İzmit’in izleri Anı Evi ve Kırk Yama Sergisi açıldı

Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamaları kapsamında açılışı gerçekleştirilen İzmit’in izleri Anı Evi ve Kırk Yama Sergisinde konuşan Başkan Hürriyet, “Ben belediye başkanı olarak karşınızdaysam bu, Atatürk ve Cumhuriyet sayesinde” dedi

‘İzmit Unutmaz’ vizyonu ile hareket eden İzmit Belediyesi, Osmanlı tarihi ve Cumhuriyet tarihinde çok önemli bir yeri olan İzmit’in kent kimliğini ve kent kültürünü hatıralarıyla yaşatacak olan İzmit’in izleri Anı Evi ve Kırk Yama Sergisinin açılışını gerçekleştirdi.
GENİŞ KATILIM
Cumhuriyet’in 100’üncü kuruluş yıl dönümü kapsamında gerçekleşen açılışa İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra İzmit Halk Eğitim Müdürü Nejat Sazak, İzmit Sanayi Sitesi Başkanı Muzaffer Gürfidan, ÇYDD Kocaeli Şube Başkanı Meral Dönmez, CHP İl eski Başkanı Cengiz Sarıbay, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.
“ÇOK MUTLUYUZ”
Programda konuşan Başkan Fatma Kaplan Hürriyet, “Cumhuriyetimizin ve İzmit Belediyemizin 100’üncü yılını kutluyoruz. Bu coşkuyu kentin dört bir yanında yaşatmaya çalışıyoruz. Bizim açımızdan kıymetli bir gün. İzmit’in hatıralarını, yaşanmışlıklarını unutmamak, geçmişi unutmayıp geleceğe hedef koymak. Gelecek kuşaklara bu kentin ne kadar değerli izlere sahip olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Anı evi ve kırk yama sergimizi açmaktan dolayı çok mutluyuz.
“İZMİT SADECE BİR ŞEHİR DEĞİL”
Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan güzel İzmit, her bir medeniyetin kültürel dokusuna da kendi renklerini katmış, bir mozaik oluşturarak zaman içinde eşsiz bir kimlik kazanmıştır. Bu anlamda İzmit, sadece bir şehir değil; aynı zamanda bizleri bir araya getiren ortak değerlerin, tarihî mirasın ve İzmitlilik bilincinin de yaşadığı bir yerdir. Her bir İzmitlinin, bu toprakların her bir taşında, her bir ağacında, her bir suyunda bu eşsiz tarih ve kültürel mirası hissetmesini, sahiplenmesini ve geleceğe taşımanın gururunu yaşamasını istiyoruz.
“KİMLİĞİMİZE SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR”
İzmit Belediyesi olarak bizler de bu onurun bir parçası olabilmek için yoğun bir çaba harcıyoruz. Sadece belediye başkanı olarak değil; bu kentte yaşayan, bu kentin değerlerini sahiplenen sıradan bir vatandaş, Fatma Kaplan Hürriyet olarak da bu değerlere sahip çıkmanın gururunu yaşamak istiyorum. Kentimize sahip çıkarsak gelecek kuşakların da daha fazla sahiplenmesini sağlayabiliriz. Anılarını kaybeden uluslar yok olmaya mahkumdur. Kimliğimize sahip çıkmamız gerekiyor.
“ÇOCUKLARIMIZ ÖĞRENSİN İSTİYORUZ”
Bildiğiniz gibi bu bölgeyi canlandırmak ve şehrimizin değerlerini yaşatmak adına birçok projeyi hayata geçirdik. Öncelikle, Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi’ni kentimize kazandırarak, İzmit’in Milli Mücadeledeki önemini vurguladık. Kahramanlarımızın adını çocuklarımız öğrensin istiyoruz. Bu kentin hafızasında öneme sahip olan herkesi çocuklarımıza ve çevremize anlatmak istiyoruz. Geçtiğimiz yıl, İzmit’in edebiyatçılarına ahde vefamızı gösterdiğimiz Ruşen Hakkı Anısına Şiir ve Edebiyat Evi’ni hizmete açtık. Tarihi Süleyman Paşa Hamamını Şehr-i İzmit Kafe olarak vatandaşımızın kullanımına sunduk.
“HULUSİ KENTMEN EVİNİ AÇMAYI PLANLIYORUZ”
Aynı bölgede, Ferdane Hanım Konağımızı ve Hulusi Kentmen Evimizi rekonstrüksiyon çalışması ile yeniden kente kazandırıyoruz. Zamanında Atıf Kaptan’ın kardeşi İzmit Belediye Başkanlığı yapmıştır. Bu bilgiyi çoğu İzmitli bilmiyor. Hulusi Kentmen Evimizi, Şubat ayı içerisinde açmayı planlıyoruz. Geçtiğimiz aylarda, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğümüzün bünyesinde bulunan Zübeyde Hanım Konağı Kadın Yaşam Merkezimizi kadınların kullanımına açtık.
“İZMİT’İN İZLERİNİ TAŞIYOR”
Bugün burada, İzmit’in İzleri Anı Evi ve 40 Yama Sergisinin açılışı ile bir kez daha bu zengin tarihi ve kültürel mirası kutlamak, bu değerleri bir kez daha hatırlamak ve gelecek nesillere aktarmak için toplanmış bulunuyoruz. Açılışını gerçekleştirdiğimiz İzmit’in İzleri Anı evimiz, belediyemizin tarihine, İzmit’in sivil mimarideki günlük yaşamına, İzmit’in kısa kronolojisine ve İzmit’e değer katmış olan yerel esnaflarımıza da bir selam duruşu olacak. Emin olun ki Anı Evi’mizin her bir köşesi, geçmişten bugüne İzmit’in izlerini taşıyor. Ayrıca şehrimizin zengin tarihini, kültürünü ve bu toprakların bize olan anlamını yansıtan Anı Evi’mizin kentimize hayırlı olmasını diliyorum.
“KADIN ARKADAŞLARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Bugün burada, tarihin ve kültürün derin izleriyle örülü yolculuğa çıkacağımız emekçi kadınların 40 Yama işlerinin sergisine de ev sahipliğini yapıyoruz. Kadınlar burada her bir dikişte, her bir nakışta, kendilerini, hayallerini ve umutlarını işledi. Onların bu emeklerini sergileyerek, kadınların toplumumuzun temel taşları olduğunu ve onların emeklerinin, mücadelelerinin bizler için ne kadar değerli olduğunu bir kez daha vurgulamak istedik. İZMEK ve İzmit Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile usta öğretici Sayın Hediye Filiz Hasanoğlu koordinatörlüğünde 16 kıymetli kursiyerin bir araya gelmesiyle oluşan “Cumhuriyet’in 100. Yılı Kırk Yama Sergisi” gün boyu tarihi sokağımızı süsleyecek. Emeği geçen kadın arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.
“BURASI İLKLERİN ŞEHRİ”
İzmit’e iz bırakmış isimlerin hatıralarını bu anı evinden yaşatmak istiyoruz. O yüzden bize bağışlanacak objeler ile birlikte bu kente iz bırakmış isimlerin anılarını bu evde yaşatmak istiyoruz. Bir kere 100’üncü yıl kutlayacağız. 200’üncü yılı görmeyeceğiz. Cumhuriyeti bilinçli bir şekilde coşku içerisinde kutlamaya devam edeceğiz. Burası ilklerin şehri. Atatürk, ilk basın toplantısını bu şehirde yaptı. Yine Atatürk yedi cephede savaştıktan yıllar sonra annesi ile ilk kez görüştüğü bir kent. Kadınların eninde sonunda seçme ve seçilme hakkını alacaktır dediği bir kent burası.
“ANI EVİMİZ VE SERGİMİZ HAYIRLI OLSUN”
Bugün burada ben belediye başkanı olarak karşınızdaysam bu, Atatürk ve Cumhuriyet sayesinde. Gazze ve Filistin toprakları gibi olmuyorsak bu Cumhuriyet sayesinde. Cumhuriyetimizin ve Belediyemizin 100. yaşını kutlarken, açılışını gerçekleştirdiğimiz “İzmit’in İzleri Anı Evimizin” ve kıymetli sergimizin tüm halkımıza hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.
SAZAK, “GÜZEL BİR ANI EVİ OLMUŞ”
Başkan Hürriyet’in ardından konuşan İzmit Halk Eğitim Müdürü Nejat Sazak, “Halk eğitim merkezindeki ilk açılışım. Böyle bir açılışı yapmak beni çok memnun etti. Kırkyama çalışmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Güzel bir anı evi olmuş. Tarihe güzel bir anı olmuş” dedi.
HASANOĞLU, “BU BİR HAYALDİ”
100. yıl anısına İZMEK ve İzmit Halk Eğitim Merkezi ortaklığında gerçekleşen kırkyama sergisi hakkında konuşan Usta Öğretici Hediye Filiz Hasanoğlu, “Bu bir hayaldi. Kapanca Sokak restore edilirken yorganlarımızı pencerelerden sallandırırken hayal ederdim. Bu hayalimden bahsettim. Sonra İzmit Belediyesi Kültür Müdürü Ceren Hanım ile tanıştım. Sağ olsun herkes bize çok yardımcı oldu. Benim hayalim bu şekilde gerçek oldu. Cumhuriyetimizin daha nice 100 yılları olsun” diye konuştu.
“HÜRRİYET’E ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Programda konuşan Merhum Atakan Sonugelen’in kızı Cansel Sonugelen, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını selamlıyorum. Atakan Sonugelen, eğitim, tarih ve cumhuriyet aşığı bir insandı. Son zamanlarda ise Nicomedia Vakfı için çok heyecanlıydı. Çalışmalar kendisini çok mutlu ediyordu. Atakan Bey’in hayallerinin en iyi şekilde burada yaşatıldığını düşünüyorum. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’e çok teşekkür ediyorum” dedi.
“BABAM YAŞASAYDI ÇOK SEVİNİRDİ”
Merhum Celalettin Sakçı’nın oğlu Mustafa Fevzi Sakçı ise, “100’ün yılda merhum şehitlerimize rahmet diliyoruz Bu güzel vatanı bize verdikleri için teşekkür ediyorum. Babamın anısına yaşatmak için çalışan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ve ekiplere teşekkür ediyorum. Babam yaşasaydı bu çalışmadan ötürü çok sevinirdi” şeklinde konuştu. Programın arından kırkyama sergisinde emeği geçenlere sertifikaları verildi.
Kaynak: HABER MERKEZİ