Kadınlar Bayram Namazı Kılar Mı? Kadınlara Bayram Namazı Farz Mı? Ramazan Bayramı Namazı Kadınlar Kılabilir Mi?
10 Nisan Çarşamba günü Ramazan Bayramı namazı kılacak olan vatandaşlar merak ettiği sorulara yanıt aradı. Rahmet ve mağfiret ayı Ramazanın bitimiyle gelen Ramazan Bayramında kadınlar bayram namazı kılar mı araştırıldı. Diyanet açıklaması geldi. Peki, kadınlara bayram namazı farz mı? İşte yanıtı..
11 ayın sultanı Ramazan ayının sonu geldi çattı. 11 Nisan Pazartesi günü başlayan Ramazan ayı sona erdi. Bu yıl 10-11-12 Nisan günleri kutlanacak olan Ramazan Bayramı namazına saatler kaldı. Bayram namazı kılacak olan vatandaşlar kadınlar bayram namazı kılar mı, kadınlar bayram namazı kılabilir mi sorgusuna başladı. Peki, kadınlara bayram namazı farz mı? İşte merak edilenler..
KADINLAR BAYRAM NAMAZI KILAR MI?
Kadınlar bayram namazı kılar mı merak edenler için hemen söyleyelim ki İslam âlimlerinin ittifakına göre kadınlar cuma ve bayram namazlarıyla yükümlü değil. Cuma namazı akıllı, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve mukim erkek Müslümanlara farzdır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar bayram ve cuma namazı kılmakla yükümlü değildir. Cuma namazı kılarlarsa da bu namazları geçerlidir. Ayrıca öğle namazı kılmaları gerekmez.
BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?
Bayram namazı nasıl kılınır namaz vakti geldiğinde ezan ve kamet getirilmeden imam bayram namazı için niyet eder. Niyet edilirken "Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” denilir. İmam, "Allâhü ekber" diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar. Cemaat de tekbir getirip ellerini bağlar. İmam ve cemaat içlerinden "Sübhâneke" duasını okur. Sonra İmam ve cemaat, "Allâhü ekber" diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır. Allâhü ekber diyerek bir tekbir daha alınır ve eller yine yana bırakılır. Üçüncü kere "Allâhü ekber" diyerek tekbir alınır ve bu sefer eller bağlanır. Tekbirler arasında üç defa "sübhanellâhi’l-azîm" diyecek kadar beklenir. Bundan sonra cemaat susup bekler. İmam, gizlice eûzü-besmele çeker, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur, sonra rükû ve secdeler yapılır ve ikinci rekâta kalkılır.
İkinci rekâtta imam besmele çeker, "Fatiha" ve "zamm-ı sûre"yi yine sesli olarak okur. Ardından imam ve cemaat, "Allâhü ekber" diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır. "Allâhü ekber" diyerek bir tekbir daha getirilip eller yine yana bırakılır. Sonra aynı şekilde üçüncü bir tekbir daha alınır ve eller yine yana salınır. İlk rekâtta olduğu gibi ikinci rekâtta da tekbirler arasında üç defa "sübhânellahi’l-azîm" diyecek kadar beklenir. Üçüncü tekbirin akabinde "Allâhü ekber" diyerek rükûa varılır. Birinci rekâtta olduğu gibi rükû ve secdeler tamamlanır. İkinci secdeden sonra oturulur. "Tahiyyât", "Salli" "Bârik", "Rabbenâ âtinâ" ve "Rabbena’ğfirlî" duaları okunur. Sağa ve sola selam verilerek bayram namazı tamamlanır.