İzmit Belediyesi'nde sendika değişir mi?

Furkan Çalışkan

Furkan Çalışkan

Tüm Yazıları

İzmit Belediyesinde ve iştirak şirketinde çalışan yaklaşık 1.800 personeli ilgilendiren toplu iş sözleşmesi geçtiğimiz hafta imzalandı.
Sözleşmenin imzalandığını öğrendiğim zaman ilk olarak Genel İş Sendikası Şube Başkanı Vedat Küçük’ü arayarak detayları öğrendim.
Belediyede birinci grup için yevmiye 450, ikinci grup için 468, üçüncü grup için 483, dördüncü grup için 498, beşinci grup için 544, altıncı grup için 575, yedinci grup için ise 675 lira oldu.
En düşük yevmiye grubunda çalışan bir işinin alacağı net ücretin yol-yemek içinde hali 13.500 TL’ye yükseldi.
Sendika başkanı Vedat Küçük ile konuştumda, “Belediye de tüm imkanları zorladı. Verebileceği en üst noktada rakamı verdiğini söyleyebilirim. İzmit Belediyesinde çalışan tüm işçilere, ailelerine hayırlı olsun diliyorum. Önemli olan iş barışının olması. Bunu sağladığımıza inanıyorum” demiş ve sözleşmeden gayet memnun olduğunu ifade etmişti.
Ancak takip ettiğimiz kadarıyla görüyoruz ki iş pek de öyle değil.
Kendimizi işçi yerine koyup bir karşılaştırma yapmaya çalışalım.
İzmit Belediyesi AK Parti’den CHP’ye geçtiğinde, belediyedeki sendika da değişti.
Hizmet İş Sendikasının örgütlü olduğu İzmit Belediyesine Fatma Kaplan Hürriyet yönetiminde Genel İş Sendikası hakim oldu.
Önce Hizmet İş Sendikasının diğer ilçelerde yaptığı sözleşmelere bakalım.
Hizmet İş Sendikasının sözleşme imzaladığı Darıca, Başiskele, Derince ve Gölcük ilçelerinde net ücretler 14.700 TL ile 15.000 TL arasında.
İzmit Belediyesinde 13.500.
Hizmet İş Sendikası sözleşme imzaladığı ilçelerde Ramazan Bayramında brüt 3.000 TL, Kurban Bayramında brüt 5.000 TL bayram ikramiyesi aldı.
Genel İş ise İzmit Belediyesinde Ramazan için 500, Kurban için 2.500 TL alabildi.
Hizmet İş Sendikası sözleşme imzaladığı ilçelerde 2 yıllık bir anlaşma yaptı.
Genel İş İzmit Belediyesinde 3 yıllık bir sözleşmeye imza attı.
3 yıl meselesi işçi adına çok ciddi bir dezavantaj, bunu bir kere anlayalım.
Hatırlarsınız TÜPRAŞ’ta sözleşme 2 yıldan 3 yıla çıkınca ne büyük krizler yaşanmıştı.
Yani İzmit Belediyesinde işçilerin sözleşme uzamasından dolayı enflasyon karşısında daha da ezileceğini söylesek, yanılmış sayılmayız.
Ayrıca İzmit Belediyesi işçileri aylardır beklediği promosyon ücretlerini hala alamadı.
Bu da işçinin öfkesini körüklüyor.
Ve bunun neticesinde İzmit Belediyesinde toplu iş sözleşme imzalandıktan sonra yaklaşık 40 işçinin sendikadan istifa ettiği haberleri de medyaya yansıdı.
Doğal olarak İzmit Belediyesi işçileri şunları soruyor:
Hani İzmit Belediyesi işçi dostu bir belediyeydi?
Hani Genel İş Sendikası, sarı sendika olarak gördüğü Hizmet İş Sendikasından daha çok bizim hakkımızı savunacaktı?
Diğer belediyelerin aldığı aldığı bayram ikramiyelere bakan işçiler, “Buna isyan etmeyelim mi?” diye soruyor.
Diğer ilçe belediyelerinin imzaladığı sözleşmelerle kıyaslandığı zaman İzmit Belediyesinde imzalanan sözleşmenin çok geride kaldığı aşikar.
Böylesi bir gerçek gün gibi ortadayken Genel İş Şube Başkanı Vedat Küçük’ün, “Belediye tüm imkanlarını zorladı” ifadesi de işçide huzursuzluk yaratıyor.
İşçiler bu noktada CHP’nin kurultay delegesi olan, CHP’li bir belediyede toplu iş sözleşmesi görüşmesi yapmayan Vedat Küçük’ün de konuyla ilgili tavrını sorgular bir hale gelmiş durumda.
Benim bu olaylardan anladığım bu.
İzmit Belediyesindeki bu sendikadan istifalar devam eder mi, belediye yönetimi bunun önünü nasıl kesmeye çalışır, işçiler sindirilmeye çalışılır mı bunu bilemiyorum.
Tabi artık sözleşme üzerine anlaşılmış, olan olmuş yani.
Bu tepkiler devam eder mi, sendikadan istifa etme furyası sürer mi, işçiler ciddi ciddi Hizmet İş’e dönüşü veya başka bir sendikaya geçiş sürecini başlatırlar mı kestirmek zor.
Yaşayıp göreceğiz...