
BULGULAR
Anadolu Ajansı Teyit Hattı, iddiaların arka planını araştırmak için sahadaki AA muhabirleriyle ve sandık görevlileriyle temasa geçti. Yapılan incelemede Orhangazi İmam Hatip Lisesi'nde açık oy kullandırıldığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı tespit edildi.
Yetkililerden edinilen bilgiye göre, oyunu kullanmak için İstanbul'un Sultanbeyli ilçesindeki Orhangazi İmam Hatip Lisesi'ndeki sandığına gelen yaşlı bir seçmen, oy pusulalarının kendisine karışık görünmesinden dolayı görevlilerden yardım talep etti. Bir sandık görevlisi, yaşlı seçmene yardımcı olmak için kabin sırası beklediği esnada oy pusulalarını tanıttı ve gerçekleştirmesi gereken adımları izah etti. Bu olay kabinin dışında, diğer sandık müşahitleri ve seçmenlerin şahitliği esnasında yaşandı.
Yapılan araştırmada, açık oy kullandırma gibi bir durumun söz konusu olmadığı ve konuyla ilgili diğer partilerin sandık müşahitlerinin de herhangi bir talepte bulunmadığı için tutanak tutulmadığı öğrenildi.
BULGU SETİ
- Fotoğraf, oy kullanma anında değil, sandık görevlisinin seçmeni bilgilendirdiği anda çekildi.
- Herhangi bir müşahit duruma tepki göstermedi, olay hakkında tutanak tutulmadı.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Fotoğrafın İstanbul'da açık oy kullandırılan seçmeni gösterdiği" iddiası gerçeği yansıtmıyor.