Kanko’dan Kandıralılara öneri! Kandıra yolunu trafiğe kapatın

Kandıra’da yapılması planlanan Bio Atık Yakma tesisine karşı çıkan Kandıralılar durumu protesto etti. Kalabalığa seslenen CHP Kocaeli Milletvekili Muhip Kanko, tesisi yapmak isteyenlere karşı Kandıra Yolu’nun trafiğe traktörlülerle kapatılması önerisinde bulundu.

Kanko’dan Kandıralılara öneri! Kandıra yolunu trafiğe kapatın

2019 yılında yapılan yerel seçimden kısa bir süre önce Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Doç. Dr. Tahir Büyükakın, kentte ciddi ve tehdit edici bir çöp tesisi sorunu yaşandığını belirtmiş ve birinci önceliklerinin İZAYDAŞ dışında ikinci bir çöp tesisi kurmak olduğunun belirtmişti. Aradan geçen 5 yılda sadece çöp tesisinin yeri tartışıldı. İzmit, Gebze, Dilovası, Körfez, Derince ve Kandıra ilçelerinde çöp tesisinin yapılacağı araziler ile ilgili araştırmalar yapıldı. Son olarak çöp tesisinin Kandıra ilçesine yapılmasına karar verildi. Kandıralıların tepkisi sonrası çöp tesisi gündemi rafa kaldırıldı.

Kanko’dan Kandıralılara öneri! Kandıra yolunu trafiğe kapatın - Resim : 1

SON KARAR KANDIRA

Yerel seçimlerden sonra Büyükşehir Belediyesi, çöp tesisini İzmit-Kandıra Yolu üzerinde, Sokak Hayvanları Barınma Merkezi ile Kandıra Akçakese Köyü arasındaki hazine arazisinde yapılması için karar aldı. Çöp tesisi için ÇED toplantısı yapılacak. ÇED toplantısı öncesi Kandıra halkı ve akademik odalar birliği bugün akşam saatlerinde Akçakese Köyü yakınlarında basın açıklaması düzenledi.

YOĞUN KALABALIK

Bölge halkının yoğun ilgi gösterdiğim basın açıklaması kitlesel bir eyleme dönüştü. Afiş çalışması yapan köylüler 'Şimdi yanımızda olmayan siyasetçi köyümüze gelmesin', 'Çapulcu değil vatandaşız', 'Kandıra yeşil kalsın' pankartları astı. Köylülerin basın açılmasına Akademik Odalar Birliği, Kandıra Kültür Çevre Derneği de destek verdi. Milletvekili Muhip Kanko'nun da katıldığı eylemde çöp tesisine karşı imza toplandı.

“KANDIRA YOLU TRAFİĞE KAPATILSIN”

Kalabalığa seslenen Kocaeli Milletvekili Muhip Kanko yaptığı konuşmada, “Burada kadınları görünce bu işin olmayacağına inandım siz de inanın. Alanın yarısı kadınlarla dolu. Onların el attığı olayın olmaması mümkün değil. KiMSE tesislerin yapılmasına karşı değil. Bilimi temel almazsanız iliç’te yaşananlar yaşanır. İnsanlar 1 milyon ton toprağın altında kaldık. Çevre felaketlerinin yaşanmasını istemiyrosanız direnişe devam edin. Çocuklarımız için, çevremiz için burası uygun değil. Bu kalabalığı orada görmek istiyorum. Bu toplantıyı yaptırmamalıyız. İZAYDAŞ’tan yıllardır yakınan Alikahlı kardeşlerimizin sorunları da giderilmeli. Mutlaka mücadelenizi devam ettirin. Bu direnişiniz yetmezseniz benden size bir teklif kandıra yolunu trafiğe kapatacağız. Tüm Türkiye'nin gündemine gelmesi lazım. Böyle bir tesis yapılamaz” şeklinde konuştu.

Kanko’dan Kandıralılara öneri! Kandıra yolunu trafiğe kapatın - Resim : 2

Kaynak: Serhat Güneş