Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İşte 250 bin binayı denetleyecek ekip!

Kocaeli’de bulunan 250 bin denetlenmesi ile ilgili bilgi veren İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi, saha çalışmalarında görev alacak ekibi tanıttı

Kocaeli’de bulunan 250 bin

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, önceki hafta düzenlediği toplantıda 4 yılda belediye tarafından yürütülen proje ve çalışmaları anlattı. Afete hazırlık çalışmaların da sürdüğünü kaydeden Büyükakın, kentte incelenmesi gereken 250 bin bina olduğunu ve bu yapıların 160 binin 1999’dan önce inşa edildiğini belirterek, “Bu binaları İnşaat Mühendisleri Odası ile birlikte tarayacağız. Bir protokol imzaladık. Üniversiteden hocalarımızla birlikte o mühendislerin neye bakacaklarını hazırladık. Onlar gidip tek tek binalara bakacaklar. Böylelikle binaların durumu değerlendirmiş olacağız” dedi.

“PROJEYİ ANLATTILAR”

Başkan Büyükakın’ın anlattığı protokol ile ilgili İnşaat Mühendisleri Odası bugün basın toplantısı düzenleyerek proje hakkında bilgiler verdi. Antikkapı Restoran’da gerçekleşen etkinliğe İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Akgün, KOÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mücahit Opan, Oda Yöneticileri ve projede çalışacak genç mühendisler katıldı.

 
“DENEYİMLERİMİZİ AKTARMAKTAN ÇEKİNMEYECEĞİZ”

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Akgün program başında sunum gerçekleştirdi. Akgün yaptığı sunumda, “Yaşadığımız bölge depremlerin yoğun yaşandığı bir bölgede. Bizlerin üzerine düşen en büyük sorumluluk yapılarımızı depreme dayanıklı bir şekilde tasarlamak. Gölcük depreminde binlerce canımızı kaybettik. Ülkemizin yaşadığı felaketleri sosyal ve kültürel yaşamamızı etkileyen geleceğimiz sıkıntıya sokan sonuçlar ile karşı karşıya bırakmakta. 1999 depreminde sonra birçok kanun değişikliği yapıldı. Birçok alanda alınan önlemlerin başarılı olduğunu görmekteyiz. Bizler kamu kurumlarına gerekli desteği sağladık bundan sonraki süreçte de bilgi ve deneyimlerimizi aktarmaktan çekinmeyeceğiz. 

BİLİM KURULU OLUŞTURULDU

İnşaat mühendisleri olarak üzerimizde ağır bir sorumluluğun olduğunu biliyoruz. Yaptığımız işlerde hem vicdanımızın önünde hem de kanunlar önünde hesap vereceğimizi unutmayın. Yaptığımız hatalar dönüşümü olmayan ağır hatalara yol açmaktadır. 6 Şubat’ta yaşanan depremlerde ağır kayıplar verdik. İnşaat Mühendisleri olarak 28 gün bölgede hasar tespit çalışması yaptık. Gelecekte bizleri bekleyen depremlere karşı bir hazırlık başladı. Gelecekte yaşayacağımız tüm afetlere karşı teknik iş birliği protokolü imzaladık. Geçtiğimiz hafta Büyükşehir Belediye Başkanımız imzalanan protokol ile ilgili kentimize bilgi verdi. Bir bilim kurulu oluşturuldu. Bu önemli çalışmayı başlattığı için Tahir başkanımıza teşekkür ediyorum. 

VERİ TOPLAYIP SİSTEME İŞLEYECEĞİZ

Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanlığı ile bu çalışma yürütülecek. Binaların durumu kontrol edilip temel veriler elde edilecek. Sahadaki bilgileri doğru bir şekilde toplayarak sisteme gireceğiz. 12 ilçemizde bu çalışmalar yapılacak. Kocaelililer bu arkadaşlarımızı sahalarda görecekler. Arkadaşlara yardımcı olmalarını talep ediyoruz. İlçe belediyelerimizden zabıta desteği isteyeceğiz. Onların da bize yardım edeceğini biliyoruz. Muhtarlarımıza çok iş düşüyor. Vatandaşın bilinçlendirilmesi lazım. Bizim işimiz veri toplamak ve sisteme işlemek” dedi. 

“DENETİMDEN SORUMLU OLACAĞIZ”

KOÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mücahit Opan Kocaeli Üniversitesinin projede üstleneceği görevi anlattı. Opan açıklamasında, “Bu çalışmada sahada teknik elemanlar çıkacak. Kocaeli Üniversitesi verilerin denetiminden ve raporlanmasından sorumlu.  Bu kapsamda Tahir başkanımız açıkladı. Kentte belirlenene bölgelerde yapılar kontrol edilecek. Sonuç olarak her yapı belli bir puanlama sistemine tabi tutulacak. Hangi bölgelerde ne tür yapılar yapılmış. Üniversite denetimden sorumlu olacak” dedi. 

“BİNALARI BİLİM KURULU BELİRLEYECEK”

Projenin sahada ne şekilde yürütüleceği ile ilgili bilgi veren Oda Başkanı Ali Akgün, “Şuanda 80 personelimiz var. 2 kişilik gruplar halinde çalışacaklar. Yapıların zemin durumlarına göre sınıflandırmalar yapılacak. Mahallerde sokaklarda bulunan binaların zemini yazılımda yüklü. Sistemde sorular var. Bir puanlama çıkacak. Yapıların bilgileri toplanacak. Bundan sonrasında planlamasına göre kentsel planlama altyapısı belirlenecek. Arkadaşlarımızın tamamı sahada olacak. Yapılacak işlemlerde vatandaşın talebi üzerine değil bilim kurulunun belirlediği binalarda yapılacak” dedi. 

“10-15 YIL LAZIM”

Proje danışmalarından Dr.Öğr.Üyesi Serkan Engin ise, “Bu bir teşhis yapmak çözüm üretmekten daha kolay. Tüm binaların yenilenmesi ve elden geçmesi 10 yıl 15 yıl zaman alabilir. En risklisini yapmak daha önemli. En acilden başlamak aksiyon alınmasına neden olacak. Bu görsel bir çalışma renginiz solduysa buna bir acil bakalım derler. Burada yapacağımız şey acil mi değil mi onu tespit etmek. Acil denmesi depreme dayanıksız demek değil. Acil değil demek depreme dayanıklı demek de değil” dedi. 

İDAREDE BİLGİ OLMASI ÖNEMLİ

Veri sonuçlarının vatandaş ile paylaşılıp paylaşılmayacağı sorusunu yanıtlayan Engin, “Biz sadece veriyi toplamakla mükellefiz. İşi yürüten Kocaeli Büyükşehir Belediyesi. Bizim onlar adına bir şey söylememiz doğru olmak. İdarenin elinde bilgi olması önemli. Bir mahalledeki veya sokaktaki binaların risk haritasını yapacağız. Paylaşımın kaosa yol açmaması sağlanacaktır” dedi.