İzmit merkezde ev sahibi olmanın bedeli belli oldu! Paranız eksikse yandınız ömür yetmez

Son dönemde faiz seviyelerinin yükselmesi ve kredi imkânının kısıtlanması nedeniyle ev fiyatlarında bir gerileme olduğu iddia edilmişti. İzmit’te yaptığımız araştırmalara göre fiyatlar eskisi kadar hızlı yükselmiyor fakat beklenen büyük fiyat gerilemesinden iz yok.

İzmit merkezde ev sahibi olmanın bedeli belli oldu! Paranız eksikse yandınız ömür yetmez

Türkiye uzun süredir bir ekonomi krizin içinde. Krizin en çok etkilediği alanların başında barınma, ulaşım, eğitim, sağlık geliyor. Özellikle barınma krizini ev sahipleriyle kiracılar arasında çıkan kavga, cinayet ve mahkeme haberlerinden takip etmek mümkün.

İZMİT’TE SON DURUM

Ev ve kira fiyatlarının hızla yükseldiği illerden birisi de şüphesiz Kocaeli’ydi. Kredi imkânlarının daralması sonrasında ev sahiplerinin mülklerini satamadığı için fiyat indirdiği konuşulmaya başlamışken Kocaeli İzmit’te son durum nedir?

KRİTERLERİMİZ

Elbette ev fiyatlarının neye göre sınıflandırılacağı başlı başına bir tartışma konusu fakat bazı kriterleri belirlemek de zor değil. Haberimizdeki en önemli kriter Sahibinden.com’daki evin en aşağı 2+1 büyüklüğünde ve en fazla 5-10 yaş arasında olması.

EN DÜŞÜK FİYATLI EVLER AKPINAR’DA

Sahibinden.com’dan 2+1 büyüklüğünde ve 5-10 yaş aralığında arama yaptığımızda karşımıza en düşük 1.5 milyon lira değerinde evler çıkıyor. İlanların çoğu Akpınar TOKİ evlerinde olmak üzere, 2+1 ve 3+1 büyüklüğünde. Evler 1.5, 1.6, 1.7 milyon lira değerine doğru yükseliyor ve Akpınar’dan merkeze gelmek mümkün olmuyor.

İzmit merkezde ev sahibi olmanın bedeli belli oldu! Paranız eksikse yandınız ömür yetmez - Resim : 1

EN AŞAĞI 2 MİLYON CEBİNİZDE OLMALI

Ancak 2 milyon lira bandına çıkarsanız 28 Haziran, M. Ali Paşa ve Kadıköy dolaylarına gelebiliyorsunuz. Böylece ortaya çıkan tablo bugün İzmit’te en yaşlısı 10 yıllık olmak üzere, 3 ya da 2+1 ev almak istiyorsanız cebinizde en aşağı 2 milyon TL olması şart.

İzmit merkezde ev sahibi olmanın bedeli belli oldu! Paranız eksikse yandınız ömür yetmez - Resim : 2

PEKİ AMA CEBİNİZDEKİ PARA EKSİKSE?

Hemen rastgele bir kredi hesaplama sitesine gidiyoruz. Elimizde 1 milyon lira olduğunu düşünüyor ve diğer 1 milyon liraya nasıl erişebiliriz diye sorguluyoruz.

Karşımıza çıkan tablo şöyle:

En düşük %3,30 faizle 10 yıllık 1 milyon lira borçlanırsak, aylık 33 bin 684 lira ödeme yapacağız. Toplamda ise 1 milyon lira için, 4.058.143 TL geri ödeyeceğiz

Kaynak: Emirhan Akman