Kadınların son sözü söylediği Mosuo kabilesi!
Bir kabile düşünün bu kabilede söz sahibi daima kadınlar ve ailenin reisi ise her zaman büyükanne... Evet anaerkil bir toplumdan bahsediyoruz. Mosuolar Çin'in güneybatısında yer alan Himalaya eteklerinde yaşayan ve dünyada ender rastlanan anaerkil bir topluluk..
Çin devletinin etnik 56 gruptan biri olarak tanımadığı Mosuolar yaklaşık 25 bin nüfusa sahipler ve 300 bin nüfuslu Nakhi milliyetinin alt bir kimliği olarak kabul ediliyorlar.
Lugu gölü çevresinde yaşayan ve Tibet budizmine inanan Mosuo kabilesinde soy kadınlar üzerinden devam ediyor. Mosuolar kabilesinde ailenin ekonomik ve sosyal sorumlulukları kadınların liderliği altında yönetiliyor. Erkekler bu toplumda miras ve mülkiyet gibi konularda söz sahibi değiller.
Mosuolar kabilesinde son sözü söyleyen her zaman kadınlar... Ömrürlerinin sonuna kadar ana evinde yaşayan erkeklerin aile içerisinde ev geçindirmek gibi bir sorumlulukları yok.. Kazandıkları paranın tamamını evin reisi olan kadına teslim ederek onun evi geçindirmesini bekliyorlar... Aslında Mosuolar kabilesinde erkekler bir hayli rahatlar çünkü çocuk bakımı ya da ev işlerinde de hiçbir görev almıyorlar. Bu kabilede baba rolünden daha çok dayı figürü önem taşıyor. Doğan çocukları dayılar yetiştiriyor. Yani her şey kadının soyundan devam ediyor.
Dünyada çoğu gelenekte olduğu gibi temizlik, yemek pişirme, el işleri, bağ bahçe işleri kadınların sırtlandığı görevler arasında sayılıyor. Erkekler ise avcılık, çobanlık, balıkçılık, tamirat gibi işlerde çalışıyor.
Kabilede yok artık dedirten bir başka önemli detaysa gezen evlilik denilen bir geleneğin hakim olması. Bu geleneğe göre erkekler evli oldukları kadınların evine sadece geceleri geliyorlar ve şafak vakti evi terk etmek durumundalar. Soy kadınlar üzerinden devam ettiği için kız çocuk doğurmak bir kadın için olmazsa olmazlar arasında sayılıyor. Eş seçme konusunda da sayı olarak herhangi bir kısıtlama söz konusu değil.
Mosuolar kabilesinde herkesin eşit olduğuna inanılıyor ve klasik gelin, kaynana gibi aile içi problemler de hiç görülmüyor. Çünkü geleneklerine göre anne, baba, amca, kaynana, gelin gibi kelimeler kullanılmıyor.
Bu toplumda kadınlar şiddete maruz kalmıyor ya da aldatılmıyor ve her şey sevgi, şefkat üzerine kurulmuş bir şekilde. Yani eşiniz ile anlaşamıyorsanız ya da sevginiz bittiyse dostça ayrılıyorsunuz.
Bu kabilenin mensubu olan erkekler ise hallerinden gayet memnun çünkü her ne kadar her konuda son sözü söyleyen kadınlar olsa da çok az sorumlulukları olduğu için özgür olduklarını ve konfor alanlarının rahat olduğunu söylüyorlar.
Mosuolar yaşamış oldukları coğrafyanın özelliklerinden ötürü dış dünyadan daha izole şekilde yaşamlarını sürdürüyorlar ve geleneklerini de ilk günü gibi korumaya devam ediyorlar.
Mosuolar anaerkil bir toplumda suç, şiddet, hırsızlık, tecavüz gibi problemlerin neredeyse hiç olmadığına, hayatta mutlu ve huzurlu olmanın sırrını bu şekilde çözdüklerine ve geleceklerinin daima güvende olduğu kehanetine inanıyorlar.