Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kenya’da hükümet karşıtı protestolar

Kenya’da vergi zammı planına karşı başlayan eylemler devam ediyor. Başkent Nairobi’deki protestoya katılanlar, Devlet Başkanı Ruto’nun görevden ayılması talebini dile getiren sloganlar attı.

Kenya'da vergi zammı planına

Doğu Afrika ülkesi Kenya’da Devlet Başkanı William Ruto’nun vergi zammı planına tepki olarak başlayan protestolar, plandan geri adım atıldığının açıklanmasının ardından devam ediyor. Bugün başkent Nairobi’nin güneyinde yer alan Kitengela kasabasındaki eylemlerde polis, protestoculara karşı biber gazı kullandı.

ÜLKE ÇAPINDA

Haftalardır devam eden protestoların önde gelen isimleri bugün ülke çapında ‘topyekun kapanma’ çağrısında bulundu. Reuters’ın değerlendirmesine göre, bu, iki yıldır devlet başkanlığı görevinde bulunan Ruto’nun karşı karşıya kaldığı en büyük kriz. Ruto, eylemlerin ardından neredeyse kabinesindeki bütün bakanları değiştirme yoluna gitse de eylemler sonlanmadı.

İSTİFA İSTENİYOR

Protestolara katılan yüzlerce kişi, Ruto’nun istifa etmesi gerektiği görüşünde. Ruto’yu kötü yönetimle suçlayan eylemciler, devlet başkanını aynı zamanda yolsuzluk ve protestoların ilk gününde yaşanan onlarca can kaybından da sorumlu tutuyor. Bugün Kitengela’da düzenlenen eyleme de yüzlerce kişi katılırken, yaklaşık 200 protestocu sokaklarda lastik yakarak, “Ruto gitmeli” ve “Bizi öldürmeyi bırakın” sloganları attı. Başkent Nairobi’nin merkezinde de polis onlarca protestocuyu dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Buradaki eylemciler de Ruto’ya istifa çağrısı yaptı.

PROTESTO YÜRÜYÜŞÜ

Kenya basınına yansıyan görüntülere göre, sahil kenti Mombasa da ise eylemciler ellerinde palmiye yaprakları sallayarak protesto yürüyüşü yaptı. Ruto’nun ofisinden daha önce yapılan açıklamada, bu hafta eylemcilerin dile getirdiği şikayetleri dinlemek üzere pek çok sektörün katılacağı görüşmelerin yapılacağı belirtilmişti. Ancak, görüşmelerin başladığına ilişkin bir bilgi verilmedi. Eylemcilerin çoğu da yolsuzluk gibi konularda derhal eyleme geçilmesini talep ederek bu teklifi reddetmişti. Öte yandan, Ruto, dün yaptığı açıklamada, ABD merkezli Ford Vakfı’nı Kenya’da ‘şiddet ve kargaşaya’ sebep olanlara sponsorluk yapmakla suçladı. Ruto, bu iddiasına ilişkin herhangi bir kanıt göstermezken, Ford Vakfı iddiayı reddetti. Vakfın açıklamasında, protestoculara fon ya da sponsorluk sağlanmadığı, hibe verilmesi konusunda katı bir tarafsızlık politikasının gözetildiği belirtildi.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun BM Genel
Sıradaki Haber İsrail Beyrut’u vurmaya devam ediyor!