KANÇED kararlı: Başarmak için yola çıktık

Kocaeli Kandıra Kültür Çevre Derneği (KANÇED) bugün gerçekleştirdiği basın toplantısıyla yeni dönem planlarını açıkladı.Kocaeli Kandıra Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Adem Arı derneğin çalışmalarına dair yaptığı açıklamada, “Yola çıktığımız günden bu yana yaptığımız faaliyetlerle, halk eylemleriyle konuyu Kocaeli’nin ve Türkiye’nin gündemine taşımayı başardık.” dedi.

KANÇED kararlı: Başarmak için yola çıktık

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kandıra’ya inşa etmek istediği biyo-kurutma tesisi bir süredir Kocaeli ve bölge basınının gündeminde. Kandıra halkı biyo-kurutma tesisinin yapılacağı yerin değişmesini ve tesis projesinin yeniden değerlendirilmesini beklerken, süreç şu an ÇED aşamasında.

KANÇED kararlı: Başarmak için yola çıktık - Resim : 1

YENİ DÖNEM YENİ AMAÇLAR

Kocaeli Kandıra Kültür Çevre Derneği ise bugün gerçekleştirdiği toplantıyla yeni dönemde amaç ve hedeflerini kamuoyuyla paylaştı.

KANÇED’in toplantısında ilk sözü alan Kandıra Çevre ve Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Orhan Günen olurken, “Çıktığımız dernek kurma aşamasında yol haritamızı 2020 yılında başlayan, bu çevreye kurulmak istenen çöp tesisi mücadelesi belirledi. Biz bu süreci yakından izlemek, hem de bu haklı davamızda mücadelemizi yapabilmek için başta burada yaşayan eğitimciler, tarımla uğraşan çiftçilerimiz, esnaflarımız bu çevreye gönül veren insanlar olarak bir araya gelerek dernek kurma aşamasına geçtik. Dolayısıyla derneğimizi de başarıyla kurduk, başardık. Bunun için emeği geçen herkese teşekkür ederim.

“BAŞARMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK”

Kolay bir yolda değiliz ama biz bu yola başarmak için çıktık. Biz tesise değil ama tesisin olmuş olduğu yere karşı olduğumuz için çeşitlik etkinliklerle bunu dile getiriyoruz. Hepinizin bildiği gibi önce bir miting havasında mesajımızı yayınladık. Sonra traktör eylemimiz geldi. Şimdi ise basınımızı bilgilendirelim dedik. Biz basına değer veriyoruz, Atatürk’ün önemli bir sözü var, “Basın başlı başına bir kuvvettir. Bir mektep, bir rehberdir. Basın milletin sesidir”. Yine başka bir söz ise, “İyi bir gazeteciliğin ve televizyonculuğun dünyayı daha iyi bir yer yapacağına inanıyorum” diyor başka bir gazeteci… Hepinize teşekkürler, sözü başkanım Adem Arı’ya bırakıyorum.” cümleleriyle sözünü sonlandırdı.

KANÇED kararlı: Başarmak için yola çıktık - Resim : 2

“DÜNYADA İKİ ŞEYİN ÖNÜ ALINAMAZ…”

Kocaeli Kandıra Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Adem Arı ise konuşmasına şöyle başladı, “Dünyada iki şeyin önü alınamaz. Su ve insan selinin… Suların önüne ne kadar büyük setler yaparsanız yapın, tabi mecrasını bulduğu anda su sel olup akar. Ancak ikinci bir sel insan selidir, insanları önünde durulamaz setlerle de durduramazsınız yeter ki insanlar bir yöne doğru, bir mecradan akmayı hedeflesinler ancak insanı bu yöne doğru hareketlendirmek için hareketlendiricilere ihtiyaç var. Sivil toplum kuruluşları, dernekler…

“DERNEK TOPLAMAK DEMEK”

Dernek derlemek toplamak demek. İnsanları derleyen toparlayan bir noktaya doğru toplayan kurumlardır. Basın bu sivil toplum örgütlerinden sonra bu hareketliliği takip eden, izleyen belirli noktalarda da yön veren kuruluşlar medya kuruluşlarıdır. Burada bizimle birlikte yol alan basın mensubu arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Özgür basın bizim sesimiz. Özgür olmayan basın efendilerinin sesidir. Dernek kurma faaliyetlerimizin tabi başlangıcı şu son noktada 25 Temmuz Perşembe akşamı oldu, 25 Temmuz Perşembe günü ÇED raporu açıklandığında, ‘Sarı Döner’ tesisinde muhtarlarla bir araya geldik. Ben muhtar değilim, ben duyarlı bir vatandaşım. Muhtarlarım orada toplanırken ben davet almadım ben süreci takip ettim, “arkadaşlar ne yapıyoruz?” dedim, hocam akşam toplanıyoruz buyurun dediler. Oradan çöp sürecini profesyonel olarak takip edebilmek için halkımız adına çöp tesisine su havzasına hayır diyenler adına örgütlenmemizi başlattık. İki gün sonra gelebilen arkadaşlarımızla kurucu yönetim kurulumuzu, yedeklerimizi ve denetleme yedeklerimizi oluşturduk. 28 Temmuz sabahına dernekler masasına evraklarımızı verdik. Bizim sesimiz olan basına bu oluşumumuzu duyurmak istedik. Bundan sonra açılış yapacağız, geniş katılımlı bir açılış yapacağız, inşallah sizleri yine aramızda görmekten mutluluk duyacağız.

KANÇED kararlı: Başarmak için yola çıktık - Resim : 3

“GÜNDEME TAŞIMAYI BAŞARDIK”

Yola çıktığımız günden bu yana yaptığımız faaliyetlerle, halk eylemlerle konuyu Kocaeli’nin ve Türkiye’nin gündemine taşımayı başardık. Aksiyon dönemini başardık, bu tür halk hareketlerinde aksiyon hareketinden önce bir hareketi olur. Biz aksiyonu önce yaptık, fikri daha sonra. Nedir fikir aşaması? Çevreye duyarlı insanlar yetiştirmek, çevreye duyarlılık bilinci oluşturmak. Bir sivil toplum örgütü olarak çevre ve kültür derneğiyiz. Ve öncelikle bizim sadece çöp meselesinde duyarlılığımız değil, bunun yanında diğer çevresel sorunlara da halkımıza önder olmak… İlgili devlet kurumlarına yol göstermek, hatalarını, eksikliklerini söylemek bildirmek. Önümüzdeki süreçte bu hareketin sadece bir çöp hareketi olmadığı anlaşılacak, Kandıralının, İzmitlinin bir uyanış hareketi olarak Kocaeli’nin gündeminde yer alacak. Bizi gençlerimiz takip ediyor, çocuklarımız takip ediyor… Bir akşam bana bir telefon geldi, 16-17 yaşlarında bir genç. “Başkanım ne zaman toplanıyoruz?” Bana ümit verdi. Çevreye duyarlı gençlerimiz, çocuklarımız, insanlarımız oldukça biz bu işi başarırız.

Kaynak: Emirhan Akman