İsviçre’de Çalışma İzni Kimler Alabilir? Başvurusu, Şartları

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Batı, Orta ve Güney Avrupa’nın kesişme noktasında yer alan İsviçre, kendine özgü doğal güzellikler ve kültürü ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Alpler eteklerinde yer alan İsviçre, özellikle dağ tatili yapmak isteyenlerin en çok tercih ettiği lokasyonlar arasında yer alır. Tarihi ve doğal güzellikleri ile her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan ülke, yabancıların çalışmak ve hayatını sürdürmek için tercih ettiği yerlerin de başında geliyor.

İsviçre’de kişi başına düşen milli gelir baz alındığında, ülkenin dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğu görülüyor. Yüksek yaşam standartları, temiz havası ve eşsiz manzarasına ek olarak bir de iş alanında kişilere sunduğu ayrıcalıklar yer alınca, yabancıları İsviçre’de iş bulma konusundaki çabaları da artıyor. Bu yazımızda İsviçre’de çalışma izninin nasıl alınabileceğini ve gerekli şartların neler olduğunu aktaracağız.

İsviçre’de Çalışma İzni Kimler Alabilir? Başvurusu, Şartları - Resim : 1

İSVİÇRE’DE ÇALIŞMA İZNİ NASIL ALINIR?

İsviçre’de çalışabilmek için ilk olarak ülkede hizmet veren bir işyeri ile sözleşmenin yapılmış olması gerekir. Bunun yanı sıra çalışma izni alınabilinmesi için şu şartların da yerine getirilmesi gerekir;

  • İsviçre’den bir iş teklifinin alınması gerekir. İsviçre çalışma izni için gerekli olan en önemli şart budur. Aynı zamanda işveren de kişi adına çalışma izni başvurusunda bulunabilir.
  • İsviçre’de çalışma izninin alınabilinmesi için Almanca, Fransızca ya da İtalyanca dillerinden en az birinin biliniyor olması ve bunun kanıtlanmış olması gerekiyor.
  • İsviçre’de çalışmak istenilen iş için gerekli eğitim ve niteliklere sahip olunması gerekir.
  • İsviçre’de çalışmak için aynı zamanda ülkede de geçerli olan bir sağlık sigortasının yaptırılması gerekir.

İSVİÇRE ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

İsviçre’de çalışmak için gerekli tüm şartların karşılanması halinde yetkili makamlara çalışma izni başvurusunda bulunulması gerekiyor. Bu kapsamda kişilerden istenilen belgeler, başvuru yapılan makama göre değişiklik gösterebilse de genel olarak talep edilen belgeler şunlardır;

  • İsviçre’de faaliyet gösteren firmanın iş teklifi belgesi
  • Geçerliliği devam eden pasaport
  • İsviçre çalışma izni başvuru formu
  • İki adet biyometrik fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı ya da nüfus kayıt örneği
  • Eğitim belgeleri (diploma ve sertifikalar)
  • Almanca, Fransızca ya da İtalyanca dillerinden en az birinin bilinmesi halinde dil yeterlilik belgesi
  • İsviçre’de geçerliliği olan sağlık sigortası

İSVİÇRE’NİN ÇALIŞMA KOŞULLARI NASIL?

Genel olarak bakıldığınca İsviçre’deki çalışma koşullarının diğer Avrupa ülkelerine nazaran daha iyi olduğu söylenebilir. Dünyanın en gelişmiş ve refah seviyesi yüksek ülkelerinden biri olan İsviçre’de insanlar genel olarak yüksek maaşlar karşılığında çalışmaktadır.

İsviçre’de çalışanlar genellikle yıllık dört hafta ücretli izin hakkına sahiptir. Aynı zamanda hastalık izni, doğum izni, babalık izni ve askerlik izni gibi farklı sosyal haklara da sahiptir. Bu sosyal hakların yanı sıra İsviçre’de çalışanlar, iş kazaları ve meslek hastalıklarında karşı sigortalıdır. Emeklilik, sağlık ve işsizlik sigortası gibi sosyal güvencelerde İsviçre’deki çalışanlara sunulan hizmetler arasında yer alır.

İSVİÇRE'DE EN ÇO İŞÇİ ALIMI YAPILAN SEKTÖRLER

İsviçre, dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alıyor. Bu durum, yabancı kişilerin İsviçre’de çalışmak istemesinin en önemli nedenidir. Aynı zamanda ülkedeki yüksek yaşam standartları ve çalışanlara sunulan haklar da insanların İsviçre’ye yerleşmek istemesinin nedenleri arasında yer almaktadır.

İsviçre genel olarak işçi alımlarını sağlık sektörü, turizm otelcilik, teknisyen, bilgisayar uzmanı ve mühendis gibi oldukça geniş sektör ve meslek gruplarından tercih etmektedir. Kişilerin gerekli şartları sağlaması halinde İsviçre’de çalışma izni alması çok da zor olmayan bir süreçtir.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız