Karanfil Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Karanfil, karanfilgiller familyasına ait ve 300'den fazla türü bulunan bir çiçektir. 70 türü ülkemizde yetiştirilmekte olup, Mayıs-Ekim ayları arasında çiçeklenir.
Parfüm endüstrisinde sıkça kullanılan bu çiçek, hoş kokusu ile sıkça tercih edilen bir bitkidir. Bu bitkinin bakımı oldukça kolaydır.
KARANFİL ÇİÇEĞİ YETİŞTİRME VE BAKIM REHBERİ
Karanfil çiçeği, çiçekseverler tarafından ilgi gören ve estetik görünümü, renkleri ve kokusu ile büyüleyici bir bitkidir. İki kez çiçek açma özelliğiyle dikkat çeker ve 200'den fazla çeşidi bulunur. Yetiştirmek için ihtiyaç duyulan malzemeler şunlardır:
- Karanfil tohumu
- Uygun toprak
- Saksı
- Toprak ve Saksı Seçimi
Karanfil çiçeği yetiştirmek için özel bir toprak gerekmez. Her tür toprak ile uyumlu olmakla birlikte, humus ile zenginleştirilmiş topraklar daha sağlıklı gelişim sağlar. Saksının drenaj deliğine dikkat ederek, çiçeğin kök çürümelerini önleyebilirsiniz.
- Konumlandırma
Karanfil çiçeği, açık havada en iyi gelişimini gösterir; ancak ev içinde bakılıyor ise bol güneş alan bir yere yerleştirilmelidir. Işıktan yeterince faydalanamayan karanfiller gelişimlerini yavaşlatır. Evde bakılan karanfiller, yaz sıcaklarında gölgeye alınmalıdır.
- Sıcaklık
Karanfil çiçekleri, kış aylarında en az 9 derece sıcaklıkta yetiştirilmelidir. Yaz aylarında ideal sıcaklık 18-23 derece arasında olmalıdır. Solmaya başlayan karanfiller hemen kesilmeli ve yerine yeni sürgünlerin çıkması sağlanmalıdır.
- Sulama
Karanfil çiçeği, suyu çok seven bir bitki değildir. Toprak kurumadan önce sulama yapmalı; çiçek köklerinin çürümesine engel olmalısınız. Özellikle kış aylarında su miktarına dikkat edilmelidir.
- Budama
İlkbaharda yapılacak budama, karanfilin gelişimini destekler. Uzayan saplar kesilerek, kökte yeni sürgünlerin çıkması sağlanır. Düzenli budama, çiçeğin daha kaliteli ve estetik bir görünüme sahip olmasını sağlar.
- Çoğaltma
Karanfil çiçekleri, çelik ve daldırma yöntemleri ile çoğaltılabilir. Çelik yöntemi ile, yaz sonunda çiçek sapından ayrılan çelikler köklendirilerek yeni bitkiler elde edilebilir. Daldırma yöntemi ise çiçeğin solmuş bir dalının toprağa eğilmesi ve köklendirilmesi ile gerçekleştirilir.
KARANFİL BİTKİSİNİN ÇEŞİTLERİ
Karanfil bitkisi çeşitleri genelde farklı renk ve boyutlarda çiçeklere sahiptir. Ömürlük ve senelik olarak ayrılan türler arasında Hüsnüyusuf, İspanya, Pesent karanfili (senelik) ve Amerikan, Çiçekçi, Margarit, Yediveren karanfili (ömürlük) bulunur.
Karanfiller renklerine göre çeşitli anlamlar taşırlar. Bu anlamlar şöyledir:
- Kırmızı Karanfil: Aşkı ve sıcaklığı temsil eder, aynı zamanda kaybın ardındaki özlemi ifade edebilir.
- Beyaz Karanfil: Masumiyeti ve saflığı simgeler.
- Pembe Karanfil: Samimiyeti, içtenliği ve şefkati temsil eder.
- Mor Karanfil: Nadir bulunan bir renktir; sevgiyi ve asaleti ifade eder.
- Sarı Karanfil: Sevgiyi, içten duyguları ve bazı kaynaklara göre hüznü temsil eder.
KARANFİL YAPRAKLARININ SARARMASI
Karanfil bitkisinin yapraklarında sararma, su eksikliğinden ya da topraktaki besin değerlerinin eksikliğinden kaynaklanabilir. Drenaj sorunlarına dikkat edilmeli, düzenli ve yeterli sulama yapılmalı, gerekirse uygun gübreler ile beslenmelidir.
KARANFİL TOHUMU EKİM ZAMANI
Karanfil tohumları Nisan ayında, üç dört santim aralıklar ile ekilmelidir. Filizlendikten sonra fideler başka bir saksıya transfer edilmelidir. Çiçeklenme dönemlerinde düzenli gübre uygulaması yapılmalıdır. Bitkinin ışık ihtiyacına da dikkat edilmelidir. Karanfil bitkisinin çiçek açma dönemleri yakından takip edilmeli ve bu dönemlerde uygun gübreleme yapılmalıdır.
Bu rehber, karanfil çiçeği yetiştirmek ve bakımını sağlamak isteyenler için temel bilgileri içermektedir. Bu rehberi takip ederek, karanfil çiçeğinizi sağlıklı ve estetik bir şekilde yetiştirebilirsiniz.
KARANFİL ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?
- Çelik Yöntemi: Ağustos ya da Ekim aylarında çelikler kesilir ve köklendirilir.
- Daldırma Yöntemi: İlkbaharda çiçeğin solmasını bekleyerek çiçeksiz dal toprağa ekilir.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.