Kalyoncu: Kocaeli’de 500 bine yakın Artvinli var!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kocaeli’nin hemşeri nüfus sayılarını açıkladı. Açıklanan listeye göre Kocaeli’de en çok, Kocaeli doğumluların ardından Erzurumlu bulunuyor. Kentimizde 98.654 Erzurumlu bulunurken, bu sayının nüfusumuza oranı ise yüzde 4,73.

Kalyoncu: Kocaeli’de 500 bine yakın Artvinli var!

TÜİK verileri Erzurum’u 72.261 ile Sakarya, 71.012 ile Kars, 67.708 ile Giresun, 67.708 ile Trabzon takip ediyor. Kocaeli aynı zamanda Gürcü ve Artvinli yoğunluğu olan bir kent. Ancak Artvinlilerin nüfusu TÜİK’in verilerine göre 28.373 olarak görünüyor.

AÇIKLAMA YAPTI

Kocaeli Artvin Batum Havalisi Dernekler Federasyonu (KARFABED) Başkanı Mikail Kalyoncu da bu konuyla ilgili Nokta Gazetesine açıklamada bulundu. Kocaeli’de yaklaşık 500 bin Artvinli olduğunu ifade eden Mikail Kalyoncu şunları söyledi:

GÖLCÜK ÖRNEĞİ

“Kocaeli’ye Artvinlilerin gelişi 1800’lü yılların sonlarına denk geliyor. Ancak Cumhuriyetin de kuruluşundan önceki nüfus sayımlarında, Artvinliler’in kütükleri Kocaeli olarak kaydediliyor. Örneğin Gölcük’te 19 köy var. Bunların 2’si laz, 17’si Gürcü köyüdür. Kartepe, Başiskele, İzmit, Derince, Körfez, Gebze bölgesi dahil birçok bölgede yoğun bir Artvinli nüfusu var. Ancak bu hemşerilerimiz Kocaeli kütüklü görünüyor.

400-500 BİN

Kocaeli’de yaklaşık 400-500 bin civarında Artvinli yaşıyor. Ancak kayıtlarda böyle gözükmüyor. Biz de KARFABED olarak bizim için de önem arz eden bu konuya dikkat çekmek istiyoruz. Kentimizdeki Artvinlilerin nüfusu, TÜİK rakamlarının çok üzerinde” açıklamasında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ