Kimliğimi Kaybettim, Ne Yapmalıyım?
Kimlik bilgileri bir insanı tanımlayan resmi bilgilerdir. Bu nedenle asla kötü niyetli kişilerin eline geçmemelidir. Bu durumun önüne geçilmesi için çeşitli yasal uygulamalar da mevcuttur. Bu nedenle bir kişinin kimlik kartını kaybetmesi ya da çaldırması halinde izlemesi gereken bazı yasal prosedürler bulunuyor.
Herhangi bir nedenle kimlik kartını kaybeden kişiler öncelikle ilgili yerlere bildirimde bulunmaları gerekiyor. Kimlik kartının kaybedilmemesine yönelik ayrıca cezai bazı yaptırımlar da bulunmaktadır. Vatandaşların kimlik kartlarını kaybetmemeleri ve muhafaza etmeleri için kayıp cezası uygulanmaktadır.
KAYIP KİMLİK BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?
Kimlik kartını kaybeden kişiler öncelikle kaybettiklerinden emin olmalıdır. Çalınması ya da kaybedilmesinin fark edilmesinin hemen ardından vakit kaybetmeden e – Devlet üzerinden veya yurt içinde ALO 199 numaralı çağrı merkezini arayarak kartın iptali yapılmalıdır. Yurt içinde eğer kimlik kartınız kaybolduysa bu durumda yeni kimlik kartı başvurusu için bulunduğunuz yerdeki nüfus müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekiyor.
Yurt dışında kimliklerini kaybeden kişiler ise bu durumda yurt dışındaki Dışişleri Bakanlığı bünyesinde resmi olarak faaliyet gösteren Türk temsilciliklerine giderek kimlik kartı başvurusunda bulunabilmektedir. Yurt içinde bu işlemler İçişleri Bakanlığı bünyesinde yer alan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde yapılmaktadır.
KİMLİK KARTINI KAYBEDEN KİŞİ NE YAPMALIDIR?
Kimlik kartını kaybeden kişi öncelikle e – Devlet üzerinden veya ALO 199 üzerinden kimlik kartının iptalini istemelidir. Bu adım sonrasında Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden ikametgahlarının bulunduğu il/ilçe nüfus müdürlüğünden kimlik yenileme işlemleri için randevu almaları gerekecektir.
Kimlik yenileme işlemleri için gerekli belgelerin toplanması ile randevu günü tüm belgeler ile eksiksiz olarak başvuru yapılması mümkündür. Kimlik kartı birçok farklı nedene bağlı olarak kaybolabilir. Kimlik kartı sahiplerinin bazı yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu yükümlülükler arasında kimliklerini muhafaza etmeleri de yer alacağı için kimliklerini kaybedenler için ceza uygulanabilir. Gelişen teknoloji sayesinde vatandaşların kimliklerini kaybetmeleri halinde hemen dijital kanallar üzerinden de başvurularını yaparak yeni kimlik için başvuru yapmaları mümkündür.
KİMLİĞİMİ KAYBETTİM KAÇ PARAYA ÇIKAR?
Kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için yenileme işlemlerinden farklı ücretler alınmaktadır. Kanuni bildirim süresi içinde doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ücretsiz olarak verilmektedir. Yeni T.C. kimlik kartı ücretleri her dönem farklılık gösterebilir. Bu nedenle kayıp ya da yenileme nedeniyle yapılacak başvurular için farklı ücretler talep edilmektedir.
2023 yılı itibariyle kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 75 TL ücret belirlenmiştir. Kimlik kartını kaybeden kişilerden, kimlik yenileme işlemi yapacak kişilerden daha fazla ücret ödemeleri gerekiyor. Bu kapsamda kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 75 TL olarak kimlik yenileme ücreti alınmaktadır.
YENİ KİMLİK KARTI KAYBETME CEZASI NE KADAR?
Türkiye’de geçmiş yıllarda kayıp kimlik kartı nedeniyle vatandaşlara idari para cezası uygulanıyordu, ancak Ocak 2026’dan itibaren bu uygulama yürürlükten kaldırılmıştır. Nüfus cüzdanını kaybedenler için bu ceza uygulaması yapılan yeni düzenleme ile kaldırılmıştır. Kimlik kartını kaybedenler sadece yeni kimlik almak için belirlenen ücreti ödeyerek kaybettikleri kimliklerinin yerine yenisi alabilirler.
Kimliği kaybeden kişiler, özellikle çalınma nedeniyle kayıp yaşamaları halinde kendilerine en yakın polis karakoluna giderek işlem yapmaları gerekir. Ayrıca nüfus ve vatandaşlık birimlerine de bilgi verilmesi gerekecektir.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.