İzmit Belediyesi’nde hassas konular! “İbadethane kelimesi çıkarılsın”

İzmit Belediyesi meclis toplantısında Cemevlerinin İbadethane statüsüne alınması maddesi oy çokluğu ile meclisten geçti. Maddeye red oyu veren Cumhur İttifakı, söz konusu maddede ‘İbadethane’ kelimesi yerine ‘Dernek’ ya da ‘Vakıf’ yazılmasını istedi.

İzmit Belediyesi’nde hassas konular! “İbadethane kelimesi çıkarılsın”

İzmit Belediyesi Haziran ayı meclis toplantısı bugün Belsa Plazada bulunan Meclis Toplantı Salonunda yapıldı. Toplam 16 gündem maddesinin görüşülerek karara bağlandığı meclis toplantısına İzmit Belediyesi Meclis Başkan Vekili Mehmet Ümit Küçükkaya başkanlık yaptı. Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, şehir dışında olduğu için meclis toplantısına katılmadı.

İzmit Belediyesi’nde hassas konular! “İbadethane kelimesi çıkarılsın” - Resim : 1

İBADETHANE TARTIŞMASI

İzmit Belediye Meclisi bünyesinde bulunan sosyal hizmetler komisyonunda geçtiğimiz dönem görüşülen cemevlerinin yasal statüsünün tanınması maddesi AK Parti ve MHP’nin çoğunluğu nedeniyle kabul edilmemişti. Meclis çoğunluğunun CHP’ye geçmesi ile cemevlerinin ibadethane statüsüne alınması maddesi bir kez daha gündeme geldi.

İzmit Belediyesi’nde hassas konular! “İbadethane kelimesi çıkarılsın” - Resim : 2

“KÜÇÜK BİR KELİME”

Madde ile ilgili söz alan MHP’li Meclis Üyesi Okan Karagöz, “Maddenin devamında şı geliyor. İbadethane sayarsak hizmet anlayışını beraberinde getirebiliriz. Elektrik, su gibi destekler. Aleviler ailecek görüştüğümüz kardeşlerimiz .Bu konunun alakası yok. Yardımsa yapalım. Elimizden geleni yapalım. Cemevi yapacaksak birlikte yapalım. Sadece rapordaki küçük bir kelimenin çıkarılması. Cemevlerinin ibadethane değil de dernek vakıf olarak değiştirilirse anlayışla karşılayıp oy birliği ile geçireceğiz .buradaki problem bu. Amaç şu. İbadethane sayıldıktan sonra hizmetse, belediyelerin yardım etmek için meclisten izin almasına gerek yok” dedi.

İzmit Belediyesi’nde hassas konular! “İbadethane kelimesi çıkarılsın” - Resim : 3

“İBADETHANE KELİMESİ ÇIKARILSIN”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Cemevlerine yaptığı hizmetleri anlatan Okan Karagöz, “Büyükşehir Belediyesi Cemevi yapımı üstlenmiş. Biz bu hizmeti destekliyoruz. Bizim bir vakfa, bir derneğe hizmet edebilmemiz için böyle bir konuyu meclise getirmemize gerek yok. İbadethane konusu bizim yetkimizi aşan. İzmit Belediyesi, ve Büyükşehir Belediyesini aşan TBMM yetkisinde olan bir konudur. Kimsenin incinmesini istemiyoruz. Bu konuda tavrımız net. Bu evrakta İbadethane kelimesi çıkarılıp derken vakıf yazılırsa tüm Cumhur İttifakı olarak desteğimiz tamdır” dedi.

İzmit Belediyesi’nde hassas konular! “İbadethane kelimesi çıkarılsın” - Resim : 4

“ADALETE TERS”

Madde ile ilgili söz alan CHP’li Yaşar Kardeş, “Cemevlerini ibadethane olarak mı görüyorlar yoksa başka bir şey olarak. Hacı Bektaş’ların, Yunus Emrelerin ihtilafsız kabul edildiği toplumda Cemevlerini ibadet sayılmaması adalete ters. Anadolunun geleneklerini sürdüren kadim gelenekler olarak görüyorum. Zaten ibadethane olan bu kurumların ibadethane olarak görülmesini istiyorum. Onlar da böyle düşünüyor” dedi.

İzmit Belediyesi’nde hassas konular! “İbadethane kelimesi çıkarılsın” - Resim : 5

“TARTIŞTIKÇA İNCİNİYORUZ”

Konun bin yıldır tartışıldığını ifade eden CHP’li Serdar Atasever, “Tartıştıkça inciniyoruz. Konunun direk geçmesini istiyoruz” dedi. Tekrar söz alan MHP’li Okan Karagöz, “Alevi kardeşlerimiz baş tacımız. Anlatmak istediğimiz farklı. Konu yetkimizde değil. Bin yıldır çözülemeyen konuyu İzmit Belediyesi’nden çözeceksek tüm sorunları çözelim. Boyumuz aşan konulara girmeyelim” dedi.

İzmit Belediyesi’nde hassas konular! “İbadethane kelimesi çıkarılsın” - Resim : 6

“YASA ÇİĞNEYELİM DİYE YETKİ VERİLMEDİ”

MHP’li Meclis Üyesi Fatih Galyan ise söz alarak,” Belediye meclisleri siyasi konularda karar alamaz diye bir madde var. Bu hassas bir konu. TBMM’de tartışılması gereken bir konu. Hepimiz devlete bağlı, dinimize örfümüze saygılı insanlarız. Milletimiz bize yasa çiğneyelim diye yetki vermedi. En azından ibadethane konusunu TBMM’ye bırakmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“TBMM’YE BIRAKILMALI”

AK Partili İpar Katre ise, “Cemevleri ile ilgili kararlar TBMM’de alınacak. Cemevlerine yapılacak her türlü desteklere varız. Belediye Meclisinde alınan kararlara ibadethane statüsü verilmesi TBMM’ye bırakılmalı” dedi.

“ALEVİLİK DİNSE İBADETHANE YAPALIM”

AK Parti Grup Başkan Vekili Aykut Bozkurt ise, “Uzlaşarak buradan çıkalım. Cemevleri’nin hakkı vardır. Ben çok iyi ilahiyatçı değilim. Gelin İlahiyatlardan görüş alalım. İbadethane midir değil midir görüş alalım. Cemevlerinin ibadethane değil de Kültür bakanlığına bağlayarak sosyal tesisi olduğu yönünde yasa çıkmış. Gelin, şöyle yapalım. Hakikaten alevilik dinse Cemevlerini İbadethane yapalım” dedi.

“İZMİT İÇİN SORUNU ÇÖZECEĞİZ”

CHP Grup Başkan Vekili Nazım Gençtürk ise, “Cemevlerine ibadethane değil dersek gerçeğini değiştiremeyiz. Onlar kendilerini nerede görmek istiyorlarsa öyle görürler. Bu karar siyasi bir karar değil. Burada bir imar düzenlemesi var. Cemevlerinin olduğu parsel ibadethane olarak kabul edilirse yardımlar rutin oluyor.. Biz İbadethane statüsü vermiyoruz. Cemevinin olduğu parselin ibadethane olmasını oyluyoruz. Bin yıllık sorunu çözemeyeceğiz ama İzmit için sorunu çözeceğiz” dedi.

“KİMSENİN NEYE İNANACAĞINA KİMSE KARAR VEREMEZ”

Son olarak söz alan meclis başkanı Mehmet Ümit KÜçükkaya, “Büyükşehir Belediyesi çok yardım yaptı. Bu statüler MHP’li belediyeler tarafından bile yapılmış. İnanç sisteminde kimsenin neye inanacağına kimse karar veremez. İnancı muhatapları dışında kimse karar veremez. Kimse kendi inancını başkasına dikta edemez. Yıllardır özel protokollerle basit düzenleme yapmak camiaya haksızlık oluyor” dedi.

Kaynak: Serhat Güneş