İyi Parti’nin yeni yolu ve potansiyel Kocaeli Büyükşehir adayı

Furkan Çalışkan

Furkan Çalışkan

Tüm Yazıları

İyi Parti yerel seçimlere 81 ilde de tek başına gireceğini ilan etti. Daha önce masadan kalkıp tekrar oturan Genel Başkan Meral Akşener’in bu kez sözünü tutacağını düşünüyorum.

Çünkü eğer masaya oturmasaydı, Kemal Kılıçdaroğlu’nun hezimetinin sorumlusu ilan edilecekti. Partisi çok büyük bir antipati toplayacaktı. Bu sebeple bir şekilde masaya oturmak zorunda kaldı.

Genel seçimler sonrasında CHP ile İyi Parti’nin birbirine yaptıkları salvolara zaten şahittik. 81 ilde tek başına seçime girme kararı da malumun ilanıydı. Ben İyi Parti’nin bu açıklamasına sadık kalıp hareket edeceğini düşünüyorum.

Ayrıca İyi Parti, eğer büyümek istiyorsa, eğer merkez sağın en güçlü partisi haline gelebilmek istiyorsa bu ayrılık kararını almalıydı.

Evet, riskli. Çok riskli. Belki hiçbir Büyükşehir belediyesini dahi kazanmayı başaramayacaklar. Ancak gözlemlediğim kadarıyla, parti kısa vadeli bir başarıdan ziyade, uzun vadeli bir iktidar alternatifi olmayı kafasına koymuş durumda.

Ben İyi Parti’nin aldığı kararın, partinin geleceği adına hayırlı olduğunu düşünüyorum.

En azından artık ilerleyen süreçte ayyuka çıkmasını beklediğim, CHP-HDP gizli anlaşmasıyla ilgili bir açıklama yapmak zorunda kalmayacaklar.

Türk Silahlı Kuvvetlerine aleni düşmanlık yapan, Sezgin Tanrıkulu gibi bir tipi anlatmak zorunda kalmayacaklar. Bunlar İyi Parti için çok önemli detaylar.

İyi Parti, şunu net bir şekilde artık görüyor.

Cumhur İttifakından oy çıkaramadığın sürece, muhalefetin yüzde 48’lik bloğu içinde hapsolmaya mahkumsun.

CHP ile yan yana olduğun sürece de Cumhur İttifakından oy getiremiyorsun.

Ayrıca İyi Parti, yerelde 2019’da CHP ile yapılmış ittifakın, bir ittifak olmadığını da gördü.

Örnek vermek gerekirse, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, genel seçim sürecinde Kılıçdaroğlu’nu desteklerken, CHP’nin belediye başkanları olduklarının net bir şekilde altını çizdi.

Yani ittifak seçim gününe kadar. Seçildikten sonra gönül yapma, üç beş adam işe koyma dışında bir ittifak ortada yok.

E baktığınız zaman İyi Parti’nin yerel seçimde aldığı belediyeler ortada, CHP’nin aldığı belediyeler ortada.

Günümüze dönecek olursak, CHP bir yandan İyi Parti ile ittifak görüşmesi için zemin yoklarken çıkıp Ankara adayının Mansur Yavaş olduğu açıklandı mesela. Yani diyorum ki; ne ittifakı? Hangi ittifak?

Biz Kocaeli’ye dönelim.

İyi Parti Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Buğra Kavuncu dün Kocaeli’deydi.

İyi Parti İl Teşkilatı, ilçe başkanları ve teşkilat üyeleriyle bir araya geldi.

Basına kapalı toplantıda Buğra Kavuncu net bir şekilde şu mesajları vermiş:

- Bir üyemiz dahi olan ilçelerde, beldelerde, kendi partimizin adayları ile seçime gireceğiz.

- İttifak noktasında partimizi destekleyeceklere kapımız açık. Ancak biz kendi adaylarımızı çekmeyeceğiz.

- Yerel bazlı birlikteliklerde de biz desteklenirsek birlikte çalışabiliriz. İlçelerde de kendi logolarımızla seçime gireceğiz.

Meseleyi özetledikten sonra, dilerseniz İyi Parti’nin Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı kim olmalı sorusunu soralım.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için daha önce çokça kez Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın ismi zikredilmişti.

Allah rahmet etsin, Şanbaz Yıldız da bu meseleyi dillendirmişti.

Fakat, İyi Parti teşkilatlarının, Lütfü beyin malum küfürlü videoları ve gafları nedeniyle sahada ne kadar zorlandıklarını iyi biliyorum.

Nasıl tepkilerle karşılaştıklarını, kendilerini anlatmak için nasıl mücadele verdiklerini iyi biliyorum.

Yaşananlar henüz bu kadar taze iken, İyi Parti’nin Kocaeli’de Lütfü Türkkan’ı aday gösterdiği senaryoyu rüyamda görsem dahi inanmam.

Peki kim olur?

Açıkçası bugün itibarı ile en uygun profilin Cumali Durmuş olduğunu düşünüyorum.

Durmuş, bu kentte iki dönem milletvekilliği yaptı.

CHP’den arınmış yeni İyi Parti’yi en iyi temsil edebilecek isimlerden biri.

12 ilçede de tanınıyor. İyi Parti’nin oyunu Kocaeli bazlı yükseltebilecek bir profil.

Kendisini anlatma sıkıntısı da yok. En başta, genel seçimlerden hemen hemen 1 yıl önce, Kemal Kılıçdaroğlu ile bu işin başarılamayacağını açık açık zikretmiş bir isim. Ve bunu yaparken de hiç çekinmemiş. Doğru bildiğini söylemiş ve yanılmamış.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bana kalırsa Cumali Durmuş’a genel seçim sürecinde ayıp etti. Gözlemlediğim kadarıyla kendisine verilen hiçbir söz tutulmadı.

Gerekirse Meral Akşener, Cumali Durmuş’tan aday olması için talepte bulunmalıdır.

Seçim kazanılır, kaybedilir. Bu ayrı bir mesele.

Fakat Durmuş’un Kocaeli Büyükşehir Belediyesi adaylığı sürecinde vereceği bu mücadele ve göstereceği performans, uzun vadede kendi siyasi hayatına da pozitif bir yön vereceğini de düşünmüyor değilim.

Yarın da biraz ilçeler üzerine kafa yorarız.

İpucu

Kötülüğe rağmen iyilik, yanlışa rağmen doğruluk, zorluğa rağmen cesaret, uzaklığa rağmen vefa asil insanların kudretidir.

Thomas Stearns Eliot