Kandıralılar çöp tesisine karşı! “Sesimiz çıkmayacak diye bize dayatıyorlar”

Kandıra’da yapılması planlanan Bio Atık Yakma tesisine karşı çıkan Kandıralılar durumu protesto etti. Kalabalığa seslenen Kandıralı Öğretmen Osman Gönen, “Bizim sesimiz çıkmayacak diye bize bu tesisi dayatıyorlar. Biz koyun gibi uysal insanlarız. Damarımıza basılınca aslan gibi kükreriz” dedi.

Kandıralılar çöp tesisine karşı! “Sesimiz çıkmayacak diye bize dayatıyorlar”

2019 yılında yapılan yerel seçimden kısa bir süre önce Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Doç. Dr. Tahir Büyükakın, kentte ciddi ve tehdit edici bir çöp tesisi sorunu yaşandığını belirtmiş ve birinci önceliklerinin İZAYDAŞ dışında ikinci bir çöp tesisi kurmak olduğunun belirtmişti. Aradan geçen 5 yılda sadece çöp tesisinin yeri tartışıldı. İzmit, Gebze, Dilovası, Körfez, Derince ve Kandıra ilçelerinde çöp tesisinin yapılacağı araziler ile ilgili araştırmalar yapıldı. Son olarak çöp tesisinin Kandıra ilçesine yapılmasına karar verildi. Kandıralıların tepkisi sonrası çöp tesisi gündemi rafa kaldırıldı.

Kandıralılar çöp tesisine karşı! “Sesimiz çıkmayacak diye bize dayatıyorlar” - Resim : 1

SON KARAR KANDIRA

Yerel seçimlerden sonra Büyükşehir Belediyesi, çöp tesisini İzmit-Kandıra Yolu üzerinde, Sokak Hayvanları Barınma Merkezi ile Kandıra Akçakese Köyü arasındaki hazine arazisinde yapılması için karar aldı. Çöp tesisi için ÇED toplantısı yapılacak. ÇED toplantısı öncesi Kandıra halkı ve akademik odalar birliği bugün akşam saatlerinde Akçakese Köyü yakınlarında basın açıklaması düzenledi.

YOĞUN KALABALIK

Bölge halkının yoğun ilgi gösterdiğim basın açıklaması kitlesel bir eyleme dönüştü. Afiş çalışması yapan köylüler 'Şimdi yanımızda olmayan siyasetçi köyümüze gelmesin', 'Çapulcu değil vatandaşız', 'Kandıra yeşil kalsın' pankartları astı. Köylülerin basın açılmasına Akademik Odalar Birliği, Kandıra Kültür Çevre Derneği de destek verdi. Milletvekili Muhip Kanko'nun da katıldığı eylemde çöp tesisine karşı imza toplandı.

“YERİ UYGUN DEĞİL”

“Kandıra burada dimdik ayakta” sloganları eşliğinde konuşan Öğretmen Osman Gönen, “Sizin haydi dediğiniz yerde kimse bir şey diyemez. Çevre için, topraklarımız için, tarımlarımız için, hayvanlarımız için, havamız için hayır diyoruz. Kocaeli Kandıra Kültür ve Çevre Derneği ile yaptığımız toplantıda açıklama yapma gereği olduğu kararına vardık. Burası aslında bugün almazdı bizi. Buraya 5 bin 10 bin kişi gelirdi. Sizin desteğiniz ile bu çöp fabrikasını kurdurmayacağız. Biz tesislere hayır demiyoruz. Yapılacak yer tesis için uygun değil. Buna hayır diyoruz.

“ZOR GÜNDE YANIMIZDA OLMAYAN SEÇİM GÜNÜ YANIMIZDA OLMASIN”

Bizim sesimiz çıkmayacak diye bize bu tesisi dayatıyorlar. Biz koyun gibi uysal insanlarız. Damarımıza basılınca aslan gibi kükreriz. Burada çok değerli muhtarların katkıları büyük. Zor günümüzde yanımızda olmayan seçim gününde yanımızda olmasın. Bize destek vermeyenler yarın nasıl oy isteyecekler. Kandıra’da size yeşil çevre vaad ediyoruz diye nasıl diyecekler. Gerekirse Kandıra’nın merkezine gidip traktörler ile o yolu kapatacağız o samanı onlara yıkacağız. Bu mesajımızın yankısı Ankara’dan bile duyuluyor” ifadelerini kullandı.

Kandıralılar çöp tesisine karşı! “Sesimiz çıkmayacak diye bize dayatıyorlar” - Resim : 2 Kandıralılar çöp tesisine karşı! “Sesimiz çıkmayacak diye bize dayatıyorlar” - Resim : 3 Kandıralılar çöp tesisine karşı! “Sesimiz çıkmayacak diye bize dayatıyorlar” - Resim : 4 Kandıralılar çöp tesisine karşı! “Sesimiz çıkmayacak diye bize dayatıyorlar” - Resim : 5 Kandıralılar çöp tesisine karşı! “Sesimiz çıkmayacak diye bize dayatıyorlar” - Resim : 6 Kandıralılar çöp tesisine karşı! “Sesimiz çıkmayacak diye bize dayatıyorlar” - Resim : 7 Kandıralılar çöp tesisine karşı! “Sesimiz çıkmayacak diye bize dayatıyorlar” - Resim : 8Kandıralılar çöp tesisine karşı! “Sesimiz çıkmayacak diye bize dayatıyorlar” - Resim : 9

Kaynak: Serhat Güneş