Kanada’da Çalışma İzni Kimler Alabilir? Başvurusu, Şartları
Kanada, yurtdışında çalışmak isteyenlerin en çok tercih ettiği ülkelerin başında yer alıyor. Her yıl yüz binlerce kişi, Kanada’daki iş imkanlarını araştırarak, açık pozisyonlara başvuruda bulunmaktadır. Kanada’da çalışmak için kişilere ilk olarak davetiyenin gönderilmesi gerekir. Bu davetiyenin süresi ise maksimum dört yıldır.
Kanada’da çalışma izninin alınabilmesi için kişilerin ilk olarak bu ülkede iş bulması ve buldukları iş yerlerinden davetiye alması gerekir. Sanılanın aksine Kanada için çalışma vizesi almak çok zor değildir. Ancak bu sürecin doğru bir sıralama ile eksiksiz olarak yürütülmesi gerekir. Bu işlemlerin doğru bir şekilde tamamlanması ile Kanada için çalışma vizesi kolay bir şekilde alınabilir. Bu yazımızda Kanada çalışma vizesi ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarını sizler için derledik.
KANADA ÇALIŞMA VİZESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?
İlk olarak Kanada Konsolosluğunun yüz yüze görüşme gerçekleştirmediğini belirtmekte fayda olacaktır. Bu nedenle çalışma izni için gerekli adımların oldukça dikkatli bir şekilde atılması gerekir. Kanada’da çalışma vizesi başta olmak üzere tüm vize başvuruları Kanada Konsolosluğunun istediği düzende gerçekleştirilmelidir. Bu aşamada bürokratik süreçler karşımıza çıkar. Kanada’da çalışma izni alınabilmesi için gerekli şartlar ise şu şekilde sıralanabilir;
- Kişilerin ilk olarak iş davetiyesine sahip olması gerekir.
- Kanada’da çalışmak isteyenlerin gerekli maddi bütçeye sahip olması gerekir.
- İngilizce ya da Fransızca bilinirlik sınavlarından geçerli bir not alınmış olması gerekir.
- İstenmesi halinde sağlık raporunun temin edilmesi gerekir.
- Vize için istenilen evraklarda herhangi bir eksik ya da yanlış bilginin olmaması gerekir.
KANADA’DA ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ OLAN BELGELER
Kanada’da çalışmak için kişilerin belli başlı belgelere sahip olması gerekir. Bu belgeler doğrultusunda Kanada’da çalışma iznini kimlerin alabileceği sorusuna da yanıt verilmiş olur. Kişilerden istenilen belgeler, gerçekleştirilen görüşmelere göre değişiklik gösterebilse de genel olarak şu şekilde sıralanmaktadır;
- Geçerliliği devam eden ve başvurudan sonra süresi bitmeyecek bir pasaport
- Bir Kanadalı işverenden alınmış yazılı bir iş teklifinin olması. Aynı zamanda bu belgede imzalı sözleşmeye ek olarak çalışılacak Kanadalı şirketin adı, şirketten iletişim kurulacak olan kişinin adı, ofis adresi ve telefonu ile pozisyonu tanıtan bir tanımlamanın da yer alması gerekir
- Kişinin alacağı muhtemel maaş ve kişinin taşınma ile barınma tazminatı gibi yan haklarını belirten belge
- Çalışma izni başvurusu için eksiksiz ve doğru bilgiler ile doldurulmuş olan başvuru formu
- Başvuru yapacak olan kişinin resmi biyometrik fotoğrafının 35 x 45 mm ebatlarında olması
- İlgili meslek ya da sektördeki denetim ve eğitimleri doğrulayan belgeler ile diploma, sertifika ya da not dökümleri
- Kanada’ya giriş yapacak kişilerin genel sağlık raporları
- Başvuru yapan kişiye ait adli sicil kaydı
- Çalışma izni başvurusunun ücretinin ödendiğine dair dekont
- International Experience Canada (IEC) programına başvuruda bulunanların sunması gereken ek belgeler
KANADA ÇALIŞMA İZNİ KAÇ GÜNDE SONUÇLANIR?
Tüm evrakların eksiksiz olarak temsil edilmesinin ardından başvuruların sonuçlanması için diğer faktörler devreye girmektedir. Bu faktörler arasında başvurulan izin türü, başvuru yoğunluğu, başvurulan bölge ya da eyalet, başvurulan meslek, işverenin ve başvuru sahibinin uygunluğu yer alır alır.
Tüm işlerin yolunda gitmesi halinde genel olarak çalışma izni başvuruları birkaç hafta ile birkaç ay arasında neticelenmektedir.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.