Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet: İzmit nasıl İzmit oldu?

TV 41’de yayınlanan Gündem Özel Programına konuk olan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet şehrin kültürel gelişimi hakkında açıklamalarda bulundu.

TV 41’de yayınlanan Gündem

Kocaeli’nin ve İzmit’in kültürel alanlarına değinen Başkan Hürriyet programda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı; “Kapanca Sokak ve o bölge bizim için ve kent için çok önemli. Kocaeli’nin sanayinin ötesinde zengin bir kimliği var. 3000 yıllık tarihi olan bir kentte yaşıyoruz. Kapanca Sokağı ve çevresini canlandırma projelerimiz vardı. Biz geçen dönem oradaki tarihi yerleri geri almak için uğraştık. İhale süresi biten bir iki yeri daha geri alacağız. Kapanca gibi tarihi bir alanı İzmitliler bile bilmiyor.

“MUHTEŞEM BİR COĞRAFYADA YAŞIYORUZ”

Muhteşem bir coğrafyada yaşıyoruz ama bu alana İzmitlileri bile çekemiyoruz. Oradaki alanlara fonksiyonlar vermeye başladık. O alanda Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi yaptık. Bir festival fikrimiz geçen dönemden beri vardı. Arkadaşlarımız çok güzel bir program çıkardılar. Avrupa’da da örnekleri vardır.

“MAHALLE HALKI DA SAHİPLENDİ”

İnsanlar o alanlara gezmek, öğrenmek, görmek için giderler. İzmit’in geçmiş dokusunun yansıtıldığı önemli bir festival oldu. Mahalle halkı da sahiplendi. Kimisi evde kek pasta yaptı sattı kimisi ürettiği bir şeyi sattı. Ciddi bir katılım oldu festivalimize. Seneye çok daha ciddi bir şekilde gerçekleştireceğiz Sokak Festivalimizi. Orası ilk İzmit. Herkesin anıları var orada. İzmit’in Pişmaniye Festivalinden sonraki ikinci marka festivali olacak Kapanca Sokak Festivali.

Kendi öz kaynaklarımızı güçlendirdik. Birçok şeyi kendi emeğimizle yapıyoruz. Geçen dönem Pişmaniye Festivali de öyle yaptık. Gösterimizdeki oyuncularımızın çoğu İzmit’in çocuğu. Sanat Akademimiz artık bir sanat fabrikası gibi çalışıyor. Ciddi bir akademik eğitim veriliyor orada. Bize destek olan hocalarımızın da katkılarıyla birlikte Sahne İzmit adı altında muhteşem işlere imza atıyorlar. Kendileri yazdı, yönetti ve kendileri oynuyorlar. Her şeyiyle kendileri ilgileniyor.

“İZMİT NASIL İZMİT OLDU?”

Nikomedia 46 yıl Bizans’a ev sahipliği yapmış. Bakanlıkla bir kazı protokolü yaptık. Sahne İzmit ekibimiz Nikomedia’dan İzmit’e olan yolculuğu neden görsel olarak anlatmıyoruz dedik. İzmit nasıl İzmit oldu? İmparatorlar neler yaptı? Bunları görsel bir şekilde anlatmak bambaşka olacak dedik. Tuna Şare Ağtürk hocamızın da yönlendirmeleriyle 1 buçuk saatlik bir gösterimiz var. Muhteşem bir performans sergiliyorlar. Ek ekiplerle 150 kişilik bir grup sahne alacak. Her yaş grubundan insan yer alıyor. Soluksuz izleyebileceğiniz muhteşem bir gösteri. Tiyatral dans gösterimizde gelecek kuşaklara bu tarihi anlatmak istiyoruz. İkinci gösterimizi Derince’de yapmak istedik. Programımız ücretsiz. 29 Eylül Pazar günü Derince Gösteri Merkezinde olacak programımız. Ring servislerimiz olacak. Herkesi bekliyoruz. Tüm Kocaeli halkımız davetli. Nikomedia’yı gerçekten önemsiyoruz.

Tarihi kazılardan çıkan ve dünyada hiçbir örneği olmayan bulguları bu kente anlatmaya çalışıyoruz. Çukurbağ’da Arkeopark olsa çok değerli olur. Bizim eserlerimizin büyük kısmı İstanbul Arkeoloji Müzesinde. Büyük kamulaştırmaya da gerek yok aslında. İlgi gösterip üzerine çalışmak gerekiyor.

SICAK YEMEK DESTEĞİ

Yemek hizmetinde dışarıdan alımı azaltmak istiyorduk. İhtiyaç sahiplerine sıcak yemek desteği verelim dedik. Geçmişte sabah dağıtılan çorbalara bile yüksek rakamlar veriliyordu. AFAD tarafından tescilli bir mutfağımız var. Günlük 10 bin kapasiteli büyük bir mutfağa sahibiz. Öğrencilere Anne Eli Projesi kapsamında her gün bir öğün ücretsiz yemek veriyoruz. Öğrenciler bundan çok memnun.

“ASKIDA YEMEK UYGULAMASI”

Sonra ortaokul ve ilkokullara gidiyoruz. Her gün bir öğün yemek veriyoruz öğrencilerimize. Her okula girme gibi bir niyetimiz var. Kent Lokantalarının yemeklerini tamamen kendimiz yapıyoruz. Etkinliklerimizin yemeklerini kendimiz yapıyoruz. Aşevinde yapılıyor bu yemekler. Yıllık bir yemek malzemesi alımı yapıyoruz ve aldığımız bağışlar oluyor. Askıda yemek uygulaması başlattık. İnternetten askıda yemeğe bağış yapabiliyorsunuz.

Kreş hizmetimiz çok yoğun talep alıyoruz. Orada çok ciddi nitelikli bir eğitim veriyoruz. Öğretmenlerimizin de eğitimlerine ve niteliklerine çok dikkat ediyoruz. Titiz davranıyoruz. Kreşlerimiz çok beğeniliyor. Orada da bir eleme sistemi var. O alanda referans, torpil gibi bir durum asla söz konusu değil. Sosyal hizmet uzmanlarımız incelemelerde bulunuyor. Beyanları ve devlet kayıtlarını inceliyoruz. Bu alanları biz belirli bir gelir düzeydeki vatandaşlar için yaptık. İhtiyaç sahiplerini ücretsiz kabul ediyor. Belirli bir ücret bareminde olan ailelerden ise uygun ücretli hizmet veriyoruz. Bu kentte vardiyalı çalışma sistemi de var. Özellikle sağlıkçılar gece kreşi talebinde bulunmuştu. Biz de gece kreşi hizmeti verelim dedik. Yeşilova’da başlayacağız, talep alıyoruz. Çok talep olursa diğer kreşleri de devreye sokabiliriz.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Güvenlik bizim için çok önemli. Bir parkta başladık ama tüm parklarda kamera olacak. Milli Eğitim onaylı kreşlerimiz. Her bir kreşimizin başında bir müdür var. Bu müdürler dışında da sorumlularımız var. Mobilya seçimine kadar çocuklarımızın güvenliğini düşünerek hareket ettik. Güzel kreşler yaptık. Özel kreşlerden bile daha nitelikli mekanlarımız var.”