Kebabiye Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Kebabiye bitkisinin Latince ismi ‘Ammi Visnaga’dır. Maydonozgiller familyasına ait olan bu bitki genel olarak Akdeniz Bölgesi’nde doğal olarak yetişir. Birçok kişinin daha önce hiç duymadığı bu bitkinin tohumları, yüzyıllardır alternatif tıpta bir şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır.

Oldukça sert bir çekirdeğe sahip olan bir bitki aynı zamanda parlak bir görünüme de sahiptir. Ülkemizde de sıklıkla kullanımı tercih edilen kebabiye bitkisinin bilinen diğer isimleri kebabe ve Hindistan eriğidir. Şekil itibari ile fasulyeyi andıran bu bitki hem ilaç hem de baharat olarak kullanılmaktadır. Hindistan’da yetişen bu bitki aynı zamanda Pakistan, Endonezya ve Malezya’da da yetişmektedir. Buradaki insanlar kebabiye bitkisini çiğneyerek tüketebilmektedir. Elbette farklı formlarda da bu bitkinin tohumlarının tüketimi gerçekleştirilir.

Kebabiye Tohumunun Faydaları Nelerdir? - Resim : 1

KEBABİYE TOHUMUNUN SAĞLIK AÇISINDAN YARARLARI

Kebabiye tohumu genel olarak ses kısıklığını tedavisinde tercih edilir. Bu nedenle bu bitkiye halk arasında ‘müezzin ilacı’ adı da verilmektedir. Bunun yanı sıra kebabiye tohumunun yararları arasında şunlar da yer alır;

  • Soğuk algınlığına iyi gelir.
  • Özellikle bal ile beraber tüketildiğinde boğaz ağrısını kısa sürede geçirir.
  • Keçiboynuzu tozu ile tüketilebilen kebabiye tohumu şişen bademciklerin iyileşmesine iyi gelir.
  • Kuru ve geçmeyen öksürüklerin sona ermesini sağlar.
  • Genel olarak ağız kokusu için karanfil kullanımı tercih edilse de kebabiye tohumu da ağız kokusuna iyi gelir.
  • Ağzın iç kısımlarında, diş etlerinde ya da damaklarda meydana gelen aftların geçmesi için kebabiye tohumu tercih edilebilir. Aynı zamanda bu bitkinin tohumları diş etki çekilme riskinin de azalmasını sağlar.
  • Kebabiye bitkisinin tohumunun çiğnenerek tüketilmesi kişinin iştahının açılmasını sağlar.
  • Bağırsaktaki kötü bakteriler ile savaşır.
  • Sindirimi kolaylaştırır, hazımsızlığı engeller.
  • Kış aylarında tüketilen kebabiye tohumu kişinin vücut ısısının yükselmesini sağlar.
  • Mide rahatsızlığı olan kişilerde özellikle yemek sonrası meydana gelen mide yanması sorununu ortadan kaldırır.

KEBABİYE TOHUMU HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Kebabiye tohumu belli başlı sağlık sorunlarına iyi geldiği gibi bazı hastalıkların tedavisinde de etkin şekilde rol alır. Bu hastalıklar arasında şunlar yer alır;

  • Bronşit
  • Alerjik rinit
  • Gastrit
  • Ülser
  • Solunum yolu enfeksiyonları

KEBABİYE TOHUMUNDAN ÇAY NASIL YAPILIR?

Kebabiye tohumunun en güzel tüketim şekli çay formuna getirilmesi ile elde edilir. Bunun için iki su bardağı kadar kebabiye tohumunun tozu yeterli olacaktır. Bu da ortalama olarak yedi ila sekiz grama tekabül eder. Tohumların öğütülmesi ile elde edilen toz formu, kaynatılan suya eklenir ve birkaç dakika demlenmesi için beklenir. İki su bardağı kebabiye tohumu tozu ile iki kişilik çay elde edebilirsiniz. Bu çayı tüketmeden önce mutlaka doktorlara danışılması gerektiğinin ve günde bir fincandan fazla tüketilmemesi gerektiğinin da unutulmaması oldukça önemlidir.

KEBABİYE TOHUMUNUN ZARARLARI

Kebabiye tohumu genel olarak birçok sağlık sorununa iyi gelse de özellikle alerjik bünyeye sahip kişilerde farklı reaksiyonların meydana gelmesine neden olabilir. Bu nedenle bu bitkinin tüketilmesinden önce kişilerin mutlaka alerjik durumlarını göz önüne alması gerekir. Kebabiye tohumunun bilinen diğer zararları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Fazla tüketilen kebabiye tohumu mide rahatsızlıklarına, mide ekşimesine, cilt tahrişine ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
  • Düzenli ilaç kullanımı sağlayan kişilerin kebabiye tohumunu tüketmesi, bu bitkinin ilaçlar ile etkileşime girmesine neden olabilir.
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız