Kimler Silah Taşıma Ruhsatı Alabilir? Şartları
Silah taşıma ruhsatı ile silah bulundurma ruhsatı birbirinden tamamen ayrıdır. İlk olarak silah bulundurma ruhsatı ile ilgili bilgilere değinelim. Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmeliğin ‘Silah Ruhsatı Verilmesini Engelleyen Haller’ başlıklı on altıncı maddesinde yer alan durumlardan herhangi birine girmeyen ve yirmi bir yaşını doldurmuş olan Türk vatandaşları, bulundurma amacı ile silah alabilir. Bunun için kişilerin ikamet ettikleri illerdeki valiliklere başvuru yapması gerekir.
Gerekli belgelerin kuruma teslim edilmesinin ardından herhangi bir engelin olmadığı tespit edilir ve kişiye mesken ya da işyerinde (kayıtlara göre değişir) silah bulundurma ruhsatı verilir. Silah bulundurma ruhsatı ile kişiler sadece beyan ettikleri adreslerinde silahı bulundurabilirler. Bunun haricinde silahın farklı bir yere taşınması mümkün değildir.
SİLAH TAŞIMA RUHSATI NEDİR?
Silah bulundurma ile tamamen farklı özelliklere sahip olan silah taşıma ruhsatı, kişinin silahı sürekli olarak yanında taşıma hakkına sahip olmasını sağlar. Bulundurma ruhsatı ise silahın sadece muhafaza edilmesini sağlar. Silah taşıma ruhsatının verileceği kişiler belli gruplara dahildir. Bu gruplar şu şekilde sıralanabilir;
- Hayati harici tehlikede olan kişiler
- Basın mensupları, müteahhitler, akaryakıt istasyonu sahipleri
- Avukat ve noter gibi bazı kamu görevlileri
- Zabıta görevine ait tasarrufta bulunma yetkisini haiz olanlar
- Devlet, belediye, özel idare ve kamu iktisadi teşebbüslerinde koruma, bakım ya da onarım işinde çalışanlar
- Para ile ilişkisi olanlar (kuyumcu, sarraf)
- Özellik arz eden görevlerde bulunanlar
- Emekli olan bazı kamu görevlileri
SİLAH RUHSATI ALIRKEN İSTENEN BELGELER
Kişilerin silah ruhsatı alabilmesi için belli başlı evraklara sahip olması gerekir. Bu evraklar arasında şunlar yer alır;
- Silah ruhsatı için yazılan dilekçe
- Son bir yıl içerisinde çekilmiş olan üç adet fotoğraf
- Silah ruhsatı alınmasında sakında bulunmadığına dair kamu hastanelerinden ya da devlet ve vakıf üniversitesi hastanelerinden alınan sağlık kuruşu raporu
- Silah ruhsatı için ödenen harcın dekontu
- Vergi borcunun olmadığını gösteren belge
RUHSATLI SİLAH NERELERDE TAŞINAMAZ?
Silah taşıma ruhsatına sahip olunmasına rağmen silahların taşınmasının ve bulundurulmasının yasak olduğu bazı yerler bulunur. Bu yerler şu şekilde sıralanabilir;
- Duruşmalar
- Mahkeme salonları
- Hastanelerin psikiyatri bölümleri
- Akıl hastaneleri
- Ceza ve tutukevleri ile her türlü ıslah ve infaz kurumlarında ya da bunların eklentilerinde
- Öğrencilerin toplu olarak oturdukları yurtlarda
- Eğitim ve öğretim kurumlarında
- Siyasi partilerin açık ve kapalı toplantılarında
- İzinli ya da izinsiz yapılan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde
- Sendikalarda, derneklerde ya da bunlara yönetim ve yapı olarak doğrudan bağlantılı olan yerlerde ya da bunların toplantı ve kongrelerinde
- Her türlü spor karşılaşmasında ya da yarışmaların yapıldığı alanlarda
- Kanuna uygun ya da kanuna aykırı olarak grev ve lokavt yapılan iş yerlerinde
- Türkiye Büyük Millet Meclisi ana binaları ve Meclis Başkanlığınca belirlenen yerler
SİLAH RUHSATI ÜCRETLERİ 2024
Silah ruhsatı için ödenecek olan tutarlar, ruhsatın türüne göre değişiklik göstermektedir. 2024 yılına ait silah ruhsat ücretleri ise şu şekilde açıklanmıştır;
- Silah bulundurma ruhsatı, 5 yıl geçerli 17 bin 566 TL
- Silah taşıma ruhsatı, 5 yıl geçerli 54.889,50 TL
- Silah taşıma ruhsat kart ücreti 1.000,00 TL
- Silah bulundurma ruhsat kart ücreti 750,00 TL
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.