İzmit’te adaylık Hürriyet’e kalır

Furkan Çalışkan

Furkan Çalışkan

Tüm Yazıları

Bir belediye başkanının başarılı olup olmadığını, algı değil, söylem değil, dedikodu değil, sandık belirler.

Bu sebeple kendine hem yeni bir hikaye yazmak isteyen, hem de olası bir başarısızlıktan da kazançlı çıkmak isteyen İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in, yeniden CHP’nin İzmit adayı olacağını düşünüyorum.

Anlatalım…

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, CHP’li örgütlere savaş açtı. Nokta TV’deki yayında her ne kadar kendini ajite etse, mağdur gösterse de kendisini 4,5 yıldır takip eden gazeteciler, siyasetçiler Hürriyet’in çarptırdığı gerçekleri çok iyi biliyor.

Başkan Hürriyet, İzmit’te çok kalp kırdı, çevresindeki çok insanı yok etti. Her ne kadar burnundan kıl aldırmasa da yaptıklarının bilincinde bir isim olarak Hürriyet, İzmit adaylığından kaçabildiği kadar kaçmaya çalışacaktır.

Peki neden?

Çünkü Hürriyet, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olursa ve kaybederse, siyasi anlam da çok da sorun yaşamaz. Zaten bugünden baktığımız zaman kazanılması zor bir belediye. Hürriyet, bu kaybedişle siyaseten kazanır.

Nasıl kazanır? Ben risk aldım der, elimi taşın altına koydum der, bu zor göreve talip oldum ve elimden gelen tüm mücadeleyi gösterdim der.

Hele bir de İzmit Belediyesi kaybedilirse… Hürriyet Nokta TV’deki canlı yayınında kendisinin parti üzerinde oy aldığını defaatle ifade etti. Tam olarak, “Ben partinin üzerinde oy aldım” demese de, verdiği mesajlar çok net ve anlaşılırdı. Gizli değildi.

Kendisini partinin üzerinde gören, kendisinin hiçbir eksiği olmadığını düşünen, partide problem yaşadığı insanlar olduğu ifade edilince, sorun yaşadığı herkesi ‘menfaatçi’ manasına gelecek şekilde fişlemesine baktığımız zaman bu gerçeği zaten net bir şekilde görebiliyoruz.

Hürriyet kendini öyle bir noktaya koyuyor ki; sadece kendisi İzmit Belediyesini düşünüyor. Kimle sorun yaşamışsa, belediyeyi düşündüğü için yaşadığını ifade ediyor.

Ama satılan milyonlarca liralık taşınmazlar ve İzmit Belediyesinin katbekat artan borçlarına, yani hesaba baktığımız zaman Hürriyet kendiyle de çelişiyor. Neyse, bu apayrı bir konu.

Biz şuradan devam edelim, Hürriyet Büyükşehir’e aday olur da CHP İzmit’i kaybederse, Hürriyet yine kazanıyor.

Çünkü bu durumda Hürriyet, “Seçim benim sayemde kazanıldı. Bak ben aday değildim, kaybedildi” tezini de söylem olarak güçlendirmiş oluyor.

Tüm bu ince hesapların yanı sıra, bir belediye başkanı hele ki başka partiden belediyeyi kazanmışsa, gerçek sınavı ikinci seçimdir. Vatandaşın notu ancak zaman anlaşılabilir.

Hürriyet’in CHP içindeki siyasi rakipleri diyelim, Hürriyet’in anatomisini, kafasının ardındaki düşünceleri Hürriyet’ten iyi biliyor. O düşünceler de işte yukarıda ifade etmeye çalıştığım tablo.

Evet, İzmit için kıymetli isimler konuşuluyor CHP içerisinde. Emre Andız yola çıktı, Hakan Tanta’nın adı geçiyor, Hikmet Erenkaya’nın adı geçiyor. Alpaslan Seymen’i bile dillendirenler var.

Ancak tüm bu anlatıların dışında, CHP İl Örgütünün vereceği görüş de çok önemli.

Çünkü CHP İzmit’te Hürriyet’i değiştirip başka bir isimle yola çıkar da seçim kaybedilirse, Genel Merkez hesabı örgütten sorar.

“Madem İzmit’i kaybetme riski vardı, neden İzmit adayını Kocaeli Büyükşehir Belediyesine kaydırılmasına müsaade ediyorsunuz?” sorusu muhataplarına yöneltilir.

Bence il örgütü böyle bir risk almak istemeyecektir.

Öte yandan bir diğer gerçek de şu: Hürriyet, başarılı olduğunu iddia ediyor. Ancak İzmit’te seçimi çok da rahat kazanacağına ihtimal verdiğini düşünmüyorum. Eğer Hürriyet bir başarı hikayesi yazmak istiyorsa, kısa yoldan formüllerle bunu yapamaz. Yaptığı icraatlara madem güveniyor, madem kendini başarılı buluyor. O sınava tekrar girmesinden başka şansı yok. Sınav da İzmit Belediye Başkan adayı olarak sandığa gitmek.

Siyasi realite bunu gösteriyor ancak ifade ettiğim gibi; Hürriyet İzmit’i kaybetme riskinin farkında. Bu nedenle yapabildiği kadar manevra yapacaktır. Olası kayıp halinde sorumluluktan kaçabildiği kadar kaçmak isteyecektir.

Son tahlilde ben, CHP Genel Merkezi, CHP İl ve ilçe örgütleri ile milletvekillerinin, İzmit adaylığı noktasında Fatma Kaplan Hürriyet isminde uzlaşacağını, türlü manevralarla yeni bir hikaye yazma girişimine giden yoldaki taşları döşeyen Hürriyet’in, İzmit adaylığını kabul etmekten başka çaresi kalmayacağını düşünüyorum.

Şu dip notu hatırlatmakta da fayda var: örgütlere böylesine aleni bir şekilde savaş açmış, ilçe başkanı seçilen birçok isme karşı aday çıkarma cesaretini dahi göstermiş bir figürün Büyükşehir adayı olması, seçim sathında kargaşaya neden olacaktır.

CHP’nin ağır toplarının da bunun bilincinde olduğunu düşünüyorum.

Ve önünde sonunda İzmit adaylığı Hürriyet’e kalacaktır.

Hürriyet rica etmiş

Bir önceki yazımda CHP’nin Kocaeli milletvekillerini biraz eleştirmiştim.

İzmit Belediyesinin yaşadığı haciz hikayesinde, ki SGK burada haklı. Hürriyet bir delikli kuruş ödemeyi dahi reddetmiş.

Hal böyleyken de İzmit Belediyesinin bu durumu, CHP Grup Başkan Vekili Burcu Köksal’dan önce Kocaelili milletvekilleri tarafından dillendirilmesi gerektiğini ifade etmiştim.

Daha sonra şunları öğrendim:

Öncelikle, Burcu Köksal özel olarak İzmit Belediyesini gündeme taşımamış. Meclisteki basın toplantısında kendisine bu konu soru olarak yöneltilmiş ve Sayın Köksal da konuyu meclis kürsüsünde dile getirilmiş.

Diğer detay ise çok daha önemli.

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, SGK ile yaşadığı haciz sorunu için görüşmeler yaparken, bir milletvekili ile görüşme yapıyor.

Milletvekili kendisine, haciz konusunda Hürriyet’e yardımcı olmak adına konuyu gündeme getirmeyi teklif ediyor.

Fakat Başkan Hürriyet, SGK ile olumlu görüşmeler yaptığını, sürecin zarar görmemesi adına meselenin siyaseten dillendirilmesinin sürece zarar vereceğini belirterek, sessiz kalınması noktasında ricada bulunuyor.

Bu sebeple de CHP Kocaeli’de konuyla ilgili bir sessizlik yaşanmış.

İlgililerine duyrulur…

İpucu

Bazı insanlarla yüzleşmek zordur, haksız çıkarsın. Çünkü onların galip gelecekleri ikinci bir yüzleri daima vardır.

George Bernard Shaw