Kadınlar nasıl namaz kılar?

Müslüman kadınların namaz kılarak Allah'a olan ibadetlerini yerine getirmeleri, erkeklerden farklı bazı özellikler taşır. İşte bu farklılıklar:

Kadınlar nasıl namaz kılar?

Ellerin Kaldırılması ve Bağlanması: Kadın namaza başlarken ellerini omuz hizasına kadar kaldırır. Ayrıca, sağ eli, sol elin üzerine, göğüs hizasına yerleştirir; fakat erkeklerde görülen sağ el parmaklarıyla sol bileği saran hareketi yapmaz.

Rükû Hareketi: Kadın rükûda, ayaklarını tamamen birleştirmez. Rükûya eğilirken daha az eğilir, belini başıyla aynı hizada tutmaz ve dizlerini hafifçe büker. Dizleri üstüne ellerini yerleştirir, fakat dizleri sımsıkı kavramaz ve parmakları açık tutmaz.

Secde Hareketi: Secdede, kollarını yere daha yakın serer ve karnını uyluklarına yaklaştırarak daha sıkı bir pozisyonda bulunur.

Oturuş Pozisyonu: Teşehhüd esnasında, ayaklarını sağ tarafa doğru çekerek oturur. El parmakları ise birbirine yapışık tutulur.

Dua Ediş Tarzı: Kadınlar, dua ederken ellerini fazla ileri uzatmazlar. Ellerini, yüzlerine doğru hafifçe eğik bir pozisyonda tutarlar.

Sabah Namazının Zamanı: Kadınların sabah namazını vakit girer girmez kılmaları tavsiye edilir, geç kılmanın müstehap olduğu inancı kadınlar için geçerli değildir.

Sesiyle Okuma: Kadınlar namazda yüksek sesle okuma yapmazlar. Özellikle Kurban Bayramı'ndaki teşrik tekbirlerini sessiz bir şekilde okurlar.

Bu farklılıklar, İslam'ın kadın ve erkek arasındaki fiziği ve duygusal yapıyı dikkate alarak belirlediği namaz kurallarını yansıtmaktadır. Özellikle kadınların namazda gösterdikleri bu özel hareketler, onların manevi ibadetlerini daha huzurlu ve özel bir şekilde yerine getirmelerini sağlar.

Kaynak: Irmak Gölnar
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız