Karamürsel Nerenin İlçesi, Nerede? Tarihçesi

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Karamürsel, Kocaeli şehrinin ilçesidir. Karamürsel, coğrafi konumundan dolayı bağlı bulunduğu Kocaeli şehrinin Gölcük ilçesi ile komşudur. Buna ek olarak Karamürsel, Yalova ve Bursa şehirleri ile de komşudur. Karamürsel ilçesi, İzmit Körfezi’ne kıyısı bulunan ilçeler arasında yer alır. Karamürsel, coğrafi konumunun bu kadar stratejik bir noktada yer almasından dolayı hem günümüzde hem de tarih boyunca ekonomik ve siyasi açıdan uğruna savaşlar düzenlenen bir bölge olmuştur.

Karamürsel’in Tarihçesi Nasıldır?

Karamürsel Nerenin İlçesi, Nerede? Tarihçesi - Resim : 1

Karamürsel'in bulunduğu bölgenin tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Karamürsel yazılı kaynaklarda ilk olarak Socrates'in Klise Tarihi adlı eserinde Prainetos olarak geçmiştir. Karamürsel, Bizans ve Roma imparatorlukları gibi büyük medeniyetler için önemli bir merkez olmuştur. Karamürsel'in tarih boyunca önemli bir merkez olma nedenlerinin başında coğrafi konumu gelir. Karamürsel'in coğrafi konumu hem savaş açısından hem de ekonomik açıdan oldukça avantajlıdır. Karamürsel, Osmanlı Devleti için de ilk tersaneyi barındırması ile önemli bir yer olmuştur. 1920'de Yunanistan askerlerinin işgali altında kalan Karamürsel, mücadeleci halkı ve tarihe adını yazdıran kahraman askerleri ile 1921 yılında işgalden kurtulmuştur. Karamürsel günümüzde turistik faaliyetler başta olmak üzere birçok faaliyet tercih edilen bir yerdir.

Karamürsel’de Gezilecek Yerler Hangileridir?

Karamürsel Nerenin İlçesi, Nerede? Tarihçesi - Resim : 2

Karamürsel’de gezebileceğiniz yerler başlıca şunlardır:

  1. Oluklu Tepesi

Aşıklar Tepesi olarak da bilinen Oluklu Tepesi, Karamürsel ilçe merkezinin 7 km uzağında konumlanmıştır. İlçenin en yüksek noktalarından bir tanesi olan Oluklu Tepesi, İzmit Körfezi manzarasının tadını çıkarmak için ideal yerlerden biridir. Oluklu Tepesi’nin içinde Karamürsel’in ideal lezzetlerini tadabileceğiniz birçok işletme de bulunur.

  1. Valide Köprü

Valide Köprü, adından da anlaşılabileceği üzere Osmanlı Devleti’nin en değerli validesi olarak anılan Kösem Sultan için inşa edilmiştir. Valide Köprü, 15. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en değerli eserlerinden bir tanesidir. Valide Köprü, tarihi atmosferi ve muhteşem manzarası ile birçok fotoğraf karesine ev sahipliği yapmıştır.

  1. Vasiye Nine Türbesi

Vasiye Nene Türbesi, adından da anlaşılabileceği üzere Vasiye Nine’nin türbesidir. Vasiye Nine, birçok kaynakta denizci askerleri duaları ile koruyan bir figür olarak yer almıştır.

  1. Altın Kemer Plajı

Altın Kemer Plajı, Kocaeli şehrinin ilk mavi bayraklı plajı olarak anılır. Altın Kemer Plajı, temiz suları ve altın kumları ile yalnızca bölge halkının değil turistlerin de favori yerlerinden biri haline gelmiştir.

Karamürsel’de Hangi Otelde Kalınır?

Karamürsel’de ve çevresinde oteller başlıca şunlardır:

  • Blue Pier Hotel
  • Mohti Otel - Fitness - Organizasyon
  • Otel Kao
  • Neva Stargate Hotel&Spa
  • The Nova Hotel
  • Bağdat Resort
  • Karamursel Otel
  • Chaleten Otel
  • İznik Taş Mahal Elbeyli Villaları
  • Gemici Otel

Karamürsel’de Ne Yenir?

Karamürsel Nerenin İlçesi, Nerede? Tarihçesi - Resim : 3

Karamürsel’de yiyebileceğiniz yemekler başlıca şunlardır:

  • Karamürsel Kebabı: Karamürsel kebabı, adından da anlaşılabileceği üzere Karamürsel bölgesine özgü bir yemektir. Bu yemek, iskender yemeğinin farklı bir versiyonu olarak da görülebilir. Karamürsel kebabında küçük küçük doğranmış kebabın üzerine yoğurt ve kıymalı harç koyulur. Kıymalı harcın içinde salça, kıyma, tuz, karabiber ve sarımsak bulunur.
  • Bulgur Çorbası: Karamürsel, Sakarya’ya olan yakınlığı yüzünden yemek kültürü açısından da Sakarya ile benzer özellikler taşımaktadır. Bulgur çorbası, Sakarya’da ve Karamürsel’de çorba denildiği zaman akıllara gelen ilk çorba çeşididir. Bulgur çorbasının içine et suyu, bulgur ve salça koyulur. Et suyunun besleyiciliği nedeniyle bulgur çorbası, kış aylarında hastalıktan korunmak için sık sık tüketilir.
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız