Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Ahmet Akçaalan

Kandıra’da Köyler Başkanı Belirleyecek!

Yerel seçime sayılı günler kaldı.

Başta Derince, sonra İzmit ve Karamürsel seçimin en kritik ilçeleriyken bağımsız adaylarla Kandıra, Başiskele ve Çayırova konuşulan ilçeler arasına girmeyi başardı.

“13-0” olması sahada gördüğüm fotoğraf üzerine bana göre mümkün değil…

Ekonomi, emekliler ve aday tepkileri üzerine hala üç ilçenin kayıp olacağını ve peşine ise bir ilçenin daha sürpriz bir şekilde kaybedilebileceğini düşünüyorum. Türkiye geneli öngördüğüm rakamları daha önce zaten paylaşmıştım.

*

Yazı İşleri Müdürümüz Gülşah Yücel ve muhabirimiz İlayda Çabuğ ile Kandıra’daydık. Esnaf esnaf, sokak sokak, köy köy gezdik.

Bu sefer biz yorum yapmadık.

Kandıralılar anlattı biz dinledik.

Merkezde en az 30 kişi ile sohbet ettik.

Daha önce duymuştum ancak sahada kendim dinledim.

Kandıra merkezde Ak Parti çok zayıf denilecek durumda…

 

 

Yani sadece merkezde seçim olsa Ak Parti kaybedebilir. Ancak köylerden gelen oylar ile ise Ak Parti açık ara öne geçiyor. Ve merkezde konuştuğumuz herkes bu analizi yapıyor. Şöyle düşünün 14 bin seçmen merkezde ise köylerde 20 bin civarında seçmen var. Yani köylerden çıkan başkan seçiliyor. Yani Kandıra’da analizi yapmak için hem köyleri hem merkezi ayrı ayrı değerlendirmek gerekiyor.

Merkezde görüştüğümüz seçmenin birinci gündemi yerel seçim değil ekonomi ve geçim. Saha resmen konuşuyor. Merkezi gezdiğinizde önceden köyler dahil olmadan Kandıra’da neden CHP’nin kazandığını hemen anlarsınız.

Ve ilginç yanı merkezdeki iktidara muhalif seçmenin çoğu 31 Mart yerel seçiminde CHP’nin de oylarının düşeceğini düşünüyor. CHP’nin adayında beklenen olmamış ve CHP’nin oylarının Cengiz Kan ve özellikle İyi Parti yönünde kayacağı algısı var. Belli ki Kandıra’da CHP’nin oyları çok eriyecek. Yani CHP iddialı bir fotoğrafta yok.

YRP’nin oyları ise özellikle Kerpe ve Karadeniz bölgesi kökenli vatandaşların yaşadığı yerlerde var. Ve son gördüğüm ise YRP’den Ak Parti adayı Erol Ölmez ve Bağımsız Aday Cengiz Kan’a dönüş var.

 

 

Diğer taraftan merkezde Ak Parti çok zorlanacakken merkezde ise çok sayıda İyi Parti ile Cengiz Kan’a dönüş var. Ak Parti kaybedecekse nasıl kaybederse kaybetsin diyen kitle aradan sokak ittifakı ile Cengiz Kan oyları bölsün ve aradan İyi Parti çıksın diye bekliyor.

Diğer taraftan merkez esnaflarda zayıf olan Ak Parti, merkez mahallelerinde yine güçlü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanındayız diyen bir kitle var.

*

Ve Kandıra’nın en kritik seçmeni…

Belediye Başkanını belirleyecek köyler,

Merkezin neredeyse iki katı, 20 bin gelecek bir oy düşünün.

CHP’li, YRP’li, İyi Partili köyler olsa da gittiğimiz köylerin çoğunda Ak Parti’nin ağırlığı var.

Ak Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ismini duyunca gözleri gülüyor. Ak Parti ile ayrı bir bağ kurulmuş. Blok oy gelecek köyler olduğunu düşünüyorum.

*

Köylerde ise geçmiş dönem belediye başkanı ve bağımsız aday Cengiz Kan ile cumhur ittifakı adayı Erol Ölmez arasında bir yarış var.

Emekli maaşları, ekonomi kabul etmeyeceksiniz ama şehir merkezi kadar gündem değil. Daha çok bireysel ilişkiler, dokunuşlar temaslar daha etkili oluyor.

Ve en önemlisi köylerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ağırlığı, adı var. Seçmeni bu aşktan ayırmak imkansız. Cengiz Kan için bazı bölgelerde “Bende Ak Parti’ye geçeceğim” dediği ifade edilse de Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuda kapıları kapattı.

Ne dedi?

“Biz sadece kendi partimizle, kendi ittifakımızla yol yürüyenlerden mesulüz. Ne diyor? Ben seçimi kazanacağım sonra AK Parti’ye geçeceğim. Bizim onlarla işimiz yok. Biz yola çıktıklarımızla aynen yolumuza devam ederiz.”

Ak Parti seçmeni özellikle bu konuşmayı hatırlar.

CHP, İyi Parti ve YRP’den daha fazla köylerde Cengiz Kan ismi konuşuluyor. Ancak köylerde yıllarca ilçe başkanlığı yapmış Erol Ölmez’in de dostlukları, ilişkileri var.

Yani benim köylerde gördüğüm hala Ak Parti, cumhur ittifakı adayı Erol Ölmez açık ara önde…

Öyle söylendiği kadar köylerde tepki yok.

Erol Ölmez’in ilçe başkanı olmasından dolayı tanınıyor ve biliniyor. Çoğu köyde karşılığı var. Bizim buranın evladı algısı var.

 

 

Tabi köylerde gazeteciyiz diye bize farklı beyan verdiler mi bilemem. Ancak Ak Parti ile yakaladıkları gönül bağını zaten hissedebiliyorsunuz. Adaya dahi bakmayan köyler var. Adaydan dolayı kırgın olan köylerde ise Cengiz Kan’a oy çıkacağı net.

*

İşte böyle bir tabloda seçim sadece merkezde olsa farklı bir sonuç çıkar. Dediğim gibi köyleri gördükten sonra cumhur ittifakı adayı Erol Ölmez’in seçimi kazanacağını söyleyebiliriz.

Erol Ölmez’in adaylığı açıklandıktan sonra ibresi hep yukarı doğru ilerledi. Teşkilat, Ak Parti’nin seçim tecrübesi üstüne Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son iki gün Kocaeli’ye gelmesi ve daha bir sürü başlık sıralayabiliriz.

Büyükşehir’in gücü,

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kredisi…

Yani “kaybederler” sesini çok çıkartanlardan ziyade sessiz bir şekilde Ak Parti kazanır diyen kitle var ve bunlar çoğunluk.

Yani Erol Ölmez seçimi kazanmaya daha yakın…

*

Peki sürpriz olur mu?

Son bir hafta çok kritik.

Özellikle Kandıra için gelenek olan son gün adayların şehir turu gövde gösterisi olacak. Adaylar buna iyi hazırlanmalı derim.

O gün rüzgar her yöne değişebilir.

Şu an gördüğüm fotoğrafta en kötü 11 bin 500 ile 12 bin oy alan seçimi alır.

Kandıra’da bazı seçmen oyunun rengini saklıyor.

Bunu net fark ettim.

Söylemek istemiyor.

Ancak köylerde ise Erol Ölmez önde gidiyor,

Köylerde Ak Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan var.

Seçim gecesi seçmenin kararını net göreceğiz.

Köylerden çıkan oy belediye başkanını belirleyecek.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER