Kandıra’nın çöp tesisine ihtiyacı var mı? Tepki de var, destek de… O isimden destek geldi!

Kocaeli’nin ikinci atık ve bertaraf tesisinin Kandıra’ya yapılması planlanıyor. Tesis tartışmalara sebep olurken o isimden açık destek geldi.

Kandıra’nın çöp tesisine ihtiyacı var mı? Tepki de var, destek de… O isimden destek geldi!

Şehrimizde uzun süredir tartışmalara neden olan İZAYDAŞ’ın kapasitesi dolmaya başladı. Kocaeli’de doğan ikinci atık tesisi için adres Kandıra olarak gösterildi. Tesis için ÇED raporu hazırlandı. Hazırlanan ÇED raporuna göre, Büyükşehir Belediyesinin uzun zamandır planladığı, 570 bin 909 metrekarelik alana sahip olacak yeni Atık ve Bertaraf tesisinin Kandıra'nın İzmit sınırındaki Akçakese’ye yapılmasına karar verildi.

TEPKİ DE VAR DESTEK DE…

Çöp tesisinin yeni adresine kimi vatandaşlar tepki gösterirken, tesisin Kandıra’ya yapılmasını isteyen isimler de var. O isimlerden biri ise Kandıra Sanayi esnaflarından Kocaeli İl Genel Meclisi eski üyesi Dursun Yılmaz. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Yılmaz, atık ve bertaraf tesisine destek verdi.

“ÇÖPLER NEREYE GİDİYOR?”

Yılmaz sosyal medyadan yaptığı paylaşımda çöp tesisinin Kandıra’ya kurulmasını isteyerek bölgenin ihtiyacı olduğunu söyledi. İşte o açıklama: “Kandıra da bizimdir, Kocaeli de bizimdir. Kandıra Nüfusuna kayıtlı olup da İzmit de yaşayan 157 bin Kandıralı var. 53 bin de Kandıra da yaşayan nüfus var. Bölgede yaşayan 210 bin Kandıra kökenli nüfusun ürettiği çöp nereye gidiyor? 15 yıldan beri Kandıra'nın çöpü Alaybey köyündeki bir tesiste toplanıyor. Her gün 3-5 dorse. Yazın ise 15-20 dorse çöp çıkıyor. Dorse = Çöplerin sıkıştırıldığı Kapalı TIR Kasası.

“KÜLFETE KATLANMAK ZORUNDA”

Yazın sahillerdeki evlerin dolması ile İlçe nüfusu 550 bine çıkıyor. Hafta sonu gelip giden günübirlikçilerle nüfus 1 milyonu buluyor. Bu hareketliliğin nimetinden faydalanan Kandıra, bu insanların çöp külfetine de katlanmak zorundadır. Bütün bu çöpü, Büyükşehir Belediyesi İzmit'e taşıyor. Bu güne kadar İzmitlilerin içinden hiç kimse alın çöpünüzü Kandıra’ya götürün, sizin çöpünüzden bize ne dedi mi? demedi.

“PARTİLİLER BİLİYOR”

Asıl önemlisi aynı bölgede kurulmakta olan GİOSB’da önümüzdeki bir iki yıl içinde, yan kuruluşları ile birlikte

100’ün üstünde fabrika üretime başlayacak. Bu fabrikaların da atıkları çevreye saçılmadan, kurulacak olan bu tesiste bertaraf edilecek. Bu ilçenin, bu vilayetin bu tesise ihtiyacı var mı? Evet VAR. Aslında bütün partilerin il ve ilçe yöneticileri bu tesise bu şehrin ihtiyacı olduğunu çok iyi biliyor. Çünkü halen faydalı hizmet veren İZAYDAŞ'ı yıllar önce CHP’li İzmit Belediye Başkanı Sefa Sirmen kurdu.

“CHP’NİN KANINDA VAR”

Muhalefet Partilerinin, özellikle CHP’nin niyeti üzüm yemek değil, bağcıyı dövmektir. Her yatırıma karşı çıkmak kanında var. CHP , GİOSB’un kuruluşuna da karşı çıkmış, Sarıhocalar köyündeki gösterinin bir benzerini , halkı kışkırtarak Hemitler Köyünde yapmış ve GİOSB’un kuruluşunun 10 yıl gecikmesine vesile olmuştur. Kandıra merkeze 24 km , İzmit merkeze 20 km civarı mesafedeki Akçakese Köyüne yapılması düşünülen, çöplerin geri dönüşümüne yönelik Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi, velev ki Derince, Gölcük, Kartepe İlçe sınırlarında yapılmaya kalkışılsa bile, bu karşı çıkan istemezükçü muhalefet oralara da gidip eylem yaparlar.

“GEBZE İÇİNDE DÜŞÜNÜLÜYOR”

Çünkü bunların bir tek amacı var. AK Partiyi yıpratmak şehir çöpe batsa, pis koksa bu sefer de, bak çöpleri bile temizleyemiyor Ak Parti Belediyesi diye bağırırlar. Önümüzdeki yıllarda Gebze bölgesinde müsait bir alana benzer bir tesisin kurulması plan çerçevesinde. Eyy Kandıralılar biz, Kocaeli BB sınırları içinde miyiz? Evet. KBB nin bütün imkanlarından faydalanıyor muyuz? Evet yolumuz, suyumuz, köy içi parke düzenlemesi, kanalizasyon şebekesine kadar. İmam evinden, Köy konaklarına, düğün salonlarına, hatta köy tipi ekmek fırınlarına kadar KBB si gelip bütün ihtiyaçlarımızı görüyor mu? Evet.

BÜYÜKAKIN’I TEBRİK ETTİ

Öyle ise nimetinden faydalandığımız varlığın külfetine de katlanmamız gerekir. Bak göreceğiz, yarın öbür gün bu tesis faaliyete başlayınca, ilk önce bu istemezük diyenler gelip, beni işe al, oğlumu işe al, kardeşimi işe alın, bizim hakkımız diye sıraya girerler ve asla yüzleri kızarmaz. Kocaeli'nin değil, Türkiye'nin en başarılı Büyükşehir Belediye Başkanı olan Sn. Tahir Büyükakın'ı ilçemize yaptığı yatırımlardan dolayı tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.”

Kandıra’nın çöp tesisine ihtiyacı var mı? Tepki de var, destek de… O isimden destek geldi! - Resim : 1

Kaynak: Cansu Kızılkaya